Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn nægter at amme?

Hvad sker der, når dit barn nægter at amme? Er der en løsning? I denne artikel kan du finde ud af de mulige årsager og nogle mulige løsninger.
Hvad skal jeg gøre, hvis mit barn nægter at amme?
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Amning er meget vigtigt for alle nyfødte. Modermælk er en unik fødevare, der er specielt designet til at give næring til barnet. Men hvad nu, hvis dit barn nægter at amme?

Det er noget, der kan ske, og du skal ikke have det dårligt over det. Der er nogle årsager, som du skal kende til for at afhjælpe situationen.

Hvorfor er amning så vigtigt? Det skal vi fortælle dig. Ifølge den spanske sammenslutning af børnelæger (AEPED) har det flere fordele. Disse omfatter følelsesmæssig velvære, reduceret risiko for bryst- og æggestokkræft og genopretning efter fødslen.

Når et barn afviser at amme, bliver alle disse fordele sat til side, da mange mødre ender med at blive desillusioneret. Det hjælper ikke, at de ikke ved, hvad der foregår. Så lad os prøve at finde ud af det.

Hvad er en “ammestrejke” eller “ammekrise”?

Det faktum, at en baby nægter sin mors bryst, kaldes en “ammestrejke” eller “ammekrise”. Dette udtryk er dog kun gyldigt, hvis det varer længe.

Uanset hvor meget du tilbyder at amme dit barn, og uanset hvor sulten barnet er, så nægter han eller hun stadig at tage brystet. Vi ved godt, at det er frustrerende, men der er en grund til denne reaktion.

Er du tilbage på arbejdet og bruger mindre tid sammen med dit barn? Har din baby nogensinde bidt i din brystvorte, og har du skubbet ham eller hende brat væk eller reageret med et skrig? Kommer der tænder?

Disse spørgsmål kan være afgørende.

Hvad kan genere barnet?

Der er flere ting, som du måske ikke er opmærksom på, der generer et barn. Disse kan være årsag til, at dit barn nægter at amme. Hvis du kender dem, vil det give dig stor lettelse. Her i artiklen giver vi dig også nogle tips til, hvordan du løser dem.

Mor med grædende baby

Omgivende støj

Det kan virke uvæsentligt, men når du ammer dit barn, er det bedst at være et roligt sted uden for meget støj. Overdreven støj og mennesker omkring får barnet til at afvise brystet.

Mit barn nægter at amme: Næselukning

Det er vigtigt at sørge for, at dit barns næsebor er frie. Hvis babyer ikke kan trække vejret godt, kan de ikke sutte, og det får dem til at afvise brystet, fordi de allerede ved, hvad der vil ske. Så brug en næsesuger til børn.

Ændringer i rutiner

Hvis du er begyndt at arbejde, og det har betydet en ændring i rutinerne, kan barnet reagere ved at nægte brystet. Det er ligesom deres måde at klage og protestere på, når de ikke kan lide noget. Det samme kan ske, hvis du for nylig er flyttet.

Fortsæt med at læse: 10 gode fødevarer, når du vil fryse babymad

Lugt

Hvis dit barn nægter at amme, og ingen af de ovenstående ting passer til de mulige årsager, så prøv at se, om du har skiftet shampoo, sæbe eller parfume. Babyer kan afvise nye lugte, og det gør, at de ikke vil amme.

For lidt mælk

En anden årsag til, at babyen måske nægter brystet, er mælkeproduktionen. Barnet får måske ikke dækket sit ernæringsbehov, og det kan få det til at reagere med tidlig fravænning, som det fremgår af AEPED.

Ubehagelig tidligere oplevelse

En af de sidste mulige årsager til, at dit barn nægter at amme, kan være relateret til en ubehagelig oplevelse. Smerter i munden under amning, fordi de fik tænder, eller et skrig fra din side, fordi de havde bidt dig.

Hvordan kan jeg forsøge at hjælpe?

Der er forskellige måder at bryde denne ammekrise på. Vi kan ikke forsikre dig om, at de alle vil virke for dig, da hvert enkelt tilfælde er forskelligt. Men hvorfor ikke give det et forsøg?

Her er nogle muligheder.

Pres ikke dit barn

Vi vil dedikere et afsnit til dette, fordi det er vigtigt. Det er en fejl at presse dit barn til at vende tilbage til brystet. Lad dem begynde igen, når de føler sig klar.

En god måde at gøre dette på er ved at styrke hud-mod-hud-kontakten. I badekarret eller i sengen skal du sørge for, at dette bånd varer så længe, som det er nødvendigt. Denne enkle handling kan få babyen til at begynde at sutte igen.

Brug en bæresele, hvis dit barn nægter at amme

Selv om klapvogne er meget komfortable, kan en bæresele være et godt middel til at løse denne situation. Den vil være tæt på dit bryst, og hvis din baby er i kontakt med din hud, er det endnu bedre. Hvis han eller hun bliver sulten, er brystet lige i nærheden, så hvorfor ikke prøve det?

Vælg et roligt miljø, hvis din baby nægter at amme

Hvis den mulige årsag til, at din baby nægter at amme, er støj eller distraktioner, kan du prøve et mere roligt miljø. Et rum eller et område, hvor der ikke er for mange mennesker, og hvor alt er stille. Det kan være den løsning, du har brug for.

Baby ammer

Indtag en anden stilling, hvis dit barn nægter at amme

Dette kan være en god måde at opmuntre dit barn til at amme på uden at tvinge det til at indtage bestemte stillinger. F.eks. i siddestilling. Prøv det, for måske er det, der ikke passer dem, bare den sædvanlige stilling.

Tilbyd dit barn brystet under søvn

Dette er en god teknik til at få barnet til at amme. De gør det nemlig automatisk. Når de er ved at falde i søvn, vil de være rolige og afslappede. Læg dig ved din babys side i en hud-mod-hud-stilling.

Lad ikke din baby være sulten

Hvis din baby er sulten, vil den være meget mere irritabel og mere tilbøjelig til at nægte brystet. Så vi foreslår, at du undgår denne situation. Det bedste du kan gøre? Tilbyd dem brystet, når det er tid, selv om de ikke vil have det.

Hvis barnet nægter at amme, er der måder at løse det på

Husk aldrig at tvinge dit barn til at amme, og at det er vigtigt at huske på alle de tips, vi nævnte her. Husk først og fremmest  hud-mod-hud-kontakt.

Nyfødte er meget følsomme over for enhver ændring i rutiner eller skemaer. Under alle omstændigheder skal du ikke tøve med at opsøge din børnelæge. De vil helt sikkert kende dit tilfælde bedre og kan give dig personlige anbefalinger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Sabillón, F. (1998). Diferentes patrones de succión. Honduras Pediátrica19(4), 91-93.
  • Urquizo Aréstegui, R. (2014). Lactancia materna exclusiva:¿ siempre?. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia60(2), 171-176.
  • Vizcaíno Urresta, N. I. (2016). Relación entre la angustia materna y el rechazo del bebé a la lactancia. Estudio realizado desde la teoría psicoanalítica con 5 madres de bebés de hasta 8 meses de edad de la ciudad de Quito en el año 2016 (Bachelor’s thesis, PUCE).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.