5 fødevarer, der vil tage sig af din leversundhed om natten

For at få en god lever er det en god idé at inkludere disse fødevarer regelmæssigt i dine middage. De hjælper din lever med at holde sig sund.
5 fødevarer, der vil tage sig af din leversundhed om natten
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

En god leversundhed er synonymt med velvære. Hvis leveren er stærk, foregår fordøjelsen korrekt, og vi kan nyde godt af en indre balance, som også kan mærkes på ydersiden.

Men når leveren er betændt eller overbelastet, vil vi straks mærke symptomerne. Et af de mest almindelige er ofte at vågne om natten med en følelse af “fylde” eller tryk.

Husk på, at leveren har sin egen arbejdsrytme. Tro det eller ej, men den er et af de mest aktive organer i nattetimerne, ligesom hjernen.

Det er vigtigt at være opmærksom på vores mad i løbet af dagen. Men om aftenen skal vi være særligt opmærksomme på madens næringsværdi, da det, vi spiser i de sidste timer af dagen, i høj grad vil være afgørende for resten.

Her er de fødevarer, der er gode for din lever ved middagstid.

Kroppen er stadig aktiv om natten

I stedet for at afbryde forbindelsen, når du lukker øjnene og falder i en afslappet søvn, fortsætter kroppen med at udføre flere opgaver. Her er et par små eksempler, der kan hjælpe dig med at få en idé om, hvor vigtigt det er at nyde en afslappet søvn.

Kvinde sover roligt
 • Mens du sover, frigives vasopressin. Dette er et hormon, der forårsager en stigning i vandreabsorptionen og forhindrer os i at miste dette vand på grund af maveproblemer. Dette stof er også kendt som det ”antivanddrivende hormon”.
 • Det endokrine system har også et ansvar: De højeste toppe af væksthormonproduktionen, som er afgørende for børn, forekommer om natten.
 • Melatonin virker på dette tidspunkt for at fremme både tilstrækkelig søvn og korrekt cellefornyelse.
 • I fasen med Delta-søvn eller dyb søvn reduceres blodtrykket for at beskytte hjertet og fremme hvile og ro.
 • Når vi sover, reduceres spændingerne i musklerne, og vores muskler slapper af. Vi kan derefter syntetisere hormoner og proteiner til musklerne. Regenerationen af mange strukturer fremmes, f.eks. de intervertebrale skiver, som fyldes og styrkes, mens vi sover.
 • Hjernen er på den anden side utrolig aktiv. Data og informationer lagres, og uvæsentlige aspekter kasseres.
 • Mens du sover, udføres mange opgaver i immunsystemet. Dette omfatter f.eks. rensning af skadelige elementer og fornyelse af forsvaret.
 • Leveren er et af de organer, der udfører de fleste funktioner om natten. Den metaboliserer mange enzymer, proteiner og vitaminer. Desuden udfører den også vigtige udrensningsopgaver sammen med lymfesystemet.

Hvis du overbelaster leveren under middagen med fed mad, meget krydret mad eller med for meget sukker, forhindrer du den i at udføre sine opgaver optimalt.

Vi tror, at du gerne vil læse: Levermetabolisme: Antibiotika og alkohol

Leverens sundhed: Fødevarer, som du bør spise om aftenen

Noget, som vi skal tage højde for, er, at aftensmaden kræver nogle ritualer og regler, som du skal overholde ikke blot for at fremme leverens sundhed, men også for at fremme en ordentlig hvile. Her er et par af dem:

 • Du bør spise aftensmad mindst to timer, før du går i seng. På den måde kan det fordøjes godt, og du kan gå i seng klar til, at din lever kan udføre sine funktioner i de følgende timer.
 • Prøv altid at spise aftensmad på samme tid. Hjernen og kroppen kan godt lide faste vaner.
 • Anstreng dig aldrig betydeligt eller dyrk tung motion efter middagen eller før du går i seng.

Når det er sagt, så lad os tage et kig på nogle gode fødevarer til din leversundhed.

Grøntsag med citronsovs

1. Artiskokker

En ideel middag for at fremme leverens sundhed ville f.eks. være nogle artiskokker med lidt olivenolie, æblecidereddike og lidt citronsaft.

 • Artiskokker styrker leveren og galdeblæren. Faktisk har de en leverbeskyttende kapacitet, ifølge en artikel offentliggjort i tidsskriftet Plantefødevarer til menneskeernæring.
 • Desuden bidrager de til at opretholde en god fordøjelse.
 • Artiskokker stimulerer urinering.
 • De fremmer også cellefornyelsen.
 • Tro det eller ej, men artiskokker kan endda hjælpe med at behandle fedtlever. Men selvom der er undersøgelser, der bekræfter effekten af ekstrakt fra artiskokker i behandlingen af ikke-alkoholisk fedtlever, mangler der stadig forsøg, der beviser denne anvendelse. Derfor bør indtagelse af artiskok ikke erstatte nogen farmakologisk behandling.

2. Spinat til gavn for leversundhed

Generelt er alle grønne bladgrøntsager rige på fibre, B-vitamin og folinsyre, der stimulerer lever- og nyrefunktionerne.

Tøv ikke med at inkludere bl.a. spinat, mælkebøtte, rucola og cikorie i dine retter.

Under alle omstændigheder er de undersøgelser og tests, der er udført om folinsyres indflydelse på leverens sundhed, blevet udført på dyr. Derfor kan resultaterne måske ikke direkte overføres til mennesker.

3. Rosinvand

Rosiner er en vidunderlig fødevare til at passe på leveren. Indtagelse af dem er forbundet med forbedringer i lipidprofilen, ifølge en artikel offentliggjort i tidsskriftet Food Research International . De er også en naturlig kilde til antioxidanter, der fremmer leverrensning, samtidig med at de tilfører flere vitaminer.

Du kan komme et par rosiner i dine salater. Du kan dog også tilberede dette medicinske vand til dine middage.

Ingredienser

 • 150 gram rosiner
 • 2 glas vand (500 ml)

Fremgangsmåde

Forbered dette naturmiddel natten over. Faktisk skal du gøre dette to nætter i træk. Her er, hvad du har brug for:

 • Du skal blot koge druerne med vandet i en halv time. Lad dem derefter stå natten over.
 • Næste dag skal du blot skille druerne fra vandet og drikke det varmt før eller efter din middag.

Vi tror, at du vil kunne lide denne artikel: Fødevarer til folk med skrumpelever

4. Rødbeder til leversundhed

Rødbeder har en vidunderlig forsyning af næringsstoffer til støtte for leversundheden: Blandt andet betalain, fibre, jern, betacyanin og folinsyre.

Undersøgelser, der forbinder forbruget af rødbeder med leversundhed, er blevet udført på mus. Selv om resultaterne er lovende, kan de endnu ikke overføres til mennesker. Der er behov for flere forsøg for at fastslå beviserne.

5. Gulerødder

Har du gulerødder derhjemme?

Ideelt set bør de være økologiske, så de er af højere kvalitet. Gulerødder er rige på vand, flavonoider og betakaroten og hjælper med at bekæmpe leverproblemer som f.eks. betændelse eller skrumpelever.

Karotenoider har en vigtig antioxidant funktion, som kan bidrage til at forbedre leverens sundhed. Vi vil især gerne fremhæve A-vitamins potentiale ifølge videnskaben.

Spis sundt og let, og pas på din leversundhed om aftenen

Nu hvor du ved, hvor vigtigt det er at vide, hvordan du vælger de fødevarer, der udgør dagens sidste måltid, kan du bedre vælge dine måltider og nyde en bedre og mere levervenlig hvile. Husk blot, at du ikke skal overdrive og altid drikke nok væske.

Husk på den anden side, at de nævnte fødevarer bør indgå i en varieret og afbalanceret kost. Desuden bør de ikke erstatte nogen farmakologisk behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kilburn, M. (2018). How does your liver affect your sleep? A Vogel. [Online] Avaiable at: https://www.avogel.co.uk/health/sleep/how-does-your-liver-affect-your-sleep/
 • Bruyneel, Marie and Thomas Sersté. “Sleep disturbances in patients with liver cirrhosis: prevalence, impact, and management challenges” Nature and science of sleep vol. 10 369-375. 2 Nov. 2018, doi:10.2147/NSS.S186665
 • Bhat, Mamatha et al. “Prevalence and predictors of sleep disturbance among liver diseases in long-term transplant survivors” Canadian journal of gastroenterology & hepatology vol. 29,8 (2015): 440-4.
 • Ben Salem M., Affes H., Ksouda K., Dhoubi R., et al., Pharmacological studies of artichoke leaf extract and their health benefits. Plant Foods Hum Nutr, 2015. 70 (4): 441-53.
 • Panahi Y., Kianpour P., Mohtashami R., Atkin SL., et al., Efficacy of artichoke leaf extract in non alcoholic fatty liver disease: a pilot doublé blind randomized controlled trial. Phytother Res, 2018. 32 (7): 1382-1387.
 • Sid V., Shang Y., Slow YL., Hewage SM., et al., Folic acid supplementation attenuates chronic hepatic inflammation in high fat diet fed mice. Lipids, 2018. 53 (7): 709-716.
 • Kanellos PT., Kaliora AC., Protogerou AD., Tentolouris N., et al., The effects of raisins on biomarkers of endothelial function and oxidant damage; an open label and randomized controlled intervention. Food Res Int, 2017. 102: 674-680.
 • Lorizola IM., Furian CPB., Portovedo M., Milanski M., et al., Beet stalks and leaves (Beta vulgaris L.) protect agianst high-fat diet induced oxidative damage in the liver in mice. Nutrients, 2018.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.