Hvordan man behandler faryngitis hos spædbørn

Faryngitis hos spædbørn skyldes normalt virus som f.eks. adenovirus eller enterovirus. Den kan dog også være af bakteriel oprindelse. Læs videre for at finde ud af, hvad der er den bedste måde at behandle det på.
Hvordan man behandler faryngitis hos spædbørn

Sidste ændring: 28 september, 2021

Faryngitis hos spædbørn er en ret almindelig tilstand i almindelighed. Den består af betændelse i slimhinden, der beklæder halsen, og er ofte forårsaget af en virusinfektion. Den kan dog også være bakteriel.

Det er kompliceret at opdage en sygdom hos babyer, da de endnu ikke kan kommunikere verbalt. Forældrene har normalt mistanke om det, når barnet bliver irritabelt eller nægter at spise.

Generelt kræver babyer særlig opmærksomhed og behandling. Dagens artikel vil forklare alt, hvad du bør vide om faryngitis hos spædbørn, og hvad du skal gøre ved det.

Faryngitis hos spædbørn

Som nævnt ovenstående er faryngitis betændelse i den slimhinde, der beklæder halsen. Ofte har denne tilstand en tendens til at blive overdiagnosticeret eller forvekslet med andre sundhedsproblemer, f.eks. forkølelse.

Faktisk tyer folk ofte til de forkerte behandlinger for at håndtere symptomerne. Der er en fejlagtig tendens til at foreslå brug af antibiotika mod irritation i svælget. Det er helt forkert, for det skyldes ikke altid bakterier.

Først og fremmest skal man være opmærksom på, at ikke alle luftvejsinfektioner med ondt i halsen er tegn på halsbetændelse. Ligeledes er næsten 70% af tilfælde af faryngitis hos spædbørn viral, så antibiotika hjælper slet ikke.

Denne sygdom optræder ofte i løbet af efteråret og vinteren. Desuden er den normalt forårsaget af et smitsomt patogen, så den er smitsom. Søskende er de mest ramte.

Baby græder på seng

Årsager til faryngitis hos spædbørn

Mange faryngitisfremkaldende vira kan ramme et spædbarn. Den nøjagtige årsag er dog ikke klinisk påviselig. Desuden forsvinder denne type faryngitis normalt af sig selv på mindre end fem dage.

Nogle af de vira, der kan forårsage den, er adenovirus, enterovirus og herpes simplex-virus. De kliniske symptomer for disse har nogle karakteristiske træk. For eksempel er der normalt betændelse i det præaurikulære ganglion i tilfælde af adenovirus, og der kan også være konjunktivitis.

Enterovirusfaryngitis hos spædbørn er normalt fremherskende om sommeren eller starten af efteråret. Herpesvirus kan desuden forårsage ulcererede blærer på ganen eller tandkødet.

Bakteriel faryngitis hos spædbørn

Bemærk, at faryngitis hos spædbørn kan være bakteriel, selv om dette er sjældent. Især skyldes den mest udbredte en bakterie ved navn Streptococcus pyogenes. De fleste tilfælde forekommer i det tidlige forår.

Denne infektion er relevant, fordi den kan give et langt mere omfattende klinisk billede end faryngitis. Den kan f.eks. undertiden påvirke huden eller nyrerne. Læger ordinerer normalt antibiotika.

Symptomerne på faryngitis hos spædbørn

Faryngitis er ligesom mange andre sygdomme vanskelig for forældre at opdage hos deres spædbørn. Det skyldes, at børnene ikke kan kommunikere det, og også fordi tegnene har tendens til at være uspecifikke. Disse babyer er ofte rastløse og kan ikke sove.

De er også irritable og uden appetit. Nogle spædbørn har et skrig, der er noget anderledes end normalt, og de kan også have feber. Desuden har nogle babyer hævede kirtler nær halsen.

Baby med feber

Behandling af faryngitis hos babyer

Det er bedst at konsultere en læge, hvis du har mistanke om, at dit barn har faryngitis. Faktisk skyldes 80% af tilfældene en selvbegrænsende virusinfektion, men en professionel skal undersøge det og udelukke andre årsager.

Viral faryngitis kræver ingen behandling, men lægen kan ordinere ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler som ibuprofen for at lindre symptomerne. Det vil mindske smerten.

Faryngitis forårsaget af Streptococcus pyogenes kræver antibiotika. Læger ordinerer normalt oral penicillin, da det hjælper med at reducere de kliniske symptomer og risikoen for smitte.

Kontakt børnelægen

Denne infektion er almindelig hos spædbørn, og de fleste tilfælde er milde. Det er dog bedst at konsultere en børnelæge for at lære, hvordan man håndterer den. Ikke alle årsager er bakterielle, så brug ikke antibiotika som den første foranstaltning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gerber MA. Diagnosis and treatment of pharyngitis in children. Pediatr Clin North Am. 2005;52(3):729-vi. doi:10.1016/j.pcl.2005.02.004
  • Regoli M, Chiappini E, Bonsignori F, Galli L, de Martino M. Update on the management of acute pharyngitis in children. Ital J Pediatr. 2011;37:10. Published 2011 Jan 31. doi:10.1186/1824-7288-37-10
  • Arnold JC, Nizet V. Pharyngitis. Principles and Practice of Pediatric Infectious Diseases. 2018;202-208.e2. doi:10.1016/B978-0-323-40181-4.00027-X
  • Lang S, Kansy B. Cervical lymph node diseases in children. GMS Curr Top Otorhinolaryngol Head Neck Surg. 2014;13:Doc08. Published 2014 Dec 1. doi:10.3205/cto000111
  • Le Marechal F, Martinot A, Duhamel A, Pruvost I, Dubos F. Streptococcal pharyngitis in children: a meta-analysis of clinical decision rules and their clinical variables. BMJ Open. 2013;3(3):e001482. Published 2013 Mar 9. doi:10.1136/bmjopen-2012-001482
  • Kheirkhah D, Sharif A. Treatment Options of Streptococcal Pharyngitis in Infancy. Jundishapur J Microbiol. 2016;9(11):e41798. Published 2016 Oct 15. doi:10.5812/jjm.41798
  • Álvez González, F. (2008, May 1). Faringitis estreptocócica en niños menores de 2 años. Anales de Pediatria. Ediciones Doyma, S.L. https://doi.org/10.1157/13120214

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.