Symptomer på og diagnose af tennisalbue

Tennisalbue eller epicondylitis er en tilstand, der er kendetegnet ved smerter i dette led som følge af langvarig gentagelse af specifikke håndledsbevægelser.
Symptomer på og diagnose af tennisalbue
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Epicondylitis, almindeligvis kendt som tennisalbue, er betændelse i senerne. Det er de ledbånd, der forbinder underarmens og håndens muskulatur med overarmens laterale epicondylus på ydersiden af albuen. Betændelsen skyldes mikrotraumer som følge af muskeloverbelastning. Læs med for at få mere at vide om symptomer og diagnose af tennisalbue.

Det er en meget almindelig tilstand inden for sport, deraf navnet, men også på arbejdspladsen. Der er erhverv med større tendens til at udvikle denne skade på grund af gentagelse af specifikke bevægelser.

Det er tilfældet på fabriksarbejde, kontorarbejde med computer, malere eller enhver aktivitet, der indebærer en overanstrengelse af den muskulatur, der er ansvarlig for håndbevægelser.

Symptomer på tennisalbue

Mand oplever symptomer på tennisalbue

Epicondylitis er en almindelig tilstand blandt sportsfolk.

Symptomerne på epicondylitis optræder gradvist. Generelt mærker patienterne normalt smerter på ydersiden af albuen, og de kan strække sig til underarmen.

Man kan føle ubehag, når man griber efter genstande, bevæger fingrene, drejer håndleddet og trykker på det berørte område på de steder, hvor musklen slutter sig til ledbåndet. Desuden kan det medføre manglende styrke i underarmen.

Diagnose af tennisalbue

Det er ekstremt vigtigt at stille en korrekt diagnose af årsagen til smerter i albuen for at kunne udføre den rette behandling, da der er forskellige tilstande, der kan have lignende symptomer og føre til forvirring.

Behandlingsresistent epicondylitis skyldes som regel, på grund af forvirring i diagnosen, indklemning af den bageste interosseøse nerve i den laterale region af albuen. Følgende er nogle tilstande, der rapporterer smerter, der ligner dem, der forårsages af tennisalbue:

 • Neuropati forårsaget af indklemning af radialnerven.
 • Osteochondritis i radio humeralleddet.
 • Smerter i omgivende muskler, som kan forårsage ubehag, selv om de ikke er direkte forbundet til det område, hvor du føler smerte.
 • Forandringer i radiushovedet, der er placeret på albueens yderside.

For at få en korrekt diagnose af epicondylitis skal din læge følge følgende protokol:

1. Patientens sygehistorie

Læge taler med patient om diagnose af tennisalbue

En vigtig del af diagnosen er patientens sygehistorie, som vil afsløre alle de tidligere lidelser.

 • Visuel undersøgelse: Lægen vil foretage en omfattende undersøgelse af det fysiske udseende af det berørte område. De vil kigge efter tegn på betændelse, ændringer i huden, afvigelse af ledets tilpasning osv.
 • De vil lokalisere epicondylus og lægge pres på for at tjekke, om patienten føler smerte i det pågældende område.
 • Varus albue stress test: Der lægges et tryk på albuen, som får dens distale side til at bevæge sig mod kroppens midterlinje. Testen er positiv, hvis patienten rapporterer om ubehag.
 • Smerter, når man strækker fingrene med modstand.
 • Undersøgelse af bevægeligheden af albuen og radiushovedet, halshvirvelsøjlen og hele skulderledssystemet.
 • Indsamling af oplysninger om patientens daglige aktiviteter, der kan påvirke tilstanden. Der skal også tages hensyn til eventuel medicin, som patienten har taget for nylig.

Pronation og supination

Det er vigtigt at forstå begrebet pronation og supination af underarmen for at forstå de følgende tests.

Supination er den laterale rotation af underarmen og hånden. Håndfladen er rettet opad med tommelfingeren udad. Pronation er den mediale rotation af underarmen og hånden. I dette tilfælde er håndfladen rettet nedad med tommelfingeren indad.

 • Mill’s manøvre. Patienten sidder med armen let roteret med dorsal forlængelse af hånden og bøjet albue.
  • Fysioterapeuten lægger den ene hånd på albuen og den anden på siden af underarmen. Patienten vil blive bedt om at forsøge at supinere underarmen (dreje underarmen og hånden opad) mod modstand fra lægens hånd. Hvis de føler smerte, når de udfører denne handling, er det sandsynligt, at der er tale om en tennisalbue.
 • Stoletest: Patienten vil blive bedt om at løfte en stol på to forskellige måder. Når de holder den med proneret hånd og strakt albue, vil de føle smerte. Der vil dog ikke være ubehag, når de tager fat i den med den supinerede hånd.

2. Andre undersøgelser til diagnose af tennisalbue

Hvis lægen med den foregående undersøgelse ikke kan stille en diagnose af tennisalbue, udføres andre supplerende undersøgelser:

 • Analytisk for at udelukke tilstedeværelsen af urinsyrekrystaller i leddet forårsaget af hyperurikæmi.
 • Elektromyografi for at udelukke nervekompressionssyndromer.
 • Radiologi og supplerende undersøgelser.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.