symptomer på fedtlever

· 2. oktober 2018
Fedtlever kan komme af mange ting. Den typiske synder er dog en usund livsstil - dårlig kost og overvægt.

Ifølge eksperterne så er fedtlever en af ​​de mest almindelige sygdomme i vor tid. Heldigvis er det ikke en kronisk tilstand: Hvis man gør de rigtige ting, kan man efterhånden komme af med det overskydende fedt i leveren igen. Fortsæt med at læse for at lære om symptomer på fedtlever.

Det kommer vi tilbage til. Lad os tage et kig på nogle af de mest almindelige symptomer på fedtlever, så du kan genkende dem og gribe ind tidligere. Og husk på – når du er i tvivl, så kontakt altid din læge. Dit helbred kommer i første række!

Hvad er en fedtlever? Hvad er årsagen til tilstanden?

Inden for medicin hedder fedtlever “leversteatose“. For det første vil vi påpege, at det er en godartet sygdom; Dog kan den, hvis den ikke behandles korrekt, udvikle sig til en mere alvorlig og langvarig tilstand.

Hvad der sker, er, at fedtsyrer og triglycerider ophobes i leveren. Leveren “lukker ned” og kan ikke længere udføre sine metaboliske funktioner eller bekæmpe toksiner så effektivt som før.

Det er også værd at vide, at når overskydende fedt ophobes i leveren, så lider leveren små skader, som den forsøger at hele. Over tid begynder arvæv således at hobe sig op i leverens væv, hvilket i sidste ende kan resultere i skrumpelever.

Alle menneskers lever indeholder fedt. Når niveauet af fedt overstiger 10%, kan man dog sige, at man lider af leversteatose – fedtlever. Denne tilstand kan måles i blodet ved tilstedeværelsen af ​​skadelige forbindelser, der ikke er blevet ordentligt nedbrudt af leveren. Det sker fordi leveren er blevet overbelastet. Derudover får man tit også andre symptomer såsom betændelse og ubehag.

Hvad er årsagen til en fedtlever?

Mange mennesker associerer straks benævnelsen fedtlever med alkohol eller andre skadelige vaner, men det er ikke altid tilfældet. Der er andre risikofaktorer, som værd at holde sig for øje:

  • Overvægt eller fedme.
  • Arvelige stofskiftesygdomme.
  • Risikoen for at udvikle fedtlever er større hvis man er ældre end 50, især hvis man spiser dårligt.
  • Misbrug af visse medikamenter, for eksempel anti-inflammatoriske eller smertestillende midler som aspirin, tamoxifen, og steroider.
  • Pas på dine triglycerider – hvis man ikke får et dårligt kolesteroltal under kontrol, kan det føre til fedtlever.
  • Diabetes type II er endnu en almindelig årsag.

Se også:

6 faresignaler: Har du fedtlever?

Symptomer på fedtlever

Kvinde med leversmerter

 

Mange symptomer på fedtlever kan let forveksles med andre lidelser. De mest almindelige symptomer finder du herunder. Hvis nogen af ​​disse symptomer fortsætter over flere uger, eller hvis du føler, at du ikke længere er i stand til at leve et normalt liv, fordi symptomerne forstyrrer din appetit eller din præstation på arbejdet, skal du kontakte din læge.

Træthed

En af de mest fremtrædende tegn på fedtlever, såvel som andre leversygdomme, er meget udtalt træthed. Dette symptom er især mærkbart om morgenen: Man har svært ved at komme op og finde energi til at starte dagen. Trætheden kan også være mere udtalt efter måltider.

Ubehag

Når der er overskydende fedt i leveren, opstår der inflammation. Det gør at leveren bliver hævet, varm og smertefuld. Det kan føles som om, smerterne kommer fra maven og under ribbenene, og at den fortsætter ud til ryggen. Dette tryk udvikler sig til en slags brændende smerte, der føles som en varmeplade.

Manglende appetit

Fedtlever forårsager generelt ubehag, som resulterer i et tab af appetit og får fordøjelsen til at fungere langsomt og tungt eller endda smertefuldt; alt dette bidrager ofte til et foruroligende hurtigt vægttab.

Risiko for skrumpelever

Som nævnt tidligere, fører overskydende fedt i leveren til de typer af skader og ardannelse, der i sidste ende forårsager skrumpelever. Hvis tilstanden forbliver ubehandlet, kan det udvikle sig til gulsot, hvilket vil komme til udtryk i et gulligt udseende af hud og øjne.

Endnu et vigtigt symptom, som man bør være opmærksom på, er hævelse i kroppen, ben og ansigt. Årsagen? Leveren er ikke længere i stand til at syntetisere proteiner tilstrækkeligt, og kroppen udligner dette underskud ved at tilbageholde vand.

Kvinde der konsulterer en laege

 

Konklusionen er, at tilstedeværelse af ​​overskydende fedt i leveren udgør en betydelig sundhedsrisiko, som, hvis tilstanden ikke behandles korrekt, kan medføre langt alvorligere problemer. Vær opmærksom på disse symptomer og konsulter din læge, når det er nødvendigt.