Symptomerne på blyforgiftning

Blyforgiftning kan let gå ubemærket hen, men kan være meget alvorligt. Hvordan kan du genkende det? Hvad er symptomerne på blyforgiftning? Lær mere i denne artikel!
Symptomerne på blyforgiftning

Sidste ændring: 25 juli, 2021

Blyforgiftning er en ret sjælden medicinsk tilstand, men den kan føre til alvorlige komplikationer, hvis den ikke behandles. Dette stof er et tungmetal, der ikke tjener nogen funktion for menneskekroppen, så enhver mængde af det er giftigt. På grund af dette er det vigtigt at forstå symptomerne på blyforgiftning.

Tidligere blev bly ofte brugt i maling, brændstof og andre produkter. Heldigvis har forskning og politik, der har til formål at reducere dens anvendelse, vist sig at være effektive. Alligevel kan isolerede tilfælde ske, når folk bliver udsat på deres arbejde eller bor gamle steder.

Dets symptomer er meget uspecifikke, og de største risikogrupper er gravide kvinder og små børn.

Vil du vide mere om det? I denne artikel fortæller vi dig alle detaljerne.

Hvad forårsager blyforgiftning?

Blyforgiftning opstår, når en person indtager eller inhalerer en stor mængde af dette metal. Indtil for nylig var det et ret almindeligt problem, da mange produkter og brændstoffer indeholdt betydelige mængder bly.

På grund af indgriben fra internationale organisationer som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er tilfældene imidlertid gradvis faldende. Især kan du finde bly i følgende genstande og steder:

 • Maling.
 • Gammelt legetøj.
 • Rør og vandhaner.
 • Bilbatterier.
 • Nogle typer glas og keramik.
 • Pellets.
 • Noget kosmetik.
 • Gulve, især hvis der er spildt benzin eller maling på dem.

I slutningen af 1970’erne blev der indført nogle foranstaltninger til at kontrollere blyforgiftning i USA. Som et resultat måtte de fleste malinger, der indeholdt bly, ændre deres fremstillingsprocesser.

Eksponering for bly på jobbet er almindeligt inden for reparation af skibe, konstruktion, minedrift, fremstilling af plast eller batterier og VVS.

I teorien skal disse erhverv have deres egne forebyggelsessystemer, der er baseret på et arbejdsmiljøsystem. I nogle tilfælde sker der dog stadig arbejdsrelaterede ulykker.

Malerruller

Symptomerne på blyforgiftning hos voksne

Afhængig af graden af forgiftning kan symptomerne på blyforgiftning variere fra meget milde til endda fatale. Da symptomerne er ret uspecifikke, er det usandsynligt, at du vil kunne opdage problemet med det samme. Nogle patienter har følgende symptomer:

 • Forhøjet blodtryk.
 • Anæmi.
 • Hovedpine, mave-, muskel- og ledsmerter.
 • Problemer med korttidshukommelse og koncentration.
 • Svaghed.
 • Mistet appetit.
 • Forstoppelse.
 • Irritabilitet.

Disse symptomer har tendens til at udvikle sig gradvist. Derudover kan dine symptomer blive værre over tid, så længe du kommer i kontakt med toksinet (for eksempel på arbejde eller hjemme).

Symptomerne på blyforgiftning hos nyfødte

Da bly kan trænge igennem moderkagen, kan det påvirke fosteret under graviditet. Det faktum, at mange tilfælde af blyforgiftning kan gå ubemærket hen hos mødre, er et alvorligt problem for babyer.

Blyforgiftning kan resultere i alvorlige komplikationer under graviditet. Disse kan omfatte abort, for tidlig fødsel og hæmmet fostervækst. I sjældne tilfælde kan komplikationerne være fatale.

Hvis barnet er født, vil de være meget modtagelige for medicinske komplikationer, især inden fem års alderen. Faktisk er der rapporteret om dødelige encefalopatier forbundet med blyforgiftning.

Selvom patienter får behandling i rette tid, kan der være følgevirkninger. Nogle af de komplikationer, som babyen kan opleve i hele sit liv, er kognitiv svækkelse, irritabilitet og hukommelsesproblemer.

Fortsæt med at læse: Typer af abort, du bør kende til

Hvordan diagnosticeres blyforgiftning?

Blyforgiftning behandles normalt ikke aktivt på hospitaler, bortset fra meget specifikke typer erhvervsmæssig eller hjemmeeksponering. Hvis patienten kun viser meget milde symptomer, kan lægen endda fejldiagnose problemet.

Den eneste måde at diagnosticere sygdommen objektivt på er gennem blodprøver, der måler blykoncentrationen. Mængden afhænger af hvert laboratorium, men da bly næsten ikke har nogen funktioner i kroppen, kan ethvert niveau betragtes som giftigt.

Større medicinske komplikationer kan forekomme over 5 µg/dL, især hos børn under fem år. Nogle patienter kan have niveauer på 150 µg/dL eller mere.

Yderligere tests

Hvis du har brug for indlæggelse eller efterfølgende tests, er det meget sandsynligt, at lægen vil bestille følgende:

 • Komplet hæmatisk biometri (BHC) eller komplet hæmatologi (HC): Dette gør det muligt for lægen at se dine hæmoglobinniveauer, som kan falde med kronisk forgiftning.
 • Ultralyd eller abdominal radiografi: Disse tests hjælper med at udelukke muligheden for inflammatoriske læsioner.
 • Biopsi eller knoglemarvsaspirat: Denne test bruges til at udelukke andre årsager til anæmi, især når andre niveauer i blodet ændres. Disse resultater er normalt normale.
 • Lang røntgenstråle: Fordi bly har tendens til at akkumuleres i knoglevæv, vil denne test give data såsom estimeret eksponeringstid og sværhedsgraden af forgiftningen. Nogle forskere bruger det endda som en af de bedste diagnostiske indikatorer, som denne undersøgelse antyder.

Hvordan behandler du det?

Når lægen har stillet en diagnose, vil behandlingen afhænge af symptomernes sværhedsgrad og den estimerede tid.

 • Hvis patienten har milde symptomer, kan der ordineres omhyggelig observation og oral medicin. I alvorlige tilfælde vil de kræve indlæggelse og intravenøs behandling.
 • I tilfælde af akut forgiftning er det mere sandsynligt, at patienten bliver på hospitalet. Kroniske tilstande, afhængigt af sværhedsgraden, kan styres mere konservativt.

I begge tilfælde består behandlingen af grundlæggende støttende foranstaltninger og medicin. De støttende foranstaltninger vil kræve intravenøse opløsninger og tarmskylning, mens lægemidlerne behandler forbindelserne.

Sidstnævnte sker ved, at nogle stoffer binder til tungmetaller i blodet. Senere vil dette mindske toksiciteten og stimulere dens eliminering gennem urin eller galde.

En kvinde har en slange i armen

Farmakoterapi

I øjeblikket er der fire medikamenter til blyforgiftning. Imidlertid er ikke alle godkendt globalt, da der er specifikke regler i forskellige lande.

 • Calcium dinatriumedetat: Også kendt som EDTA, patienter får dette intravenøst og normalt i cyklusser.
 • Dimercaprol: Denne medicin kan administreres intramuskulært.
 • Penicillamin: Dette bruges til langvarig oral behandling, så patienten ikke behøver at blive på hospitalet
 • Succimer: Patienter tager dette oralt.

Alle disse lægemidler kræver recept. Afhængig af patientens individuelle egenskaber kan der forekomme komplikationer såsom hepatitis, leversvigt og allergiske reaktioner.

Forebyggelse af blyforgiftning

Den mest almindelige kilde til blyeksponering i dag er kontakt med gamle produkter og eksponering i arbejdsmiljøet. Det første tillfælde er forbundet med maling, der blev solgt før internationale regler om bly i industrielle omgivelser.

Hvis der er et problem med eksponering for blyforgiftning, skal du huske følgende:

 • Vask overflader, der kan være forurenede.
 • Prioritér håndvask før og efter at have spist, især hos børn.
 • Når du udfører gamle reparationer i hjemmet, skal du ikke slibe overfladen manuelt, og sørg for at bruge beskyttelse.
 • Oprethold en sund og afbalanceret diæt.
 • Sørg for kun at drikke vand, der er filtreret og renset tilstrækkeligt.
 • Sørg for ikke at lægge dem i munden, når du håndterer piller.

Hvis du oplever symptomer forbundet med blyforgiftning, skal du snarest muligt kontakte en læge. Hvis symptomerne er milde, kan du lave en aftale på forhånd. Men hvis du oplever moderate eller svære symptomer, skal du straks tage på skadestuen.

Afsluttende anbefalinger i tilfælde af blyforgiftning

Selvom blyforgiftning er sjælden, er det vigtigt at gå til din læge i tilfælde af sandsynlig eksponering. Dette er især vigtigt for grupper med øget risiko, såsom gravide kvinder og børn. Selv lave niveauer kan forårsage permanente følgevirkninger.

Hvilken specialist skal man gå til?

De fleste medicinske specialister kan diagnosticere blyforgiftning ved brug af specifikke tests. Derfor skal dit første skridt være at gå til din almindelige læge. Hvis du derefter har brug for en ny evaluering fra en specialist, vil din læge guide dig gennem proceduren.

Sådan forbereder du dig til mødet

Hvis du har planlagt et besøg, skal du prøve at følge disse anbefalinger:

 • Prøv at tænke tilbage på, hvornår du begyndte at opleve symptomer såvel som enhver medicin, du tog for at lindre disse symptomer.
 • Hvis du har en allerede eksisterende lidelse, skal du meddele det med det samme. Dette inkluderer kroniske tilstande og allergier.
 • Hvis du har nylige laboratorietest, skal du tage dem med til aftalen, uanset format.
 • Tager du medicin? Tag det med til aftalen, eller skriv navnet på et stykke papir. Hvis du har brug for yderligere medicin, skal din læge kende til andre lægemidler for at undgå negative bivirkninger.
 • Prøv at identificere en specifik årsag til blyeksponeringen. Se de foregående afsnit for nogle af de mest almindelige kilder.
 • Tag en anden person med. Nogle gange kan angst forhindre dig i at huske din læges anbefalinger tydeligt.

Umiddelbar kontakt til en læge i tilfælde af blyforgiftning er afgørende for prognosen. Hvis du har mistanke om blyforgiftning, er det derfor bedst at søge lægehjælp. Husk det!

Det kan interessere dig ...
Blodforgiftning hos babyer og børn: Advarselstegn og symptomer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Blodforgiftning hos babyer og børn: Advarselstegn og symptomer

Blodforgiftning hos babyer og børn er en alvorlig sygdom, som kan være livsfarlig, hvis den ikke behandles. Det er vigtigt at kende dets symptomer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ascione I. Intoxicación por plomo en pediatría. Arch Pediatr Urug 2001;72(2):133-138.
 • Azcona-Cruz M, Ramírez R, Vicente-Flores G. Efectos tóxicos del plomo. Rev Esp Méd Quir 2015;20:72-77.
 • Labanda P, Fernández C. Saturnismo, a propósito de un caso. Med Segur Trab 2012;58(227):168-173.
 • Poma P. Intoxicación por plomo en humanos. An Fac Med 2008;69(2):120-6.
 • Valdivia M. Intoxicación por plomo. Rev Soc Per Med Int 2005;18(1):22-27.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.