Typer af abort, du bør kende til

Der er forskellige typer af abort, som du bør kende til. Der er derudover lovgivning og tidsfrister for hver af dem. Læs med for at lære mere.
Typer af abort, du bør kende til
Maricela Jiménez López

Bedømt og godkendt af læge Maricela Jiménez López.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Abort er afslutning på en graviditet før 180 dage. Der er tre typer af abort: Spontan, naturlig og induceret. At afslutte en graviditet, hvad end det er naturligt eller induceret, kan efterfølges af et tab af blod gennem vagina.

Typer af abort baseret på grunden

Gravid kvinde er indlagt og skal have udført en af de gængse typer af abort

Spontane aborter

Det er en af de typer af abort, hvor du ikke vælger at gennemgå den. De fleste sker faktisk i de første 12 uger af graviditeten. De kræver derudover som regel ikke nogen form for operation.

Nogle af årsagerne til spontane aborter er abnormiteter i kromosomerne samt abnormiteter i livmoderarterien. Endometriose og myoma kan derudover også forårsage spontane aborter.

På den anden side øger rygning, alkohol og forbrug af stoffer samt traumatiske situationer risikoen for at gennemgå en spontan abort.

Måske du også vil synes om denne artikel: Hvornår underlivssmerter under graviditet er grund til bekymring

Induceret abort

Det er en af de typer af abort, hvor kvinder frivilligt gennemgår en procedure for at afslutte graviditeten.

Terapeutisk abort

Ved denne abort vil lægen afslutte graviditeten, hvis moderens eller fosterets helbred er i fare. Det sker, når der er risiko for død eller umiddelbare sundhedsmæssige risici. Det inkluderer for eksempel graviditeter med høj risiko, psykologisk helbred og andet.

Juridiske situationer for disse typer af abort

Kvinde med graviditetstest er bekymret for forskellige typer af abort

Ulovlige aborter

Aborter er ulovlige, når de udføres mod lovgivningen i det land, hvor det finder sted. Når loven gør abort ulovligt, får kvinder ofte farlige og risikable aborter. I lande, hvor de er ulovlige, er dødelighedsraten for vordende mødre derfor højere end i lande, hvor det er lovligt.

Lovlige aborter

Selv de mest udviklede lovgivninger straffer faktisk gravide kvinder og professionelle, som udfører aborter udenfor tidsfristerne. De kan derudover få bøder og endda komme i fængsel. I næsten alle lande i verden er abort lovligt i nogle tilfælde, undtagen i lande såsom:

 • Vatikanet.
 • El Salvador.
 • Malta.
 • Nicaragua.
 • Honduras.
 • Den Dominikanske Republik.

Systemet med tidsfrister giver mulighed for et specifikt vindue, hvor abort er lovligt. For eksempel er perioden i Danmark 12 uger. På den anden side er der mange forskellige grunde til, hvorfor det er lovligt at få en abort. I USA kan hver stat lave deres egen lov om abort.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Er det sikkert at tage paracetamol under graviditet?

Typer af abort ifølge, hvordan de bliver udført

Kvinde med graviditetstest

1. Farmakologisk abort

Indtil den syvende uge af graviditeten kan kvinder få en abort med piller. Først vil patienten tage en eller flere mifepriston piller. Efter 24 eller 48 timer gives misoprostol til at komme af med blommesækken.

Man kan dog kun få disse lægemidler på sygehuse.

2. Instrumental abort

Med denne abort er der nogle få typer baseret på teknikken:

 • Abort ved udvidelse og vaccuum: Først udvides livmoderhalsen. Derefter udføres et vaccuum. Læger laver ikke nogen indsnit, og der er ikke nogen operation. Du har dog brug for sundhedsfagfolk og udstyr. De kan udføre dette indtil den 17. uge, og det tager som regel mellem 5 og 10 minutter.
 • Kirurgisk abort: Gynækologer eller kirurger opererer.
 • Abort ved udvidelse og fjernelse: Det er en af de typer abort, der finder sted omkring uge 16-19. Der er dog større risiko, fordi graviditeten er længere henne. Det kræver også almindelig eller fuld bedøvelse. Det kræver også en operation. Livmoderen udvides, derefter bruger lægen kirurgisk værktøj til at fjerne fosteret. Som regel tager det mellem 10 og 30 minutter, men helingen efter kan tage flere timer.
 • Udskrabning: Det kræver, at man skraber væggene i livmoderen. Gynækologer bruger faktisk denne teknik til andre procedurer. De bruger det derudover kun under særlige omstændigheder, hvor Verdenssundhedsorganisationen anbefaler det.
 • Forsinket abort med medicin eller induceret abort: Det kombinerer den farmakologiske metode for at udvide livmoderen med den kirurgiske metode for at fjerne indholdet. Der er dog visse risici efter uge 19-20. Et team af sundhedsfagfolk skal derfor evaluere tilfældet, fordi det kræver indlæggelse og bedøvelse. Nogle gange er man endda nødt til at gentage indgrebet.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Durán, R. I. B. (2012). ABORTO ESPONTÁNEO. Liberabit. Revista de Psicología.

 • Alejandro Manzur, Y. (2010). Aborto recurrente. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(10)70553-8

 • Martins, E. F., Almeida, P. F. B. de, Paixão, C. de O., Bicalho, P. G., & Errico, L. de S. P. de. (2017). Causas múltiplas de mortalidade materna relacionada ao aborto no Estado de Minas Gerais, Brasil, 2000-2011. Cadernos de Saúde Pública. https://doi.org/10.1590/0102-311×00133116</p>


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.