Syndromet med den pæne pige: Pæn og vellidt, men ikke lykkelig

Syndromet med den pæne pige får kvinder til at afbryde forbindelsen til sig selv for at behage og passe på andre. Find ud af, hvordan det kan påvirke dig her.
Syndromet med den pæne pige: Pæn og vellidt, men ikke lykkelig
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Rigtig mange kvinder føler, at de bruger hele deres liv på at forsøge at behage andre. Nogle bliver ved en vis alder og presset af følelsesmæssig udmattelse opmærksomme på deres situation og beslutter sig for at ændre den. Andre formår ikke engang at opfatte, hvor skadelig og uretfærdig deres situation er. Derfor vil vi se på syndromet med den pæne pige.

Dette syndrom forekommer hos kvinder og piger, som har lært at være hjælpsomme, venlige og vellidte. I deres søgen efter at behage alle har de mistet sig selv.

De er voksne, der ikke er i stand til at sige “nej”, til at udtrykke uenighed eller kræve deres rettigheder, og som ikke er i stand til at forsvare og prioritere sig selv. Hvis dette lyder bekendt for dig, opfordrer vi dig til at læse videre.

Syndromet med den pæne pige stammer fra barndommen

Selv om disse egenskaber (lavt selvværd, lav selvsikkerhed, følelsesmæssig afhængighed) også kan forekomme hos drenge, er syndromet med den pæne pige en afspejling af den ulige opdragelse, som kvinder traditionelt har modtaget.

Fra fødslen får drenge det budskab, at de skal være stærke, uafhængige og ambitiøse. Piger derimod opfordres til at være pæne, høflige, stille og underdanige. De opfordres til at lægge sig i deres forhold, til at være forstående og medfølende og til at gøre sig fortjent til andres gunst ved at tilpasse sig det, der forventes af dem.

De lærer således at undertrykke deres vrede og sorg, deres uenighed og deres kritiske meninger. I mellemtiden tager de en maske af venlighed og blidhed på, som ender med at blive et fængsel.

Det er i barndommen, at personligheden smedes, at adfærd og sociale strategier læres, og at man lærer at håndtere sine følelser. Når udtrykket af individualitet undertrykkes fra starten, får det derfor store konsekvenser for disse kvinder i deres voksenliv.

Kvinde har ødelagt spejl som følge af syndromet med den pæne pige

Nogle kvinder opdager, at de lider af syndromet med den pæne pige, når de er voksne. Andre gør det imidlertid ikke, og de fortsætter med at opretholde en adfærd, der er dårlig for dem.

Tegn og symptomer på syndromet med den pæne pige

Hvis du er kvinde eller identificerer dig som kvinde, er det sandsynligt, at du også lever under disse parametre, og at du ikke engang har indset, hvor skadelige de er. Så vær opmærksom på følgende tegn for at identificere, om du har syndromet med den pæne pige:

 • Du føler, at din lykke afhænger af dine sociale relationer. Når en nær person er fjern, bliver du straks urolig, begynder at spekulere på, hvad du har gjort forkert, og forsøger med alle midler at rette op på det.
 • Du er hjælpsom, gavmild og imødekommende. Du er altid til rådighed for andre. Du søger at gøre deres liv lettere og løse deres problemer. Du er ude af stand til at afvise anmodninger fra dine omgivelser, selv om det går imod dine ønsker eller præferencer.
 • Du har svært ved at udtrykke dine meninger, især hvis det går imod andres. Du er bange for afvisning og konflikter, så du undgår altid at genere andre.
 • Det bekymrer dig meget, hvad de tænker om dig, og det kan endda styre dit liv. Du tillader ikke dig selv at udtrykke vrede eller begå fejltagelser.
 • Du sætter altid dig selv sidst. Du har svært ved at kræve dine egne rettigheder, forsvare dig selv og hævde dig selv. Hvis du på et tidspunkt gør det, føler du straks en stor byrde af skyldfølelse.

Du vil helt sikkert finde dette interessant: Vigtige lærdomme af Konfutse om psykologi og filosofi

Hvordan kan du overvinde den træghed, som du oplever?

De, der lider af syndromet med den pæne pige, lever fremmedgjort fra sig selv, ved ikke, hvem de er, og tillader sig ikke at opdage eller udtrykke det. De er formet efter andres behov og ønsker. Uden ekstern godkendelse føler de sig i fare.

Dette forårsager ulykkelighed, utilfredshed, frygt og følelsesmæssig udmattelse. Det påvirker arbejdet, individuel trivsel og alle deres relationer.

Derfor er det vigtigt at foretage ændringer fra det øjeblik, vi erkender, at vi måske lider af syndromet med den pæne pige. I den forbindelse kan du starte med følgende retningslinjer.

Bekæmp dette syndrom

 • Omdefinér dine prioriteter. Du må tage udgangspunkt i det faktum, at du har fået en utilstrækkelig opdragelse, så opgaven bliver at aflære det, du har lært, og sætte dig nye overbevisninger og mål. Vær opmærksom på, at din prioritet skal være at være dig selv. Mind dig selv hver dag om vigtigheden af at forsvare, værdsætte og respektere dig selv.
 • Forbind dig med dine følelser. Når vi lever ved at bruge andre som vores følelsesmæssige kompas, afbryder vi forbindelsen til vores eget nord. Så begynd at være opmærksom på, hvad du føler i hvert øjeblik, og acceptér alle følelser, der kommer til dig. Undertryk dem ikke, og døm ikke dig selv for at føle noget bestemt. Du har ret til at gøre det.
 • Udtryk dig selv. Skjul ikke din uvilje, uenighed eller utilfredshed. Før du tilslutter dig andres holdninger, skal du bruge kritisk tænkning og spørge dig selv, hvad du selv mener. Tillad dig selv at udtrykke det uden frygt, uanset hvor ubehageligt det kan være i begyndelsen.
 • Bed om det, du har brug for, og kræv respekt. Dette gælder både på arbejdspladsen, socialt og romantisk. Fjern dit fokus fra at forsøge at behage andre.
 • Opgiv rollen som redningsmand. Det er ikke din opgave at løse andres problemer, gøre deres liv lettere, hvis de ikke beder dig om det, eller finde dig i deres uforskammethed eller mangel på respekt, uanset hvor højt du elsker dem.
En kvinde sætter fugle fri

Processen med at slippe byrden af at have dette syndrom går gennem faser og op- og nedture.

Vi tror også, at du vil kunne lide at læse denne artikel: Hvad er psykodynamisk terapi, og hvornår anbefales det?

Det er befriende at overvinde syndromet med den pæne pige

Vi vil ikke lyve for dig: Det er ikke en let opgave at afslutte så mange års programmering. Hver gang du forsøger at gennemføre en forandring, vil der opstå frygt – en frygt for at gøre andre utilfredse og dermed miste omverdens hengivenhed. Til tider vil du føle dig skyldig og trække dig tilbage. Men du må holde ud. Du må ikke give op.

Hver dag har du talrige muligheder for at omsætte disse nye holdninger til praksis. Hver gang du gør det, skal du lykønske dig selv med det.

Heldigvis vil det være så givende og befriende at genoptage kontakten med dig selv, at du vil have lyst til at blive ved med at gøre det. Og på den måde vil du have genvundet og reddet det eneste liv, du virkelig kan redde – dit eget.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Engel, B. (2011). The Nice Girl Syndrome: Stop Being Manipulated and Abused–and Start Standing Up for Yourself. John Wiley & Sons.
 • Fox, G. L. (1977). “Nice girl”: Social control of women through a value construct. Signs, 2(4), 805–817. https://doi.org/10.1086/493411
 • Segoviano, M. (2000). El trastorno vincular sobreadaptativo. Psicoanalisis de las configuraciones vinculares: revista de la Asociación Argentina de Psicología y Psicoterapia de Grupo, 157-178.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.