Min mor accepterer ikke min partner: Hvad kan jeg gøre?

Når en mor ikke accepterer partneren, er det muligt, at sønnen eller datteren kan føle sig presset til at opfylde hendes forventninger. Hans eller hendes egen beslutning bør dog have forrang.
Min mor accepterer ikke min partner: Hvad kan jeg gøre?
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er meget almindeligt at høre nogen sige: “Min mor accepterer ikke min partner, og det skaber et reelt dilemma”. Konstante kommentarer, der er malplacerede, og mangel på evne til at dele særlige dage. Og børnene er fanget mellem to mennesker, som de elsker, og ved ikke, hvordan de skal opføre sig.

Sandheden er, at denne afvisning fra familien over for parret sker og gør ondt. Ud over det faktum, at de ikke længere er teenagere og har beslutninger om deres eget liv, generer det dem. Faktisk påvirker det dem mere, end det ser ud til, og det medfører generelt slid i forholdet.

Min mor accepterer ikke min partner: Nogle nøgler til at håndtere situationen

Følgende nøgler kan hjælpe dig med at håndtere situationen og dermed opretholde et afbalanceret miljø.

1. Lær at markere grænserne

En kvinde siger stop

Giftige forhold forekommer også i båndet mellem mødre og børn, og det er nødvendigt at opdage disse symptomer i tide. Denne type mor er kontrollerende og ser enhver partner, der nærmer sig hende, som en trussel. Derfor finder hun altid en grund til at afvise den pågældende kæreste.

Ud over den smerte, som det forårsager, er det nødvendigt at markere det område, hvor moderen kan ytre sin mening og det område, der ikke længere er acceptabelt.

Måden er at tale roligt og med de mest assertive ord muligt. Fortæl moderen, at du forstår hendes bekymringer eller følelser, men at du er et voksent menneske, og at hun skal respektere dine beslutninger.

Det handler især om at indgå aftaler, så ingen føler sig såret, og så harmonien flyder. Følelsesmæssige trusler er ikke gode, så appellér til familiens hengivenhed og bed om selskab. Og fremhæv, hvor vigtigt det er, at du altid kan regne med din mor for at give dig tryghed.

Terapeut Mieke Rivka Sidorsky anbefaler, at du gør dette i forholdets tidlige faser, hvis du bemærker en afvisning. Jo tidligere det gøres, jo nemmere er det at gøre det pænt uden at få det til at virke som en afvisning eller irettesættelse.

Vi ved, at du gerne vil læse: Forældre bør skabe disse vaner hos børn

2. Opbyg tillid

Hvis moderen ikke accepterer parret, betyder det ikke, at hun ønsker, at hendes datter skal være ulykkelig ved et brud. I virkeligheden er hun overbevist om, at barnet ikke vil være glad med denne person og ønsker at beskytte ham/hende.

I denne sammenhæng er det, der skal gøres, at have meget dialog og vise al den kærlighed, der findes i forholdet. Lidt efter lidt vil hun blive overbevist om, at hendes “baby” er meget forelsket og meget omsorgsfuld.

Hvis hun ikke får grunde til at være mistroisk, vil hun i sidste ende godkende forholdet eller i det mindste acceptere det. Der bør skabes rum, så moderen kan lære personen bedre at kende og se, hvor smuk denne person er.

3. Forstå årsagerne til, at din mor ikke accepterer parforholdet

Utilfreds mor illustrerer, at min mor accepterer ikke min partner

Det er vigtigt at give moderen plads til at tale om sin frygt og grunden til sin afvisning. Måske vil du der finde argumenter for, at hun kan ændre mening.

Det er især børnene, der skal vise selvbestemmelse og tillid til deres valg. Så længe de står fast og giver oplysninger om deres partners værdier eller holdninger, vil det blive bedre.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Sådan kan man løse problemer i et parforhold

Min mor accepterer ikke min partner: Hvad skal jeg undgå at gøre?

Psykolog Marie Hartwell-Walker advarer om, at når moderen ikke accepterer partneren, kan hun reagere med negative holdninger. Disse kan skade forholdet yderligere i stedet for at hjælpe. Derfor er der holdninger, som du bør undgå.

Du må ikke imødegå kritik med kritik

Du skal forstå, at moderens intentioner er gode, og at hun søger at beskytte sit barn, selv om det er på den forkerte måde. Hvis du reagerer med kritik på hendes handlinger, vil hun tro, at du er fjenden, og forholdet vil blive værre. Det ideelle er at forsøge at forstå hende og være hendes allierede.

Du må ikke reagere eller handle defensivt

Når du forsvarer dig og forsøger at forklare dig, udtrykker du, at der er noget galt. Svar respektfuldt, men klart. Gør det klart, at I har forskellige synspunkter, hvilket kan skyldes forskelle i kultur, uddannelse eller mål.

Skjul ikke forholdet

Hvis du skjuler dig, antyder du, at du skammer dig over noget. Når det bliver opdaget, og det vil ske på et tidspunkt, vil det være værre, fordi det vil skabe mistillid.

Aftal med din partner at være tydelig fra starten. Samt at opretholde et forhold baseret på samarbejde, empati, respekt, solidaritet og forening.

Brug ikke din partner som et skjold, hvis det er dig, der bliver afvist af din svigermor

Du tror måske, at afvisningen er et problem mellem dig og din partner. Problemet er imidlertid mellem dig og din sivgermor. Bare fordi din partner kender sin mor bedre, betyder det ikke, at han/hun er bedre i stand til at løse problemet.

Hvis du lader din partner konfrontere sin mor for at beskytte dig, vil han/hun før eller siden være nødt til at vælge mellem dig og sin mor. I den situation er enhver beslutning dårlig og vil få din partner til at lide, og du vil ende med at være ansvarlig.

Min mor accepterer ikke min partner: Mulige årsager

  • Udseende: Hvis partneren har en stil, der er helt modsat den mest gængse stil, kan det give et negativt indtryk. Dybtliggende fordomme bliver til stede og kan forstyrre godkendelsen. Det vil tage lidt tid, men det er muligt at ændre holdningen med handlinger.
  • Kulturelle, politiske eller religiøse forskelle: Der er visse emner, der er forbudt at diskutere ved familiesammenkomster. Den eneste måde at undgå diskussion på er ved ikke at bringe dem på bane. Nogle mennesker har en meget udpræget fanatisme og accepterer ikke dem, der mener noget andet.
  • Forventninger: Nogle forældre har deres egne forventninger til den partner, som deres søn eller datter “fortjener”. Og de er som regel meget høje eller langt fra det, som deres barn ønsker. Derfor er det meget svært for dem at acceptere en bejler, fordi de alle virker for ringe for dem.
  • De er meget beskyttende: Simpelthen ved intuition siger forældrene, at de ikke finder en god person til at slutte sig til familien. De giver ikke engang sig selv lov til at lære ham/hende bedre at kende. Og mange gange får de en stor overraskelse, når de finder ud af, hvilken slags person han/hun er.

Min mor accepterer ikke min partner: Det er muligt at forbedre situationen

Hvis en mor ikke accepterer sine børns partner, kan hun vende situationen med tiden, men hun har brug for beviser. Mens hun har mulighed for at lære forholdet bedre at kende, skal der sættes grænser. Overordnet set kræver denne situation tålmodighed og respekt.

I tilfælde af vanskeligheder vil det være tilrådeligt at konsultere en psykolog, da en fagperson kan tilbyde vejledning i denne henseende.

Det kan interessere dig ...
Børn, der vokser op uden far eller mor
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Børn, der vokser op uden far eller mor

Familier ændres. I den vestlige verden stiger antallet af enlige forældre og derfor også procentdelen af børn, der vokser op uden far eller mor.  • Apter, T. (2010). What do you want from me?: Learning to get along with in-laws. WW Norton & Company.
  • Meléndez, J. C., & Carmona, F. M. (2016). La familia política como factor de conflictos en la pareja con esterilidad. Perinatología y Reproducción Humana30(2), 82-89.