Tartarsauce: Næringsstoffer, fordele og hvordan man spiser det

Hvis du kan lide saucer til din mad, må du ikke gå glip af tartarsauce. Den indeholder antioxidanter og vitaminer.
Tartarsauce: Næringsstoffer, fordele og hvordan man spiser det

Sidste ændring: 26 marts, 2023

Tartarsauce er perfekt til mange retter, f.eks. retter med rodfrugter eller fisk som hovedingredienser. Den er nem at tilberede og kan have visse sundhedsmæssige fordele, hvis den indgår i kosten på den rigtige måde.

Når den tilberedes derhjemme, sikrer man sig trods alt, at der kun anvendes friske ingredienser, hvilket i høj grad forbedrer dens ernæringsmæssige egenskaber.

Før vi begynder, må vi understrege, at saucer bør indtages med måde. Ellers kan kalorierne i kosten øges kraftigt, hvilket resulterer i en progressiv stigning i fedtvægt.

I løbet af ugerne vil dette generere en tilstand af inflammation, der vil have en negativ indvirkning på helbredet. Det kan endda øge forekomsten af visse kroniske sygdomme i løbet af årene.

Næringsværdi af tartarsauce

Fra et ernæringsmæssigt synspunkt skal det bemærkes, at tartarsauce indeholder 63 kalorier pr. portion på 30 gram. Den indeholder 5 gram fedt og 4 gram kulhydrater pr. portion og er i stand til at levere vigtige næringsstoffer såsom E-vitamin og K-vitamin.

Selv om man ikke bør overdrive, kan indtagelsen af den i moderate mængder bidrage til at opnå behovet for disse vigtige næringsstoffer.

Sauce koges op

Desuden kan denne tilberedning levere fytokemikalier med antioxidant kapacitet, især fra agurkerne. Disse er i stand til at neutralisere dannelsen af frie radikaler og deres efterfølgende ophobning i kroppens væv. Denne effekt har vist sig at bidrage til at reducere risikoen for at udvikle kroniske sygdomme i årenes løb, såsom hjerte-kar-sygdomme.

Du er måske interesseret i: De bedste opskrifter på artiskokcreme

Fordele ved tartarsauce

Først og fremmest skal vi fremhæve effekten af E-vitamin i tartarsauce, et stof, der også udvikler en stærk antioxidant virkning, som det fremgår af en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Nutrients. Det kan forbedre immunsystemets funktion, hvilket reducerer forekomsten af smitsomme og endda kroniske sygdomme.

Pasta med tartarsauce

K-vitamin vil på den anden side bidrage til at forbedre knoglesundheden. Sammen med mineraler som f.eks. calcium er det nøglen til at sikre, at knogletætheden er optimal, hvilket vil hjælpe med at forebygge brud i fremtiden.

Dette er især vigtigt for kvinder, der har passeret overgangsalderen, da risikoen for osteoporose stiger. Dette fremgår af forskning offentliggjort i Clinics in Geriatric Medicine.

K-vitamin er også relateret til blodkoagulationsprocesser. Ved at opretholde niveauerne i de optimale områder kan man forebygge ændringer, der kan påvirke det kardiovaskulære systems korrekte funktion. I forbindelse med visse lægemidler bør indtagelsen dog begrænses.

Hvordan indtager man tartarsauce?

Tartarsauce kan normalt fås i alle supermarkeder. Men hvis den er hjemmelavet, vil kvaliteten være højere, da det sikrer, at der ikke er tilsætningsstoffer i sammensætningen. Som hovedregel kan den serveres som tilbehør til bagt fisk eller kartoffelretter. Den kombineres meget godt med begge produkter og vil forbedre deres organoleptiske egenskaber.

Opskrift på tatarsauce

For at tilberede en udsøgt tatarsauce skal du bruge:

 • 2,5 dl almindelig græsk yoghurt
 • 3-4 finthakkede pickles
 • 1/4 teskefuld sort peber
 • 2 teskefulde citronsaft
 • Valgfrit: kapers

Fremgangsmåde

 1. Bland alle de ovennævnte ingredienser i en skål og rør rundt, indtil saucen er så glat som muligt.
 2. Det anbefales altid at servere den godt afkølet. Den kan stå i køleskabet i et par minutter inden brug, for at nyde den maksimalt.
 3. Hvis du ønsker at inkludere denne sauce i en vegansk kost, skal du blot udskifte den græske yoghurt med en lavet på soja. Du kan endda bruge vegansk mayonnaise. Det er ikke noget problem.

En udsøgt dressing til mange retter

Som du har set, er tartarsauce en dressing, der kan bruges til flere typer retter, og som har en fantastisk smag. Det er også en kilde til visse antioxidanter og vitaminer af høj kvalitet.

Derfor kan du inkludere det i din kost, selv om det altid er vigtigt at moderere forbruget for at undgå et kalorieoverskud, der kan forårsage fedme med tiden.

Husk afslutningsvis, at du for at forbedre smagen af retterne også kan tilføje krydderier. Disse krydderier indeholder normalt fytokemikalier af høj kvalitet, så deres forbrug er forbundet med et bedre helbred. Faktisk markedsføres de nogle gange i form af kosttilskud og i en mere koncentreret version for at maksimere deres antioxidant effekter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
 • Lee GY, Han SN. The Role of Vitamin E in Immunity. Nutrients. 2018;10(11):1614. Published 2018 Nov 1. doi:10.3390/nu10111614
 • Srivastava M, Deal C. Osteoporosis in elderly: prevention and treatment. Clin Geriatr Med. 2002;18(3):529-555. doi:10.1016/s0749-0690(02)00022-8

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.