5 tegn på, at du eksfolierer huden for meget

Det er muligt at eksfoliere huden for meget. Og det er ikke godt for din hud. Rødme, tørhed og overskydende olie er tegn, du skal være opmærksom på.
5 tegn på, at du eksfolierer huden for meget
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 28 juni, 2023

Hvordan ved du, om du eksfolierer huden for meget? Hold øje med tegn på, at du måske overdriver denne kosmetiske behandling.

Husk, at selvom eksfoliering bør indgå i din skønhedsrutine, bør du begrænse brugen af den afhængigt af din hudtype. Når alt kommer til alt, skal du give din hud tid til at regenerere.

Disse tegn indikerer, at du eksfolierer huden for meget

Eksfoliering hjælper med at udjævne hudens tone og struktur, hjælper med at holde på fugten og hjælper med at kontrollere tilstande som akne. Men når det gøres forkert eller overdrevent, sker det modsatte – huden mister overskydende celler, og den naturlige barriere påvirkes.

Hvis du tror, at du måske eksfolierer huden for meget, så læs videre. Her er de advarselstegn, du ikke må ignorere.

1. Rødme, der ikke forsvinder

Når du eksfolierer, er der altid rødme i huden på grund af friktionen med det produkt, du bruger. Rødmen forsvinder dog som regel hurtigt.

Hvis det ikke er tilfældet, og der også er en kløende eller brændende fornemmelse, er der tale om overeksfoliering.

Men hvis du har reduceret antallet af gange, du eksfolierer din hud, og symptomet stadig opstår, bør du vurdere kvaliteten af det produkt eller den teknik, du bruger. Du skal også overveje, om det er kompatibelt med din hudtype, og vælge en metode derefter.

2. Overfølsomhed og betændelse

Et andet tegn på, at du eksfolierer for meget, er den overfølsomhed, din hud udvikler. Det er mest tydeligt, når du forsøger at påføre andre produkter.

Huden bliver betændt, fordi den naturlige barriere bliver forstyrret på grund af friktion. Ifølge en artikel offentliggjort i Venezuelanske Dermatologiske Magasin skyldes den irritative kontakteksem, der opstår, også et stort transdermalt tab af vand.

Dette tegn forekommer normalt i kombination med rødme.

3. Tørhed og afskalning

Tør hud eller xerose er et symptom, hvormed huden indikerer, at den er dehydreret. Ifølge eksperter er denne tilstand mere almindelig hos kvinder.

Når huden eksfolieres for meget, mister den sin evne til at holde ordentligt på vandet, og det giver tørhed og afskalning.

I tilfælde af tør hud, der ønsker at komme sig gennem eksfoliering, forårsager overdreven anvendelse af denne praksis afskalning af huden, som normalt forekommer i pletter. Med andre ord risikerer du at forværre den underliggende tilstand.

4. Akne og udbrud som følge af, at du eksfolierer huden for meget

Mens eksfoliering sker for at mindske akne, er et af de tydelige tegn på, at du eksfolierer for meget, forværring af akne. Årsagen er den samme som ovenstående- betydelig skade på hudbarrieren.

Huden skal opretholde balancen mellem de bakterier, der lever i den. En af disse mikroorganismer er Propionibacterium acnes eller Cutibacterium acnes (ifølge det nye navn). Når den vokser for meget, forårsager den udbrud af akne, hvilket understøttes af videnskabelige artikler.

Den beskadigede hudbarriere kan ikke modvirke bakteriel overvækst. Resultatet er, at bakterierne koloniserer mere og mere. Friktionen fra eksfoliering kan også transportere mikroorganismer fra et sted til et andet.

5. Overskydende olie og glans

Det sidste af tegnene på, at du eksfolierer for meget, er overskydende olie, som kommer i form af overdreven glans. Det skyldes, at huden mister sine naturlige olier ved eksfolieringen og må kompensere for ubalancen. Hvordan gør den det? Ved at producere mere olie.

Mens eksfoliering hjælper med at genoprette din huds glans, vil du vide, hvornår det er unormalt. Så du bør holde øje med dette tegn, især hvis det forekommer sammen med et af de tegn, der er nævnt ovenstående.

Hvordan vender man virkningerne af overeksfoliering?

Hvis du genkender disse tegn på, at du eksfolierer huden for meget, er du nødt til at tage skridt til at genoprette din huds sundhed. Nogle af de ting, du kan gøre, er følgende:

  • Fugt din hud godt for at hjælpe den med at komme sig hurtigere.
  • Stop med at eksfoliere, indtil din hud er helt restitueret.
  • Brug ansigtsolier, der ligner din huds naturlige olier, hvis du lider af tørhed.
  • Anvend kosmetiske produkter med peptider for at stimulere kollagenproduktionen og reducere inflammation.
  • Analysér, om skaden skyldes hyppigheden af eksfoliering, teknikken eller produkterne. Skift efter behov.

Genoptag først eksfolieringen, når huden er helt restitueret. Start langsomt, kun en gang om ugen.

Hvilke tegn har du identificeret på, at du eksfolierer huden for meget?

Ingen kender din hud bedre end dig selv, så hold øje med tegn på, at du eksfolierer huden for meget. Som du kan se, kan disse være så basale som et simpelt udbrud eller rødme og eskalere til mere komplekse tilstande som akne og tørhed.

Derudover kan overeksfoliering irreversibelt beskadige det beskyttende lag af din hud og udsætte dig for infektioner og sår, hvis du ikke stopper den kosmetiske behandling i tide.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.