Lær de 7 principper i zenfilosofien at kende

Zenfilosofien indebærer, at man lever et fuldkomment og autentisk liv, mens man fokuserer på det nuværende øjeblik. Her er dens grundlæggende principper.
Lær de 7 principper i zenfilosofien at kende

Sidste ændring: 26 juli, 2022

Zen er en buddhistisk skole, der opstod i Kina under Tang-dynastiet og senere slog rod i forskellige japanske skoler. Zenfilosofien er baseret på meditation. Faktisk betyder selve ordet zen netop det: At meditere.

I denne forstand er meditation en handling baseret på selvopdagelse, der hjælper os til at leve fuldt ud i det nuværende øjeblik og opnå ro. Zenfilosofien omhandler dog mere end dette.

Den indebærer, at man lever et fuldkomment og autentisk liv ved at fokusere på det nuværende øjeblik. Den dikterer ikke, hvad vi skal føle eller tænke, hvordan vi skal være, eller hvad vi skal gøre. Den lærer os blot at være bevidste om vores oplevelse og leve fordybet i den.

Principperne i zenfilosofien er universelle, så vi kan integrere dem i ethvert trossystem eller enhver livsstil. Desuden er der ingen grund til at gå ind i et kloster eller gå i mystisk tilstand for at komme i forbindelse med os selv og det nuværende øjeblik.

Faktisk kan følgende principper være et godt udgangspunkt for at integrere zenfilosofien i vores liv.

1. Sindet konstruerer ens oplevelse

Zenfilosofien lærer os, at erfaring ikke er lig med virkelighed. Derfor er det sindet, der former, hvordan vi fortolker kendsgerningerne, afhængigt af vores trossystem og personlige forudsætninger.

Derfor kan vi skabe forskellige oplevelser ved at ændre og vælge, hvilke aspekter vi vil fokusere på. Hvis vi f.eks. i forbindelse med en personlig fiasko fokuserer på at give os selv skylden for alting i stedet for at kanalisere vores opmærksomhed mod det, vi kan lære af situationen, vil oplevelsen utvivlsomt være meget ubehagelig.

Kvinde med en aktiv hjerne

Idéen om, at sindet skaber virkeligheden og ændrer den, er et princip i zenstrømmen, som især støttes af buddhismen.

2. Ifølge zenfilosofien er selvet en illusion

Vi tror ofte, at vi er summen af de definitioner, titler og roller, vi har i samfundet. Det er f.eks. forfatter, studerende, godt menneske, sportsudøver og mor. Men vi er mere end disse begrænsende og lukkede kategorier.

Sandheden er, at selvet også er en af de realiteter, som sindet konstruerer. Selvet er ikke noget, der kan defineres og afgrænses præcist: Det er en essens, der konstant ændrer sig og bevæger sig. Det er derfor, det er så svært at forstå sig selv.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Derfor skal du skabe fred med dig selv i dag

3. Du behøver kun at tro på det, som du føler er sandt

Det er vigtigt at være fleksibel med vores trossystem, så vi ikke antager nogen dom eller lære som en absolut og uforanderlig sandhed. Ideelt set bør vi stole på vores intuition og vores evne til at identificere, hvad der er sandt for os.

Ellers kan vi ende med at komme i store konflikter og kæmpe mellem det, som andre fortæller os er rigtigt, og det, som vi selv føler er sandt. Ifølge zenfilosofien følger du ikke dit højeste gode, hvis du ikke lever dit liv i overensstemmelse med det, du ved er sandt.

4. Afhængighed er vejen til lykke

Afhængighed indebærer ikke kun at løsrive sig følelsesmæssigt fra objekter, begivenheder eller mennesker, men snarere at være bevidst om, at alt i livet har en mening og en nytteværdi.

Ifølge zenfilosofien indebærer afhængighed en forståelse af, at de “dårlige” ting, der sker for os, lærer os og viser os, hvordan vi kan hele, så vi kan åbne os endnu mere for de “gode” ting.

5. “At være” er vigtigere end at “gøre”

Stilhed er grundlæggende i zenfilosofien. I dette tilfælde giver meditation os mulighed for at få ro i sindet og erkende det, der skal erkendes og heales. Den holder os også forbundet med os selv, snarere end med tilknytninger.

På denne måde lærer meditation os den dybe kunst at “lave ingenting” og giver os mulighed for blot at være. Lad os huske, at vi ifølge zenfilosofien ikke er det, vi gør, men blot er.

6. Vi kan være objektive observatører af vores sind og vores liv

Meditation hjælper os til at observere tankerne, mens de sker, som om vi var en ekstern tilskuer. Dette giver os mulighed for at filtrere det, der passerer gennem sindet, og opdage, at vi ikke er disse tanker eller de følelser, der opstår af dem.

Ifølge zenfilosofien er vi en meget mere integreret virkelighed. Vi er det væsen, der oplever disse tanker og følelser, og som beslutter, hvilke tanker og følelser der skal værdsættes, og hvordan vi skal handle.

Kvinde på strand lever sit liv baseret på senfilosofien

Med zenmeditation forsøger vi at observere sindet og være vogtere af de tanker, der passerer gennem det, for at behandle dem mere objektivt.

7. Forening er vores naturlige tilstand ifølge zenfilosofien

Forening i zenfilosofien refererer til den dybe forening med alt, hvad der eksisterer. Det er faktisk det, som kontemplation er: Ikke at betragte virkeligheden udefra, men at træde ind i essensen af det observerede og smelte sammen med det.

Adskillelsen mellem alt, hvad der eksisterer, er også en illusion, da hvert væsen er en del af en helhed. Det er først, når vi er i stand til at smelte sammen med denne virkelighed, at vi opnår harmoni og indre balance.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 7 typer meditation og deres fordele

Zenfilosofien er en livsstil til at føle sig mere tilfreds

Hvis vi integrerer zenfilosofiens principper i vores liv, kan vi få et sundere perspektiv. Det kan hjælpe os med at håndtere følelser, tanker og oplevelser mere klogt.

Desuden inviterer den takket være sit grundlag, som er meditation, os ikke kun til at forbinde os med os selv, men giver os også et øjeblik med afslapning og selvomsorg. Dette er meget nødvendigt i vores daglige rutiner.

Det kan interessere dig ...
Zenhaver: Fordelene og hvordan man laver en
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Zenhaver: Fordelene og hvordan man laver en

Zenhaver får dig ikke kun til at føle dig rolig, men stimulerer også koncentration og aktivitet. Vi viser dig, hvordan du laver en i denne artikel.  • Nagamoto S.  Japanese Zen Buddhist Philosophy [Internet]. California: tanford Encyclopedia of Philosophy; 2019 [consultado el 15 de junio de 2022]. Disponible en: https://plato.stanford.edu/entries/japanese-zen/
  • Silva V, Araya C, Martínez D y Aristegui R. La experiencia de estar presente en meditadores Zen: una aproximación fenomenológica. Límite (Arica) [Internet]. 2018 [consultado el 15 de junio de 2022]; 13(43): 29-39. Disponible en: https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-50652018000300029
  • Suzuki D. Introducción a Budismo Zen. Primera Edición. Buenos Aires. Editorial Kier, 2004.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.