5 tegn på, at du klarer dig godt, hvis du er nybegynder i fitnesscentret

Det kan tage op til 8 uger at starte en træningsplan, før der kan ses mærkbare fysiske resultater. For at sikre dig, at du er på rette vej, er det nyttigt at kende nogle tegn.
5 tegn på, at du klarer dig godt, hvis du er nybegynder i fitnesscentret

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er muligt at blive i tvivl om, hvor effektiv din træning er, især hvis du er nybegynder i fitnesscentret. Der er dog nogle tegn, der virker, både til at vide, om du er på rette vej, og til at vide, om noget er galt.

Uanset hvad er det vigtigt at være opmærksom på disse oplysninger for at foretage ændringer i tide eller for at få selvtillid og motivation. Øget udholdenhed, kropsvægt, overdreven ømhed og muskeloverbelastning er nogle almindelige tegn, hvis du er nybegynder i fitnesscentret.

Hvad er tipsene, hvis du er nybegynder i fitnesscentret?

Ligesom der er en række alarmsignaler, der indikerer fejl i den sportslige præstation, er der andre tegn, der peger i den rigtige retning. Det er almindeligt at afsløre de mest almindelige tegn, der viser fejl i træningen. For eksempel er ingen vækst af muskelmasse efter 8 uger ikke et godt tegn, hvis du laver rutiner til at øge muskelmasse.

Også fraværet af visse smerter eller træthed i det trænede område er et dårligt tegn. På den anden side kan for stor træthed mellem rutinerne betyde en fejl i træningen, hvis du er nybegynder i fitnesscentret. Det er også vigtigt at holde gode pauser, som overholder de anbefalede timers hvile til restitution.

De negative tegn er dog ikke de eneste gode råd til at træne bedre. Det er også en god idé at kende og identificere de tegn på, at du gør et godt stykke arbejde, især i de første uger. Målene er som følger:

 • For at sikre, at dine muskler udvikler sig korrekt og fortsætter i samme retning.
 • For at forbedre det, du gør rigtigt, og ændre det, der er forkert.
 • Og som det sidste at være opmærksom på at ændre dine rutiner i tide.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også kunne lide at læse: En sportstræner: Karakteristika og funktioner

Tegn til at identificere gode præstationer, hvis du er nybegynder i fitnesscentret

Når du starter en træningsrutine, er resultaterne måske ikke umiddelbart mærkbare. Dette kan føre til forvirring, når det kommer til at udføre øvelserne. Men for at føle dig sikker på, at du er på rette vej, skal du være opmærksom på følgende tegn.

Træt mand er nybegynder i fitnesscentret

De første gange i fitnesscentret kan være frustrerende, så det er en god idé at kende tegnene på, at du er på rette vej.

1. Variér din træning

Det kan være effektivt at følge den samme ugentlige rutine på en lineær måde med de samme øvelser fordelt over hver dag. Kroppen vil dog sandsynligvis vænne sig til den, og den oprindelige effekt vil gå tabt. Ved at veksle mellem forskellige træningsrutiner, herunder aerobe og anaerobe øvelser, opretholdes et sundt krav til kroppen.

En ugentlig ændring i rutinen er et klart tegn på, at du er på rette vej. Du kan variere mellem styrketræning, en rutine for hele kroppen eller calisthenics for at få muskelmasse.

2. Du øger styrke, volumen og udholdenhed jævnt

Det nytter ikke noget at øge muskelmassen, hvis det ikke ledsages af en forbedring af styrke og aerob udholdenhed. For at dette kan ske, er det vigtigt at kombinere øvelser til at øge muskelmasse med cardio. For eksempel er løb, cykling eller HIIT-træning gode øvelser.

Derudover er det nødvendigt at inkludere styrkeøvelser, såsom squat, dødløft eller pull-ups. I dette tilfælde er det bedst at bruge rutiner med frie vægte – dvs. rutiner med tilbehør, der giver mulighed for fri bevægelighed. Disse er det modsatte af maskiner, som tilbyder gentagne mønstre styret af remskiver.

3. Planlæg din rutine og kost, hvis du er en nybegynder i fitnesscentret

At lave en ugemæssig plan er en god idé, især hvis du er nybegynder i fitnesscenteret. Ved at have en struktur for træningsdage og holde dig til den forhindrer du, at du bliver træt og giver op. Med tiden er der større sandsynlighed for, at det bliver en vane.

På den anden side bør fysisk træning altid ledsages af en sund kost. Kostplanlægning er også vigtigt for at overholde et afbalanceret næringsstofindtag.

4. Hvil og identificér fysisk ubehag i tide

Selv om det er hyppigt og endog nødvendigt at kunne mærke træningen, er det en fejl at opnå overdreven smerte eller overbelaste dine muskler. At du tværtimod ikke overanstrenger dig og giver dig selv plads til de nødvendige pauser er et tegn på, at du er på rette vej.

Hvis du desuden mærker større lethed ved at øge vægtbelastningen eller modstanden i øvelserne, betyder det, at træningen virker.

5. Vær opmærksom på dine bevægelser

Det er lige så vigtigt for effektiviteten som for at mindske risikoen for skader, at du udfører de korrekte øvelser og stillinger. Hvis du går i et fitnesscenter, bør du være opmærksom på trænerens instruktioner. Det er vigtigt at korrigere og justere bevægelserne for at gøre det rigtigt, hvis du er nybegynder i fitnesscentret.

Mand træner og får en skade i ryggen

Det er vigtigt at genkende skader, så du kan hvile på det rigtige tidspunkt. Vi kan hindre alle vores fremskridt, hvis vi ikke er opmærksomme på skader.

Er kropsvægt et godt tegn, hvis du er nybegynder i fitnesscentret?

Vægten er endnu en indikator, men ikke det eneste eller det mest pålidelige tegn på, at du er på rette vej. Der er endda folk, der starter en træningsrutine med det formål at få muskelmasse. Så at tage på eller tabe sig afhænger også af typen af rutine og mål.

Som et supplement til tallet på vægten kan du i stedet følge dine kropsmål. De bør dog ikke tages hyppigere end hver 15. dag.

På denne måde er det muligt at få en mere punktlig registrering af følgende dele af kroppen:

 • Lårene.
 • Taljen.
 • Hofterne.
 • Brystet.
 • Halsen.

Du vil måske være interesseret i at læse: Dehydrering under træning: Hvad er konsekvenserne?

Andre tips, hvis du er nybegynder i fitnesscentret

Nogle mennesker kan føle en bølge af energi i kroppen, når de starter en træningsplan. Dette betyder dog ikke, at du ikke træner nok på grund af manglende træthed.

Dette kan i mange tilfælde tolkes som et positivt tegn, da fysisk aktivitet ofte øger vores generelle følelse af velvære. Som det sidste er det en god idé at finde den rutine, der er mest behagelig for dig, da kedsomhed er en af de vigtigste årsager til frafald.

Det kan interessere dig ...
En stillesiddende livsstil – Behøver man tage i fitness?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
En stillesiddende livsstil – Behøver man tage i fitness?

At undgå risiciene forbundet med en stillesiddende livsstil involverer at gøre fysisk aktivitet til en del af vores daglige liv. Hvordan kan vi opn... • Alfonso Mantilla, José Iván. “Neurociencia y Entrenamiento En El Deporte de Alto Rendimiento.” Revista Iberoamericana de Ciencias de la Actividad Física y el Deporte 8.2 (2019): 79. Disponible en: https://doi.org/10.24310/riccafd.2019.v8i2.6698
 • Martín-Hernández, J., Marín, P.J., Herrero, A.J.,  Revisión de los procesos de hipertrofia muscular inducida por el entrenamiento de fuerza oclusivo. Revista Andaluza de Medicina del Deporte [Internet]. 2011;4(4):152-157. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=323327668004
 • Niño Mendez, Oscar Adolfo et al. “Efectos Del Entrenamiento de Intervalos de Alta Intensidad En Altitud Simulada. Revisión Sistemática.” Revista de Investigación e Innovación en Ciencias de la Salud 3.1 (2021): 98–115. Disponible en: https://doi.org/10.46634/riics.50
 • Hernández, Y.H., García, J.M.,  EFECTOS DE UN ENTRENAMIENTO ESPECÍFICO DE POTENCIA APLICADO A FUTBOLISTAS JUVENILES PARA LA MEJORA DE LA VELOCIDAD LINEAL. Motricidad. European Journal of Human Movement [Internet]. 2012;28( ):125-144. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=274224368008

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.