Temperamentsfulde teenagere: Årsager og hvordan man kan hjælpe dem

Temperamentsfulde teenagere gennemgår en række komplicerede forandringer og udfordringer. Find ud af, hvordan du kan ledsage og hjælpe dem i denne fase.
Temperamentsfulde teenagere: Årsager og hvordan man kan hjælpe dem
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ungdomsårene er en frygtet fase for forældre, da de ofte indebærer oprør, følelsesmæssige forandringer og konflikter. Nogle børn oplever disse forandringer i større grad end andre, men de har alle brug for deres forældres kærlighed og støtte for at komme igennem disse år. Derfor vil vi dele nogle tips til at håndtere temperamentsfulde teenagere.

Først og fremmest er det nødvendigt at huske, at dette er en vanskelig periode for alle. Det er sandt, at det ofte er svært for voksne at acceptere, at deres barn – det muntre, søde og kærlige barn – er ved at blive et kompliceret og humørsygt ungt menneske.

Men for teenageren er det heller ikke let at acceptere denne overgang. Lad os derfor lægge vores domme til side og forsøge at forstå og ledsage dem på den bedst mulige måde.

Temperamentsfulde teenagere: Hvorfor er de sådan?

Et grundlæggende første skridt er at forstå, hvorfor disse ændringer finder sted. Dit barn hader dig ikke pludselig, er ikke holdt op med at elske dig og har ikke ændret sin personlighed.

Han eller hun forsøger heller ikke at irritere dig. Dit barn er bare ved at gennemgå en række forandringer på alle niveauer:

  • Dit barns krop er ved at ændre sig og bliver kønsmodent. Det kan være kompliceret at håndtere disse forandringer i det fysiske udseende. Det er især vanskeligt, når det drejer sig om sammenligning med jævnaldrende, fremkomsten af komplekser eller den frygtede teenageakne.
  • Hormoner spiller en grundlæggende rolle for unges følelsesmæssige tilstand. De får dem til at opleve pludselige humørsvingninger, der er uforklarlige selv for dem selv. Alt opleves med større intensitet og dramatik, hvilket kan føre til tristhed, irritabilitet, apati og endog angst.
  • Hjernen er endnu ikke færdig med at udvikle sig. Mere specifikt ved man, at den præfrontale cortex, det område, der er ansvarligt for planlægning, impulskontrol og ræsonnement, ikke er færdigmodnet før efter 20-årsalderen. Som følge heraf er unge mennesker ofte impulsive og har en tendens til at tage flere risici.
  • På det sociale plan opleves der også forandringer og udfordringer. De akademiske krav og det interpersonelle pres øges. Unge har brug for at passe ind blandt deres jævnaldrende, skabe deres identitet og blive relativt løsrevet fra deres forældre. Dette kan til tider være overvældende.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Når teenagere lyver; en frygtet situation

Sådan hjælper du temperamentsfulde teenagere

Der er mange åbne fronter, og de unges personlige ressourcer kan stadig være utilstrækkelige. De mangler modenhed, erfaring og perspektiv.

Mange af dem har ikke tilstrækkeligt udviklet deres selvværd, sociale færdigheder eller evnen til at håndtere og regulere deres følelser. Derfor er forældrenes støtte og vejledning afgørende.

For at hjælpe din teenager gennem denne fase kan du følge disse retningslinjer.

En bekymret teenager

Ungdomsårene er ikke kun et problem for forældrene. Unge mennesker føler sig også forvirrede og ængstelige.

Vær empatisk og forstående

Husk hele tiden på, at det heller ikke er let for dit barn, og at han eller hun ikke har nogen dårlige intentioner. Husk på, hvad de går igennem, og prøv at mindes dine egne ungdomsår, hvis det hjælper dig til at sætte dig i deres sted.

Tag ikke deres opførsel personligt. Se ikke på det som en magtkamp. Vær opmærksom på de forandringer, de gennemgår, og de udfordringer, de står over for.

Bevar roen

Teenagere har brug for forældre, der er i stand til at bevare roen og være et anker i deres egen følelsesmæssige storm. Det er meget let at reagere på deres børns dårlige humør med den samme antipati, at reagere på deres råb med mere råb og at reagere på deres krænkelser med flere sårende ord. Dette er imidlertid skadeligt og kontraproduktivt.

Kom ikke ned på deres niveau. Du er den voksne og den, der skal bevare roen og være et godt eksempel.

Brug selvkontrol og prøv ikke at hæve stemmen, lad ikke dine følelser få overtaget, og reager roligt over for dine børn. Det vil forhindre konflikter i at eskalere og give dem den ro, de har brug for, og som de ikke selv kan finde.

Fortsæt med at sætte grænser for temperamentsfulde teenagere

Teenagere tror måske, at de er voksne og kræver måske endda at blive behandlet som sådan, men det er de ikke. De har stadig brug for vejledning og tryghed. Dette opnås gennem grænser. Det er vigtigt at have en tidsplan for, hvornår de kommer hjem, og at forældrene fører tilsyn med deres internetaktiviteter eller ansvar i hjemmet.

Det er ikke overdrevet at kræve, at dit barn laver sine lektier, samarbejder, er respektfuldt i hjemmet og holder dig orienteret om, hvor de er, og hvem de er sammen med, tværtimod er det nødvendigt.

Disse grænser hjælper dem til at føle sig trygge og sikre og vejleder dem i en vis grad i denne tid med forandringer. Så selv om de modsætter sig dem og udfordrer dem, må du ikke holde op med at håndhæve dem.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Alt, hvad du behøver at vide om slutningen af ungdommen

Vær fleksibel

Selv om grænser stadig er nødvendige, er det også vigtigt at være fleksibel. Efterhånden som et barn vokser, har han eller hun brug for at opnå selvstændighed, og disse regler skal tilpasses til øjeblikket.

Det er muligt og nødvendigt at forhandle og indgå aftaler, så den unge får mulighed for at opnå privilegier, efterhånden som han/hun viser ansvarlighed. Og frem for alt skal man få ham/hende til at deltage i beslutningerne.

“Fordi jeg siger det” er ikke nyttigt. Det kan kun udløse mere oprør, dårligt humør og konflikter.

Forklar grunden til reglerne, og sørg for, at de unge er enige. De kan tilpasses på baggrund af adfærd.

Lyt til dit barn

Temperamentsfulde teenagere opfører sig ofte trodsigt, fordi de ikke føler sig hørt, forstået eller respekteret. Deres holdning er en reaktion på et hjem eller forældre, som de opfatter som fjendtlige.

Det er vigtigt at bruge tid på at opbygge en sund og flydende kommunikation med din teenager. I kan have regelmæssige samtaler og tilbringe kvalitetstid sammen.

At tale med dit barn betyder ikke, at du skal forhøre ham eller hende og derefter dømme deres opførsel. Det ville irritere enhver af os. Det handler om at vise ægte interesse for deres liv, lytte uden at kritisere og vejlede uden at dømme.

Prøv også at være tovejs: Tal med dit barn om din hverdag, bed om deres mening og del dine følelser. På den måde vil de føle, at du tager hensyn til dem, at du nyder deres selskab og værdsætter dem. Det vil mindske deres defensivitet.’

Ung mand taler med sin far

Når du taler med din teenager, skaber du et forhold baseret på tillid, hvor I kan dele vigtige dele af jeres liv uden at stille spørgsmål eller dømme.

Ret opførslen, men angrib ikke teenageren

Det er indlysende, at teenagere begår fejl, og der er visse former for adfærd og holdninger, som skal rettes på. Det er dog vigtigt at gøre det på den rigtige måde. Fokusér derfor på den specifikke adfærd og ikke på personen selv.

Det er ikke det samme at bede ham eller hende om at rydde op på sit værelse som at stemple ham eller hende som doven og rodet. At påpege, at hans eller hendes ord var sårende og fornærmende, er ikke det samme som at kalde ham eller hende en grusom og uhøflig person.

Tilbyd nyttige værktøjer og ressourcer

Som det sidste er det bedste, vi kan gøre for temperamentsfulde teenagere, at tilbyde dem værktøjer, der kan hjælpe dem med at håndtere de udfordringer, de står over for. Lær dem f.eks. at bruge selvsikkerhed til at opnå respekt og modstå gruppepres.

Hjælp dem med at udvikle følelsesmæssig intelligens til at forstå og håndtere deres følelser. Du kan også vise dem, hvordan de kan anvende afslapningsteknikker for at reducere deres aktivering i øjeblikke med stor angst og manglende kontrol. Til dette formål kan det være en fordel at søge professionel hjælp.

Temperamentsfulde teenagere er dem, der har mest brug for kærlighed

Hvis der er én ting, du bør notere dig fra denne artikel, er det, at temperamentsfulde unge mennesker måske er de sværeste at elske og vejlede, men de er også dem, der har mest brug for kærlighed og vejledning.

Ungdomsårene kan være komplicerede for dem, men bag deres dårlige humør, deres oprørskhed og deres følelsesmæssige udbrud er der et barn, der lærer at blive voksen, og som har brug for tålmodighed og forståelse fra sine omgivelser.

Husk på, at denne fase vil gå over. Det er en god mulighed for at styrke dit forhold til dit barn, når ahn/hun har mest brug for dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Águila Calero, G., Díaz Quiñones, J., & Díaz Martínez, P. (2017). Adolescencia temprana y parentalidad. Fundamentos teóricos y metodológicos acerca de esta etapa y su manejo. MediSur15(5), 694-700.
  • Alvarado, R. Y. (2011). El cerebro adolescente. Cognición, neurociencia y aprendizaje, 135.
  • Triskier, F. J. (2006). Algunas especulaciones respecto a las modificaciones neurobiológicas durante la adolescencia. VERTEX, Revista Argentina de Psiquiatría, 17(70), 424.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.