De mest almindelige fejl, når du indleder en samtale

Kender du de mest almindelige fejl, når du starter en samtale? I denne artikel lærer du, hvordan du kan opdage dem og undgå dem.
De mest almindelige fejl, når du indleder en samtale

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vi kommunikerer regelmæssigt med andre mennesker. Vi stopper dog sjældent op for at analysere, om vi gør det rigtigt eller forkert, hvilket kan give os et fingerpeg om, hvorfor vores relationer med andre nogle gange er vellykkede, mens de andre gange er en katastrofe. Undlader vi at skabe forbindelse, eller begår vi fejl, når vi indleder en samtale?

Måske skulle vi huske en sætning, som filosoffen Platon har efterladt os, for at reflektere over de mulige fejl, vi begår, når vi indleder en samtale. Han sagde, at“kloge mænd taler, fordi de har noget at sige; tåber taler, fordi de er nødt til at sige noget.”

Vigtigheden af ordentlig kommunikation

Selv om det er et meget værdifuldt og vigtigt redskab, at vi kan kommunikere med ord, er vi næsten ikke opmærksomme på det. Derfor bør vi ikke blive overrasket over, at vi kan begå mange fejl, når vi indleder en samtale.

At kommunikere godt er godt for arbejdsrelationer, for vores forhold til vores partner og for effektiv overførsel af information. Kan du trods alt forestille dig en sælger, der ikke ved, hvordan man kommunikerer godt?

Det er meget sandsynligt, at han eller hun med tiden bliver nødt til at skifte job, da han eller hun ikke vil opnå de forventede resultater. Og hvad kan vi sige om relationer? Hvor mange skænderier kunne undgås, hvis vi lærte at kommunikere ordentligt?

Vi tror, du vil kunne lide at læse: Måder at forbedre overbevisende kommunikation på

Nogle af de mest almindelige fejl, når man indleder en samtale

Nu hvor vi kan forstå, hvor afgørende det er at forbedre den måde, vi kommunikerer på, skal vi begynde at være opmærksomme på de mest almindelige fejl, vi begår. Du vil helt sikkert kunne identificere dig med nogle af dem, og det er det første skridt, du skal tage.

Kvinde lukker ører på arbejdsplads

Ikke at lytte til den anden person

Vi tror måske, at det, vi siger, er meget vigtigt, og vi er så begejstrede, at vi ikke lytter til den anden person. Det skaber et kommunikationsproblem. Kommunikationen flyder ikke, og den er ikke tovejs.

Vi kunne tale til en væg, og resultatet ville være det samme. Det kræver en stor indsats at lære at lytte, hvis vi ikke har lært at gøre det før.

Fejl, når vi indleder en samtale: At vælge forkerte emner

På dette punkt henviser vi ikke til emner, der kan betragtes som tabu, men til at vælge emner, der ikke er passende på et bestemt tidspunkt.

Kontroversielle eller meget negative emner er f.eks. gode eksempler. Disse vil måske ikke behage vores samtalepartnere. Det er endda muligt, at der opstår ubehagelige tavsheder. For at undgå dette skal vi tilpasse emnet til situationen.

At afbryde den anden person

Dette er en almindelig fejl, når vi indleder en samtale. Nogle gange venter vi ikke på, at den anden person er færdig med at tale for at fortælle, hvad vi mener.

Vi gør det, før vedkommende er færdig med at tale, og det er slet ikke behageligt. Hvis vi aldrig har været på den anden side af denne dårlige vane, er sandheden, at det kan være ubehageligt at tale med en person, der ikke lytter til dig og ikke lader dig afslutte dine sætninger.

Ikke at bruge det rigtige kropssprog

Nonverbal kommunikation er lige så relevant som ord. Faktisk har den stor vægt i forhold til det, vi siger.

Hvis vi ikke ser vores samtalepartner i øjnene, gestikulerer overdrevet meget, eller vi bevæger os fra den ene side til den anden uden at stoppe, er det meget svært at føre en god samtale med os. Alt dette kan skabe ubehag hos den anden person, og vi skal holde øje med disse adfærdsmønstre og lære at kontrollere dem.

Vi tror, du gerne vil læse: 7 grunde til, at venskaber er vigtige

Tips til at kommunikere med succes

Nu hvor vi ved, hvor vigtigt det er at starte en samtale og undgå nogle almindelige fejl, hvordan kan vi så begynde at kommunikere med succes fra nu af? Nå, her er nogle tips, som vil være meget nyttige, hvis vi sætter dem i værk.

1. Vis interesse, når du indleder en samtale

For at få succes med at starte en samtale med en anden person, er det vigtigt at vise interesse. Stil dem f.eks. spørgsmål om deres arbejdserfaringer, hvis du er i et arbejdsmiljø.

Her kan du anvende aktiv lytning til at forbedre dine samtaler.

2. Vær dig selv

Et andet tip til at starte en samtale og få succes er at være dig selv. Det betyder, at du skal være naturlig uden at forsøge at være en person, som du egentlig ikke identificerer dig med.

Den anden person vil bemærke, at du gør en indsats for at virke falsk eller appellere til vedkommende, hvilket vil være skadeligt for kommunikationen. Derfor er oprigtighed meget vigtig.

3. Pas på den nonverbale kommunikation

Vi har allerede sagt, at nonverbal kommunikation er meget vigtig, når du har samtaler med andre mennesker. Derfor skal vi passe på den.

Hvis du gestikulerer meget, så prøv at kontrollere det for eksempel med en blyant i hånden eller ved at krydse armene. Hvis du ikke ved, hvor du skal gøre af dine hænder, er en genstand en stor hjælp.

To kvinder taler sammen

4. Vær afslappet og rolig, når du indleder en samtale

Som det sidste skal vi være afslappede og rolige, når vi indleder en samtale med nogen. Mange gange tror vi, at den anden person ikke vil kunne lide os. Denne usikkerhed er let at mærke, når vi står foran en anden person.

Derfor er det vigtigt, at vi slapper af, er naturlige og ikke gør os så umage. På den måde vil vi indse, at alting flyder mere naturligt.

Lidt efter lidt kan vi løse almindelige fejl i kommunikation

Det er ikke let at starte en samtale med en person og tage hensyn til alle ovenstående råd. Nogle gange kan der være problemer, der involverer usikkerhed og selvværd, som bør behandles med en professionel.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, hvad der sker med os, når vi er foran andre mennesker, for at begynde at foretage visse ændringer. Alle ovenstående tips vil hjælpe dig til at komme godt fra start.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cestero Mancera, A. M. (2014). Comunicación no verbal y comunicación eficaz.
  • Hernández Rosado, M., Lluesma Rojas, M. D. L. C., & De Veras Olivera, B. (2019). Hacia una comunicación eficaz. Revista Cubana de Educación Superior38(2).
  • Solís, J. D. F. (2013). El valor del humor para una comunicación eficaz. Miscelánea Comillas. Revista de Ciencias Humanas y Sociales71(138), 459-482.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.