3 af Thibaut Courtois' styrker: Målmanden, der er kendt for sine mirakuløse redninger

Målmanden er for mange den mest utaknemmelige position i fodbold, fordi fejl er dyrebare. Men med Courtois' talent er det muligt at udmærke sig selv i øjeblikke med maksimalt pres.
3 af Thibaut Courtois' styrker: Målmanden, der er kendt for sine mirakuløse redninger

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

De bedste atleter i verden bringer alt deres talent frem i afgørende øjeblikke. Men bag deres talent ligger der utallige timers hårdt arbejde og også store dyder, som dem, der har gjort Thibaut Courtois til en af de bedste målmænd i verden.

Allerede som barn drømte Courtois om at blive fodboldspiller. Han mestrede dog ikke helt de andre positioner, ifølge spilleren selv på sin officielle hjemmeside, så han blev foreslået som målmand.

“De behøvede ikke at sige mere.”

-Thibaut Courtois

Det var starten på en stjernekarriere, der takket være et medfødt talent og en masse hårdt arbejde ser ud til at have nået sit højdepunkt.

Courtois’ dyder, der gør ham til en af de bedste i verden

Målmanden fra Real Madrid og Belgiens landshold har en stor fordel, når han står under de tre stolper: Sin fysik. Han er to meter høj og vejer omkring 96 kilo. Det er kvaliteter, der gør det muligt for ham at nå utænkelige bolde. Men de hjælper ham også til at foretage smidige redninger, som om han var meget mindre.

En målmand i verdensklasse kunne naturligvis ikke skille sig ud uden en træningsplan, der svarer til hans potentiale. Nedenstående vil vi se på Courtois’ vigtigste egenskaber som målmand, og hvordan disse udvikles gennem de øvelser, han udfører i træningen.

Thibaut Courtois på banen

På trods af sin højde har Courtois en stor smidighed, når han redder mål.

1. Thibaut Courtois er en målmand med et lille område

Hvis vi ser på en samling af Thibaut Courtois’ redninger, vil vi bemærke, at mange af målmandens bedste indgreb sker inden for det lille område. Under de tre stolper er belgieren praktisk talt uovervindelig, hvis angriberen ikke har et klart overtag til at afslutte.

Det var tydeligt i finalen i Champions League mod Liverpool. I denne kamp kom flere af hans redninger fra tæt hold.

Men hvis skuddet kommer langt væk fra, ved han også, hvordan han skal reagere og bruge hele sin krop til at tage bolden. For et par år siden, ved VM i Rusland 2018, dækkede han et Neymar-skud udefra, som han selv anser som en af de bedste redninger i sin karriere.

Courtois’ talent for at redde bolde er ubestrideligt, men bag denne kvalitet ligger der også en masse træning. I de videoer, som Real Madrid har delt på de sociale netværk, kan du se, hvordan målmanden permanent står over for klodens bedste og ikke gør det let for ham.

2. Smidighed og hurtighed på trods af sin højde

I forbindelse med ovenstående kan vi også konstatere, at Courtois er en meget hurtig målmand. Det bliver tydeligere, når han skal ud for at presse en angriber, der kommer ind i feltet med bolden under kontrol.

I flere af disse spil kan man se, at Courtois allerede har taget to eller tre skridt fra det øjeblik, hvor angriberen kontrollerer bolden, til han forsøger at score, for at komme næsten oven på ham. På den måde udnytter han sin fysiske størrelse til at dække en endnu større del af målet.

Målmandstræningen omfatter mange øvelser til at forbedre disse færdigheder. Nogle består f.eks. i at reagere på flere skud efter hinanden i forskellige retninger og forskellige højder og endda med varierende kraft.

De træner også i at redde mindre genstande, f.eks. tennisbolde. Derudover træner de at reagere hurtigt på andet træk for at sparke bolden ud.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Pintus-metoden: Hemmeligheden bag Real Madrids succes

3. Thibaut Courtois kontrollerer luftrummet

En målmand i verdensklasse kan naturligvis ikke forsømme sit luftspil. Især ikke hvis han er to meter høj, som det er tilfældet for spilleren på det belgiske landshold.

Hans fysiske karaktertræk hjælper ham meget med dette. Da han er så høj, og når man dertil lægger længden af hans udstrakte arme til, vil næsten enhver bold, der kommer højt ind i målet, havne i hans hænder.

For yderligere at forbedre denne egenskab træner målmændene i at hoppe højere. De har brug for benkraft til at nå disse bolde. Desuden er der brug for en god øjenkoordination for at beregne, hvor bolden vil lande. Der er også muskelstyrken, da spillere – både fra målmandens eget hold og modstandernes – ofte er en forhindring i spillet.

Thibaut Courtois har vist sin styrke ikke kun i sit eget område, men også på modstanderens banehalvdel. I en ligakamp mod Valencia satte Courtois et hovedstød efter et hjørnespark, der endte med et pinefuldt mål for hans hold til udligning.

Ekstra hjælp og stor disciplin: Andre træk ved Thibaut Courtois

Selv om det måske er mindre vigtigt, er der noget, der også hjælper, at Thibaut Courtois’ forældre begge var volleyballspillere. Derfor er det ikke overraskende, at hans evne til at fange bolde måske til dels kommer fra at have brugt timer på at dyrke denne sport, mens han fulgte sine forældre.

Hertil tilføjes, at fodboldspilleren selv har lagt videoer ud af sig selv, hvor han spiller basketball. Selvfølgelig dunker han bolden i kurven med lethed.

Frank Vercauteren, der var hans træner i hans tidlige dage i Genk i Belgien, fortalte pressen, at spilleren “havde perfekt træning, med stor hensigt og kvalitet“, og at han fra det øjeblik udmærkede sig ved sin mentale styrke. Dette gjorde, at han fik en plads på holdet, selv som 18-årig.

Courtois på det belgiske landshold

Real Madrid-målmanden udmærker sig ved sin reaktionshastighed og sin evne til at gribe vanskelige bolde.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Kylian Mbappé: Den næste store fodboldstjernes strenge trænings- og kostrutine

Thibaut Courtois: En talentfuld og vindende målmand

Courtois har gennem hele sin karriere vundet de vigtigste konkurrencer:

  • Champions League.
  • Den spanske liga.
  • Premier League.
  • King’s Cup.

“Jeg vil gerne være en inspiration for dem, der holder ud i jagten på deres drømme.”

-Thibaut Courtois

I en alder af 30 år opnår han de bedste tal i sin karriere, hånd i hånd med et hold som Real Madrid, der er blevet ustoppeligt. Der er ingen tvivl om, at Thibaut Courtois med sine redninger og præstationer i vigtige øjeblikke inspirerer tusindvis af mennesker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.