5 mentale tricks til at forbedre sportspræstationer

Fysisk aktivitet giver store fordele for sindet. Men ved du, hvordan du kan bruge dit sind til at forbedre dine sportspræstationer?
5 mentale tricks til at forbedre sportspræstationer

Skrevet af Cristian Minich

Sidste ændring: 09 august, 2022

Generelt når vi motionerer, når vi alle et punkt af udmattelse og kan ikke vente med at blive færdige. Denne træthed er dog nogle gange mental, og vi kan ændre vores tankegang for at gøre en lidt større indsats. I denne artikel gennemgår vi 5 mentale tricks til at forbedre sportspræstationer.

Hjernen er som centrum i nervesystemet den, der sender ordrer og styrer næsten alle kroppens og sindets processer. Den er forbundet med produktivitet og påvirker direkte vores præstationer i enhver aktivitet, både i dagligdagen og i sport.

At bruge sindet til vores fordel er afgørende for at nå mål eller opnå succes i sport. Hvis vi forudindstiller os selv på en god måde og fokuserer på målene, vil vi opdage vores evne til at udmærke os og opnå meget mere, end vi troede.

Mental styrke er nøglen til at forbedre sportspræstationer

Psykologisk styrke er grundlæggende for sportspræstationer. Det drejer sig ikke kun om eliteatleter, men alle, der udfører træning og søger at forbedre sig selv, skal have overbevisning, udholdenhed og positive tanker for at nå deres mål.

Lad os se på nogle vigtige aspekter, som vi skal tage hensyn til for at bruge sindet til fordel og forbedre vores præstationer.

De vigtigste aspekter

  • Selvtillid: Et godt selvværd er en afgørende faktor. Selvtillid vil hjælpe os med at opnå vores bedste præstationer. Desuden er det vigtigt at kunne bevare den og ikke miste den, selv i ugunstige situationer. For eksempel blev det i en undersøgelse med titlen “Salivary oxytocin, cognitive anxiety and self-confidence in pre-competitive athletes“, der blev udført med 56 unge fodboldspillere, fastslået, at vinderne havde signifikant lavere kognitive angstscorer og højere selvtillidsscorer end taberne.
  • Vær vedholdende: Giv aldrig op, men prøv igen og igen, indtil du når dit mål. Tænk positivt og prøv nye teknikker eller strategier.
  • Overvindelse af frustration: Atletens omgivelser er meget vigtige i dette aspekt, og det samme gælder hans eller hendes personlighed. Familiens inddæmning, bidraget fra en god træner og hjælp fra en psykolog kan være afgørende. Hvis vi har selvkritik i forhold til vores præstationer, er det mere sandsynligt, at vi kan overvinde os selv og opnå succes.
  • Håndtér følelser: Vrede eller frustration vil kun hæmme chancerne for at nå målet, da det vil påvirke koncentrationen og præstationen. Atleter har brug for positive tanker for at udmærke sig og nå deres toppræstationer.
  • At have det sjovt: At få succes eller opnå fordele ved at træne er almindelige mål for atleter, men de kan være skadelige, hvis vi ønsker at opnå dem for enhver pris. Det første motiv for at påbegynde en disciplin bør være at have det sjovt, især når det drejer sig om børn. Hvis denne motivation går tabt, er vi tilbøjelige til at opgive aktiviteten.
Mand træner i fitnesscenter

At fokusere tankerne på sport er nøglen til at få en god præstation.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad er Rafael Nadals træningsrutine?

5 mentale tricks, der kan forbedre sportspræstationer

Idrætsudøvelse er med til at stimulere hjernen. Træning og konkurrence giver en bedre iltning af neuronforbindelserne. Dette giver os mulighed for at forny idéer, opnå bedre koncentration og bringe hjernen til den maksimale kapacitet. Derfor kan vi ud over en feedback-effekt også bruge det til vores fordel for at forbedre vores sportslige evner.

En artikel med titlen “How does sport psychology really improve sport performance?” står der følgende:

“Få inden for konkurrenceidrætten vil bestride vigtigheden af at være mentalt forberedt før en idrætskonkurrence, samt behovet for at bevare denne særlige indstilling under en konkurrence.”

Ud over ovenstående tilføjes det, at træning af mentale færdigheder giver bedre sportspræstationer, men at “mange atleter, trænere og sportsadministratorer stadig er ret tilbageholdende med at søge en kvalificeret sportspsykolog, selv om de tror, at det kan hjælpe.”

Hvad er disse 5 mentale tricks til at øge sportspræstationer?

1. Motivér dig selv

Vi skal forberede vores sind på den bedste måde til at klare træningen. Vi skal fokusere på, at vi kan gøre det, og fjerne de negative tanker, der prædisponerer os på en dårlig måde.

2. Tænk på at udføre en gentagelse mere

Det handler om at prædisponere hjernen til at udføre en gentagelse mere end dem, vi plejer at lave. Hvis vi f.eks. skal lave 10 armbøjninger, så prøv at mentalisere, at vi vil lave 11.

I vores hoved er der en overbevisning om at gøre en større indsats end den fastsatte, og derfor vil det være lettere at gennemføre serien.

3. Overskrid det dobbelte antal gentagelser

Det består i at begynde at lave en øvelse uden at fastsætte et antal gentagelser. Når vi har udført et bestemt antal, og vi føler, at vi er halvvejs, skal vi mentalisere os selv til at fordoble dette antal.

Idéen er, at hjernen er disponeret til at have ekstra energi til at nå målet. Hvis vi f.eks. laver burpees, og vi efter de første 5 tror, at vi kan nå op på 10, så skal vi prædisponere os selv til at kunne nå op på 15.

4. Tænk, at belastningen er lettere

Med denne strategi kan vi lette øvelsen og løfte den reelle vægt med mindre anstrengelse. Det er ideelt, når vi skal løfte den maksimale vægt, kendt som 1RM eller repetitionsmaksimum. Hvis vi f.eks. skal udføre dødvægt med en belastning på 100 kg, skal vi forudindstille os selv på, at vi skal løfte 90.

5. Den sidste belønning som stimulans

Der kommer altid et tidspunkt, hvor vi er udmattede, og vi kan ikke vente med at afslutte træningen. Alt efter vores prædisponering sker det som regel lige i de sidste minutter eller i den sidste øvelse, hvor vi skal yde den sidste indsats.

Nøglen er at fjerne tanken om træthed og fokusere på at afslutte for at få belønningen. F.eks. det varme brusebad, når du kommer hjem, eller visheden om, at du giver alt for at nå din ønskede kropsform.

Kvinde modtager tale fra mand under løb til at forbedre sportspræstationer

Psykologisk støtte er afgørende for, at atleterne kan overvinde deres mentale barrierer og nå deres maksimale potentiale.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Denne træningsrutine hjælper med at tone dine ben hurtigt

At overgå sig selv er nøglen til at forbedre sportspræstationer

At forbedre sportspræstationer i enhver aktivitet er et synonym med motivation og et udgangspunkt for fortsat at forbedre vores præstationer. Det er blevet påvist, at mental kapacitet anvendt på sport er lige så vigtig som færdigheder, teknik og strategi for at nå målene.

Både på professionelt og amatørniveau er gode forudsætninger, selvtillid og udholdenhed nøgleaspekter, der skal forbedres, og som desuden er i vores sind. Det er på tide at ændre vores tankegang og arbejde på kognitiv kontrol for at opnå den bedste præstation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • La Fratta I, Franceschelli S, Speranza L, Patruno A, Michetti C, D’Ercole P, Ballerini P, Grilli A, Pesce M. Salivary oxytocin, cognitive anxiety and self-confidence in pre-competition athletes. Sci Rep. 2021 Aug 19;11(1):16877. doi: 10.1038/s41598-021-96392-7. PMID: 34413428; PMCID: PMC8376920. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34413428/
  • Gee CJ. How does sport psychology actually improve athletic performance? A framework to facilitate athletes’ and coaches’ understanding. Behav Modif. 2010 Sep;34(5):386-402. doi: 10.1177/0145445510383525. PMID: 20935240. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20935240/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.