Tidlig aftensmad kan hjælpe med vægttab og forebygge diabetes

At spise tidlig aftensmad og i overensstemmelse med vores biologiske ur kan have en positiv indvirkning på forebyggelse af stofskiftesygdomme såsom diabetes. Vi vil fortælle dig mere i denne artikel.
Tidlig aftensmad kan hjælpe med vægttab og forebygge diabetes
Florencia Villafañe

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Florencia Villafañe.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde hørt, at du kan hjælpe med at forebygge diabetes og tabe dig, hvis du spiser tidlig aftensmad? Nogle personer mener, at aftensmad er den primære fjende, når man vil tabe de ekstra kilo. Men sandheden er, at ret ofte er problemet ikke, hvad man spiser. Det er mængden, man spiser, og det tidspunkt, man spiser på.

Indenfor rammerne for en sund kost anbefaler ernæringseksperter at spise fire hovedmåltider om dagen. De foreslår også, at det er en god idé at spise tidlig aftensmad eller i det mindste ikke at gå i seng, lige efter man har spist.

At spise ud fra vores biologiske ur

Visere på tallerken illustrerer tidlig aftensmad

Kostvaner og niveauet af fysisk aktivitet er direkte forbundet med vægt og udviklingen eller forebyggelsen af stofskiftesygdomme. Foruden kostvanerne hvad har de tidspunkter, vi spiser måltider, ellers at gøre med disse sygdomme? Hvad siger videnskaben om dem?

I lang tid har videnskabsfolk vidst, at den menneskelige krop fungerer baseret på et biologisk ur. Det regulerer cyklusserne for søvn baseret på dagens timer. Eksperter har faktisk slået fast, at der ikke blot er én, men snarere mange af dem i forskellige organer.

Baseret på denne opdagelse fandt eksperter ud af, at vores stofskifte følger en rytmeDet betyder, at det enzymatiske system og fordøjelsessystemet er klar til at modtage fødevarer på bestemte tidspunkter i løbet af dagen. Det ideelle er altså, at søvn og kost bør være baseret på denne rytme.

Det er derfor, eksperter mener, at tidlig aftensmad kan hjælpe med at forebygge diabetes og opretholde en optimal vægt samt forebygge overvægt.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Vil du tabe dig? Så husk at spise aftensmad!

Tidlig aftensmad kan hjælpe med at forebygge diabetes og overvægt

Kvinde laver aftensmad

Nogle studier siger, at personer, der spiser aftensmad, lige før de går i seng, har større sandsynlighed for at udvikle stofskiftesygdomme såsom de sygdomme, der er nævnt i det tidligere afsnit.

I forskning udgivet i Nutrients Magazine blev effekterne produceret af en kost bestående af tre hovedmåltider og et mellemmåltid sammenlignet i to grupper af unge voksne. Disse måltider blev fordelt ud i løbet af dagen hos den ene gruppe og om aftenen hos den anden gruppe.

Man fandt frem til, at på trods af at have spist det samme, så udviklede dem, der udelukkende spiste om aftenen, indikatorer på insulinresistens. Det var for eksempel øget risiko for at udvikle diabetes.

Studier, der blev udført med en gruppe studerende, viste også lignende resultater. På den anden side blev halvdelen af deltagerne udsat for en livsstil baseret på dagtimerne. Det indebar at spise om dagen og spise aftensmad så tidligt som mulig. I kontrast til det var der en lignende gruppe, som spise deres måltider om aftenen.

Personerne i den første gruppe viste glukoseniveauer indenfor de normale parametre. Foruden det var deres niveauer af leptin og insulin også normale. De er ansvarlige for omdannelsen af lipider og kulhydrater. Disse unge voksne var i stand til at forbrænde fedt bedre og havde også mindre risiko for at lide af diabetes.

Det er det, som ernæringseksperter refererer til, når de råder os til at spise tidlig aftensmad. Når det er muligt, bør vi spise aftensmad mindst to timer, før vi går i seng.

Vi anbefaler, at du også læser: Slankekur eller sund kost? Hvad er bedst?

Foruden tidlig aftensmad bør man også altid spise morgenmad

Det er ikke, fordi vores kroppe ikke er i stand til at fordøje næringsstoffer om aftenen, og at den er det om dagen. Det er blot det faktum, at vores biologiske ur fungerer på en bestemt måde. I denne særlige måde at leve på er blandt andet, at vi spiser på regelmæssige tidspunkter og ikke springer måltider over.

Indenfor det samme emne opdagede forskere i denne artikel, Food at night as obesity inducing factorat efter det første måltid havde rotter genstartet deres daglige rytmer. Det holdt dem derefter i overensstemmelse med de informationer, deres biologiske ur sendte dem i løbet af dagen.

I modsætning til det oplevede dem, der ikke spiste morgenmad, en forsinkelse i deres stofskiftecyklus i forhold til den anden gruppe. Foruden dette mistede de indre synkronitet. Deres kroppes tegn først på aftenen blev også ændret. Der var ændringer i optagelsen af lipider og en større prædisponering for at optage fedtvæv.

Ja, tidlig aftensmad kan hjælpe med at forebygge diabetes

Familie spiser aftensmad sammen

For at opretholde en optimal vægt så vidt muligt bliver man nødt til at respektere, hvordan ens krop fungerer, og opretholde regelmæssige tidspunkter til alle ens måltider. Med hensyn til aftensmaden, hvis man spiser den mindst to timer, før man går i seng, så er det nok tid til, at ens krop kan fordøje den.

Ligeledes bør man prioritere sundere fødevarer og overveje sine individuelle behov. For at sikre, at man gør det rigtige, så bør man tale med en ernæringsekspert.

Det kan interessere dig ...
Kan man tabe sig ved at springe aftensmaden over?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kan man tabe sig ved at springe aftensmaden over?

Mange vælger at springe aftensmaden over, når de forsøger at tabe sig. Men svaret på, om den manglende aftensmad fører til vægttab, er mere komplic...  • Yoshida, J., Eguchi, E., Nagaoka, K., Ito, T., & Ogino, K. (2018). Association of night eating habits with metabolic syndrome and its components: a longitudinal study. BMC Public Health18(1), 1366.
  • Blume, C., Garbazza, C., & Spitschan, M. (2019). Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood. Somnologie, 1-10.
  • Buijsb, R. M., Bautista, E. N. E., Ángeles-Castellanos, M., & Escobar, C. (2020). La comida por la noche como factor inductor de obesidad. Revista mexicana de trastornos alimentarios7(1), 78-83.
  • Lopez-Minguez, J., Gómez-Abellán, P., & Garaulet, M. (2019). Timing of breakfast, lunch, and dinner. Effects on obesity and metabolic risk. Nutrients11(11), 2624.
  • Jain Gupta, N., & Khare, A. (2020). Disruption in daily eating-fasting and activity-rest cycles in Indian adolescents attending school. Plos one15(1), e0227002.