8 ting, du aldrig bør komme i mikrobølgeovnen

Find ud af, hvilke ting du ikke bør komme i mikrobølgeovnen, fordi de på forskellige måder kan bringe dit helbred i fare.
8 ting, du aldrig bør komme i mikrobølgeovnen
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 10 april, 2023

Selv om det er sandt, at mikrobølgeovnen hjælper os ud af problemerne på ingen tid, er der en række ting, du ikke bør komme i mikrobølgeovnen. Det er ikke kun, fordi de kan beskadige den, men også fordi de kan skade dit helbred.

For at afklare eventuelle spørgsmål eller tvivl, du måtte have om, hvad du virkelig kan komme i mikrobølgeovnen, vil vi i denne artikel fortælle dig, hvad disse ting er, og hvorfor du aldrig skal komme dem i mikrobølgeovnen igen. Læs videre, for dit fremtidige helbred vil takke dig!

Hvad er de ting, du aldrig bør komme i mikrobølgeovnen?

Læs følgende liste, og sørg for, at du ikke begår disse fejl. Vi vil fortælle dig, hvilke 8 ting du aldrig (ja, aldrig) bør bruge i mikrobølgeovnen. Hvis du gør det, kan du udsætte dig selv for forskellige risici, som f.eks:

  • Starte en brand.
  • Forurene din mad.
  • Blive syg.

Når det er sagt, så lad os tage et kig på listen over de ting, du aldrig bør komme i mikrobølgeovnen.

1. Flamingobøtter

Hvis du har bestilt mad udefra aftenen før, skal du ikke genopvarme det, der er tilbage i æsken, især ikke hvis den er lavet af flamingo. Hvis det kommer i kontakt med den varme, der opstår i mikrobølgeovnen, undergår dette materiale kemiske ændringer, der er farlige.

Det mindst alvorlige, der kan ske, er, at det smelter og klistrer fast til maden eller mikrobølgeovnens vægge. Men dette materiale frigiver også kemikalier, der er sundhedsskadelige, og som trænger ind i maden.

Selv om der findes nogle æsker af dette materiale med et mærke, der er mikrobølgeovnssikker, er det bedst at tage maden ud af æsken og opvarme den uden emballagen. Dette skyldes, at flamingo anses for at være et muligt kræftfremkaldende stof som forklaret af organisationen Children’s Environmental Health Network.

Engangsmaterialer til obevaring af mad

Kan du lide denne artikel? Tjek også: Er det sikkert at opvarme plastik i mikrobølgeovnen?

2. Plastik

Det er almindeligt at opbevare nogle fødevarer i plastikposer eller beholdere, som det er tilfældet med frosne frugter og kød. Selv om denne handling er helt i orden, er plastik en af de ting, du ikke bør komme i mikrobølgeovnen.

Vi taler specifikt om de poser og beholdere som smør, yoghurt eller krydderier, der har en tendens til at smelte, når de kommer i kontakt med varme. Der er andre, der er egnede til brug i apparatet, f.eks. dem, der er markeret med det trekantede emblem og har tallene 2, 4 og 5.

Hvis de virkelig er sikre til brug i mikrobølgeovnen, skal de ud over dette tal have et ikon med tre bølger. På den måde ved du med større sikkerhed, at den er egnet. Hvad angår plastikposer, er ingen af dem sikre at udsætte for varme, så vær meget forsigtig.

3. Metalredskaber bør aldrig komme i mikrobølgeovnen

Metal er en anden ting, du ikke bør komme i mikrobølgeovnen. Det skyldes, at det kan beskadige apparatet alvorligt.

Apparatet genererer elektromagnetiske bølger gennem et elektronrør. Maden absorberer disse bølger, og der opstår varme, hvilket ikke sker med metal, som er en leder.

Dette ender med en sandsynlig brand, som vil beskadige dit apparat og påvirke din integritet. Dette gælder bl.a. skeer, knive, gafler, gryder og glas med metaldele og andre redskaber. Noget lignende gælder for rejsekrus, fordi de normalt er lavet af rustfrit stål eller plastik.

Kun hvis du har et rejsekrus i keramik, kan du opvarme dets indhold i mikrobølgeovnen.

En dåse tun åbnes

4. Sølvpapir

Sølvpapir er fantastisk til indpakning og opbevaring af mad. Men det anbefales ikke at opvarme mad i mikrobølgeovnen med sølvpapir. Ligesom med metalredskaber kan det give gnister og beskadige apparatet eller forårsage en alvorlig brand.

Selv om nogle mennesker tror, at maden varmes hurtigere, når den er pakket ind i sølvpapir, er det modsatte i virkeligheden tilfældet! Ifølge U.S. Food and Safety Inspection Service (FSIS) gør materialet det vanskeligt for maden at absorbere mikrobølger og forhindrer dermed, at varmen når frem til den.

I henhold til princippet om, at sølvpapir forhindrer maden i at blive varm, er der nogle opskrifter, der angiver, at det bør bruges for at undgå, at ingredienserne koges helt. Derfor anfører FSIS, at man bør overvåge sølvpapirets reaktion meget nøje, mens det er i mikrobølgeovnen.

Man bør aldrig komme sølvpapir i en mikrobølgeovn eller forsøge at opvarme mad, der er pakket ind i sølvpapir, på denne måde.

5. Papkasser og papirposer må ikke komme i mikrobølgeovnen

Et af de alternativer, der er blevet populære til at pakke mad ind uden brug af engangsplast, er papkasser og papirposer. Det bringer os til endnu en af de ting, som du ikke bør komme i mikrobølgeovnen.

Hvorfor det? Jo, papkasser til fødevarer har normalt en stål- eller plastikbelægning for at forhindre, at de falder fra hinanden, når de indeholder visse produkter. I dette specifikke tilfælde bør du undgå at komme dem i mikrobølgeovnen, især hvis de har dele af aluminium eller metal.

Hvis du kan se, at dine kasser ikke har de førnævnte belægninger og har symbolet egnet til opvarmning i dette apparat, skal du gøre det uden at overstige 60 til 90 sekunder. Efter denne tid kan det være farligt og forårsage brand. Det samme gælder for papirposer.

Burgere i små papkasser

6. Gammelt metalservice

Gammelt metalservice – og endda nogle keramiktyper – der er mere end 40 år gammelt, kan have spor af bly og andre tungmetaller i glasuren. Disse udgør en alvorlig sundhedsrisiko, da forbindelserne overføres til maden, når den udsættes for varmen i mikrobølgeovnen.

Vi tror, at du måske også gerne vil læse denne artikel: 5 beholdere og tilbehør til at få mest muligt ud af ovnen

7. Stærke peberfrugter og chili

Vi ved, at det er fristende at tilføje et par stærke peberfrugter til et måltid og varme det i mikrobølgeovnen. Men hvis disse fødevarer udsættes for en høj temperatur, frigøres det capsaicin, de indeholder.

Ifølge videnskabelige undersøgelser forårsager forbindelsen irritation og forbrændinger på slimhinderne. Du kan åbne mikrobølgeovnens dør, når du opvarmer peberfrugter, og den varme gas med capsaicin kan nå dine øjne og næse og udgøre en sundhedsrisiko.

I dette tilfælde bør du opvarme retten først og derefter tilføje peberfrugterne.

Chillier hænger til tørre som eksempel på noget, du ikke må komme i mikrobølgeovnen

8. Frosne fødevarer må aldrig komme i mikrobølgeovnen

Som det sidste må du ikke komme frosne fødevarer i mikrobølgeovnen. Det kan virke som et simpelt alternativ til at optø kød eller pølser, men resultatet er ujævnt og kan være farligt.

Hvis vi f.eks. taler om hakket kød, vil du opnå en god tilberedning i det yderste lag, men indeni kan det være anderledes. Undersøgelser viser, at indtagelse af råt kød øger risikoen for at få parasitter som Toxoplasma gondii og Trichinella spp.

Hvilke andre ting bør du ikke komme i mikrobølgeovnen?

Ud over de 8 nævnte ting bør du ikke komme kopper eller glasbeholdere i mikrobølgeovnen, som ikke er egnet til dette apparat. Du bør heller ikke tænde den tom. Det er rigtigt: Hvis du lader apparatet køre med ingenting i det, kan det forårsage brand eller beskadige det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cardillo, Natalia & Pasqualetti, Mariana & Fariña, Fernando & Ribicich, Mabel. (2016). La alimentación con carne cruda y el riesgo de transmisión de agentes parasitarios de importancia en la Salud Pública: Toxoplasma gondii y Trichinella spp.. Clinnutrivet. 2 – 10.
  • Cooking with Microwave Ovens. Food Safety and Inspection Service. U.S. Department of Agriculture.
  • Espuma de poliestireno: alternativas más seguras. Children’s Environmental Health Network.
  • Fattori, Victor, Miriam SN Hohmann, Ana C. Rossaneis, Felipe A. Pinho-Ribeiro, and Waldiceu A. Verri. (2016). “Capsaicina: comprensión actual de sus mecanismos y terapia del dolor y otros usos clínicos y preclínicos”. Molecules 21, no. 7: 844. https://doi.org/10.3390/molecules21070844
  • García Torres, C. E. (2020). Macroelementos, elementos traza y metales tóxicos en comidas preparadas para microondas.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.