Varmeapparater med blå flamme: Egenskaber og fordele

Varmeapparater med blå flamme er en god mulighed for opvarmning af boliger. Lær om deres fordele og egenskaber her.
Varmeapparater med blå flamme: Egenskaber og fordele

Sidste ændring: 16 februar, 2023

I koldt vejr er der intet bedre end varmeapparater, og hvis de har en blå flamme, er det kun endnu bedre! Når efteråret kommer, og vinteren nærmer sig, er frakker, kedler, pejse, lamper, brændeovne og varmeapparater på dagsordenen for at holde varmen indenfor. Find ud af mere om gasdrevne varmeapparater med blå flamme i denne artikel.

Det er vigtigt at have et godt varmesystem, men uden at din pengepung skal lide under det. Så blandt de muligheder, der ser ud til at opfylde denne præmis, er varmeapparater med blå flamme et af de bedste valg, hvad angår værdi for pengene. Her fortæller vi dig alt, hvad du behøver at vide om dem.

Hvad er varmeapparater med blå flamme?

De er konventionelle butangasovne eller -varmere, men med et bærbart design. På grund af det er de ret overkommelige. Varmeapparater med blå flamme har et miljøvenligt system, uden at det går ud over effektiviteten.

Dette skyldes udsendelsen af en ren blå flamme, som hæmmer udslippet af kuldioxid og i modsætning til andre systemer ikke afgiver dårlige lugte, når de er i drift.

Hvordan virker de?

Termisk konvektion er den måde, hvorpå butanvarmere eller varmeapparater med blå flamme afgiver varme. De får således rummet til at varme gradvist og jævnt op.

De er kendetegnet ved deres hurtige antændelse.

I gasvarmere med konvektion strømmer gas-luftblandingen gennem brænderrøret til pilotlampen, som antænder den og viser den blå nuance, der giver den sit navn. Luften, der passerer gennem kanalen, steriliseres.

Nogle typer af varmeapparater med blå flamme har et system med gnisttænding. På denne måde udløses en første flamme, før sikkerhedsventilen lukker gassen ud til brænderen.

Blå flammer repræsenterer varmeapparater med blå flamme

Den karakteristiske blå flamme i dette varmesystem skyldes dets tændingssystem.

Hvad er kendetegnene ved varmeapparater med blå flamme?

Varmeapparater med blå flamme har to systemer til varmeafgivelse: Et i det forreste område og et andet i det øverste område. Dermed formår de at opvarme den omgivende luft mere jævnt. Resultatet? En afbalanceret temperatur i hele rummet.

Interesseret i at kende gasforbruget? Varmeapparater med blå flamme forbruger ca. 300 gram gas i timen. Du skal dog huske på, at der kan være en lille forskel mellem mærker og efter design.

Find ud af det i detaljer, før du køber en.

Hvad med strømmen? Der er gode nyheder her, for de kan nå op på 4000 watt, hvilket er ideelt til opvarmning af omkring 35 kvadratmeter. Gasvarmere med blå flamme er lavet af rustfrit stål. Dette behøver i modsætning til sine modstykker ikke at blive udskiftet, uanset hvor meget det bliver brugt.

3 fordele ved varmeapparater med blå flamme

Når du køber en butanvarmer, skal du vide, at de alt efter brændertype klassificeres i infrarød, katalytisk brænder og gasvarmer med blå flamme. Udforsk fordelene ved butangasovne med blå flamme.

1. Forbrændingskraft

Når vi taler om forbrænding, henviser vi til den kemiske reaktion, der sker mellem ilt og det oxiderbare element, som i tilfældet med varmeapparater med blå flamme er butangas. Efter denne reaktion brænder gassen og producerer dermed varme.

2. Avantgarde blå flamme

Når flammen opstår, vil der takket være den rene teknologi, som varmeapparatet er designet med, ikke være nogen giftige gasser eller dårlig lugt. Denne funktion adskiller den fra andre varmeapparater, som f.eks. infrarøde varmeapparater.

3. Økonomi i forbruget

En af de fordele, som brugerne af disse varmeapparater elsker mest, er, hvor billige de er i drift, i modsætning til f.eks. elektriske varmeapparater.

Penge tælles på rødt bord

Sidste anbefalinger, hvis du overvejer at købe et varmeapparat med blå flamme

Ud over de ovenstående fordele er der andre fordele som følger:

  • De opvarmer og antænder hurtigt.
  • De har en automatisk slukning og en kuldioxidkoncentrationsdetektor.
  • Der findes forskellige modeller, der tilpasser sig miljøets behov.
  • De er nemme at flytte. Nogle har endda hjul.
  • De udnytter gasflaskens indhold bedst muligt, da butan brænder ved en højere temperatur.
  • De har en længere levetid. Deres elementer har en tendens til ikke at blive forringet.

Den blå flamme har disse fordele, men som alt andet er der aspekter, som du bør være opmærksom på. Når du tænder den, skal du sørge for, at rummet har tilstrækkelig ventilation. Undgå om muligt lukkede døre.

Hvis flammen derimod bliver gul eller orange, betyder det, at den ikke brænder ordentligt. Der kan altså være tale om kulilte.

Hvis dette er tilfældet, bør du løse problemet straks ved at rengøre apparatet eller kontrollere gasudløbet. Det kan også være et tegn på, at det er på tide at udskifte varmeapparatet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Morales, F. J. M. (2017). Instalación y puesta en marcha de aparatos de calefacción y climatización de uso doméstico. IMAI0108. IC Editorial.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.