5 beholdere og tilbehør til at få mest muligt ud af ovnen

I denne artikel vil vi vise dig det bedste tilbehør og de bedste beholdere til ovnen, så du kan få mest muligt ud af din ovn. Vi ved, at du vil elske dem!
5 beholdere og tilbehør til at få mest muligt ud af ovnen
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 10 oktober, 2022

Ovnen er et af de bedste redskaber til madlavning. Den kan bruges til at tilberede retter af fremragende kvalitet og med god ernæringsværdi. Derudover er der en række beholdere og tilbehør, der er meget velegnede til at få mest muligt ud af dens funktioner. I denne artikel vil vi vise dig, hvilke de er, så du kan få mest muligt ud af ovnen!

Før vi begynder, er det først nødvendigt at understrege, at det er en god idé at veksle mellem de forskellige tilberedningsmetoder, når du planlægger en sund kost. Hver af dem har nemlig visse egenskaber, hvad angår samspillet med næringsstoffer. Som en generel regel bør fedtholdige og aggressive metoder, såsom stegning, begrænses.

Beholdere og tilbehør til at få mest muligt ud af ovnen

Lad os se på de bedste beholdere og tilbehør, der giver dig mulighed for at få mest muligt ud af dette apparat. De er ret billige og nemme at bruge, så vi anbefaler, at du anskaffer dem hurtigst muligt.

1. Få mest muligt ud af ovnen med grydelapper

Ovnhandsker eller grydelapper er et uundværligt element for at undgå forbrændinger ved håndtering af beholdere, der har været i en varm ovn. De skal kunne tåle høje temperaturer for at kunne holde om de forskellige redskaber uden risiko. Der findes et stort udvalg af modeller på markedet, så dine muligheder er uendelige!

Mand bruger ovnhandsker

Håndtering af fade og plader i ovnen bør ske med handsker for at opnå bedre beskyttelse.

2. Ovnrens

Rengøring af ovnen kan være en kedelig opgave. Der findes dog tilbehør, der kan gøre opgaven lettere.

Der kan f.eks. købes små bakker, hvori man kan lægge lidt eddike og lidt natron og lade dem stå i et par minutter i ovnen ved en lav temperatur. Med de dampe, der dannes, kan du rense de fedtrester, der har samlet sig i din ovn.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 7 ting, der ikke bør være i køkkenet

3. Non-stick-bakker: Uundværligt tilbehør for at få mest muligt ud af ovnen

Et af de største problemer, når du laver mad i ovnen, er, at maden klæber fast til fadene. For at undgå dette bruges der ofte store mængder olie, hvilket øger energitætheden i dine måltider.

Det er vigtigt at huske, at hvis der er en kalorieubalance i din kost, kan der opstå vægtøgning, hvilket har vist sig at øge risikoen for sygdom på mellemlang sigt.

For at bekæmpe dette problem er det muligt at købe bakker, der placeres oven på risten for at forhindre, at maden klistrer fast, uden at det er nødvendigt at bruge et fedtholdigt middel til dette formål. De er billige, kan genbruges og er meget nemme at rengøre.

4. Særlige ovnfaste fade

Ovnfaste fade skal kunne tåle høje temperaturer godt. Desuden er det vigtigt, at de er fremstillet af modstandsdygtige materialer, der ikke afgiver skadelige kemiske spor under tilberedningen.

Dette forhindrer forurening med tungmetaller eller stoffer, der kan være giftige for kroppen. Nogle af dem kan endda fungere som hormonforstyrrende stoffer, som det fremgår af forskning offentliggjort i International Journal of Occupational Medicine and Environmental Health.

Nogle modeller har også aftagelige riste, som gør det muligt at placere din mad på dem for at få fuldt udbytte af den saft, den frigiver. Dette giver dig mulighed for at tilberede en udsøgt sauce, der supplerer rettens organoleptiske egenskaber.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvordan man kan sterilisere køkkenredskaber

5. Pizzasten

Hvis du er pizzaelsker, kan du ikke undvære en særlig pizzasten, som du kan lægge dejen på. På den måde får du usædvanligt sprøde pizzaer, hvilket i høj grad vil øge oplevelsen af at spise en god hjemmelavet pizza.

Husk på, at mange opskrifter kan være sunde, når de laves derhjemme. Det handler om at vælge en dej af god kvalitet og fylde den med friske og sunde fødevarer.

Pizza

Pizzasten er meget praktiske til familiepizzaer, selv om du også kan købe små størrelser.

Brug beholdere og tilbehør for at få mest muligt ud af ovnen

Der er flere grundlæggende beholdere og tilbehør, som du bør have for at forbedre madlavningsoplevelsen mest muligt. På den måde vil du kunne opnå tilberedninger af høj organoleptisk og ernæringsmæssig kvalitet på en meget enkel måde.

Du vil utvivlsomt kunne drage langt større fordel af apparatets muligheder med de redskaber og værktøjer, som vi har nævnt.

Husk som det sidste på, at et vigtigt punkt, når du laver mad i ovnen, er temperaturmålingen. Hvis der programmeres for meget varme, kan der dannes en række transfedtsyrer af lav kvalitet inde i din mad.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Koliaki, C., Liatis, S., & Kokkinos, A. (2019). Obesity and cardiovascular disease: revisiting an old relationship. Metabolism: clinical and experimental92, 98–107. https://doi.org/10.1016/j.metabol.2018.10.011
  • Dziewirska, E., Hanke, W., & Jurewicz, J. (2018). Environmental non-persistent endocrine-disrupting chemicals exposure and reproductive hormones levels in adult men. International journal of occupational medicine and environmental health31(5), 551–573. https://doi.org/10.13075/ijomeh.1896.01183

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.