10 tips til tilberedning af pasta

At lave pasta er en behagelig opgave, som kan forbedres ved at følge disse ti anbefalinger. Er du klar til at prøve den bedste pasta nogensinde? Så læs videre!
10 tips til tilberedning af pasta
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hvem har ikke lyst til at lære gode tips til tilberedning af pasta? Mamma mia, hvem har ikke lyst til at lave en god pastaret?!

Når alt kommer til alt, er pasta en af de mest alsidige fødevarer, der findes. Det er overkommeligt og kan bruges i et uendeligt antal opskrifter. Og vi kan ikke ignorere, hvor lækkert det er!

Ved du, hvad der er endnu bedre? Pasta kan normalt nydes af både børn og voksne!

Men pas på, det er en så almindelig ret i mange hjem, at det ikke altid bliver tilberedt på den rigtige måde. Der er mange fejl, som du måske begår uden at være klar over det. Selv de mest prestigefyldte italienske kokke deler disse 10 anbefalinger til tilberedning af pasta.

10 tips til tilberedning af pasta

1. Start med at vælge saucen

Selv om det kan virke, som om du starter til sidst, begynder en god pastaret altid med saucen.

Som du vil se senere, er der nogle passende kombinationer af saucer og pastatyper. Derfor er det vigtigt, at du, inden du sætter gryden på kogepladen, vælger den opskrift, du vil lave, og vælger den passende type pasta.

2. Kog i en stor, høj gryde

For at koge pasta skal du bruge en stor gryde med høje kanter. Selv hvis du kun vil lave en portion, behøver du ikke at holde dig til den mindste gryde i køkkenet.

Pasta har brug for meget vand og tilstrækkelig plads til at kunne bevæge sig frit og undgå, at det klistrer sammen.

3. De to vigtigste ingredienser til at koge pasta

Du skal kun bruge to ingredienser i gryden for at koge pastaen: vand og salt. Det virker simpelt, men det er nok!

Der skal dog være nok vand. Som en generel regel kan du regne med 1 liter vand til hver 100 gram pasta. Det svarer til ca. en portion til en person.

Derudover kan du tilføje en teskefuld salt til ca. 500 gram pasta. Hvis du skal tilberede en opskrift med meget salte ingredienser (sardiner, amatriciana-sauce, pecorino-ost osv.), skal du være lidt mere forsigtig med saltet, når du koger pastaen.

En gryde med pasta og gulerødder

4. Ingen olie eller smør

Det kan virke, som om vi gentager os selv, men det skader ikke at understrege dette, for det er en af de mest almindelige fejl, når man laver pasta. Husk: Du behøver hverken at tilsætte olie eller smør til pastaen, der koger i vandet.

Det er en populær tro, at du på den måde forhindrer, at det klistrer sammen. Tværtimod får du dog blot en glat pasta, som senere ikke integreres godt i saucen. Hvis du bruger en stor nok gryde og med nok vand, hænger pastaen ikke fast.

5. Tips til tilberedning af pasta: Kogetid

En god pastaret skal være al dente: Mør udenpå og lidt hårdere i midten.

Når du har lagt pastaen i gryden, skal du indstille komfuret til høj varme, indtil vandet begynder at koge. Rør derefter rundt en gang, og sænk varmen til medium. Det er godt, at vandet bevæger sig i gryden, men den behøver ikke at koge over.

Normalt vil den anbefalede kogetid stå på pakken. Det er generelt mellem 8 og 12 minutter afhængigt af pastatype og tykkelse. Du skal overholde den, for ellers bliver pastaen overkogt.

Husk, at al dente pasta kræver kortere tid.

6. Tips til tilberedning af pasta: Sigt og opbevar

Når pastaen er kogt, er det bedst at fjerne den fra gryden med en si. Du kan også sætte lidt af kogevandet til side. Det vil være nyttigt at tilsætte det til saucen senere. Da det indeholder en del af pastastivelsen, vil det tykne saucen en smule.

Hæld det derefter direkte i den beholder, hvor du har kogt eller opvarmet saucen.

Du behøver ikke at skylle pastaen med koldt vand – heller ikke hvis du vil lave en pastasalat. Når den holdes varm, vil den virkelig absorbere smagen af saucen.

7. Saucen før pastaen

Selv om du er begyndt med anbefalingerne om at koge pastaen, skal en god pastaret begynde med tilberedningen af saucen. Hertil skal du vælge en meget stor gryde eller pande, hvor saucen passer i, og hvor der er plads nok til at tilføje pastaen til sidst.

På den måde kan det hele serveres sammen.

Tilberedning af pasta med ost

8. Tips til tilberedning af pasta: Afslut tilberedningen med saucen

Når pastaen er kogt, hældes den i gryden ved middel eller lav varme. På den måde afslutter du de sidste sekunder af tilberedningen med alle ingredienserne samlet og varmer retten. Alle smagene vil blive perfekt blandet, og hele pastaen bliver dækket af sauce.

Hvis den stadig er tør, kan du lidt efter lidt tilsætte det vand, du har sat til side, efter du kogte pastaen.

9. Den perfekte kombination: Hver pasta med sin egen sauce

Selv om det kan virke mærkeligt, er det ikke alle saucer, der passer godt til alle pastatyper. Vidste du også, at spaghetti bolognese ikke tilberedes i Italien?

Nogle pastatyper passer bedre til bestemte saucer. Som en generel regel kan vi sige, at:

  • Med korte pastatyper (makaroni, sløjfer, spiraler eller rigatoni) er det bedre at bruge saucer med tyk konsistens, f.eks. oste-, grøntsags- eller bolognese-saucer. Da nogle af dem har forskellige former, bliver saucen meget godt imprægneret.
  • Til spaghetti eller linguine (lang og tynd pasta) er den bedste sauce en let sauce som tomatsauce, pesto eller olie og hvidløg. Lang og bred pasta passer derimod godt til saucer som carbonara, der har lidt mere tekstur.

10. Det sidste præg: En god ost

Når du har pastaen på din tallerken, skal du slutte af med at rive lidt ost på toppen. De bedste oste er de hårde oste som parmesan eller pecorino romano. Hvis du river den, lige inden du skal spise, bevarer den sin perfekte konsistens og smag.

Nu er der kun tilbage at sætte sig til bords og smage på denne lækre pastaret!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Dickie J. Delizia!La historia épica de la comida italiana. Penguin Random House. Julio 2014.
  • McGee  H. La cocina y los alimentos. Ed. Debate. Año 2015.
  • Montanari M. Il cibo come cultura. Laterza & Figli. Año 2004.
  • Tee S. Pasta. Parragon Books. Año 2006.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.