7 typer miljøvenlig fødevareemballage, og hvad du skal undgå

Find ud af, hvorfor du skal undgå plastik, og hvilke typer miljøvenlig fødevareemballage der findes for at reducere sundhedsrisici.
7 typer miljøvenlig fødevareemballage, og hvad du skal undgå
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 07 februar, 2023

Brugen af plastik er et af de mest presserende miljøproblemer, som menneskeheden må tage fat på for at mindske den globale opvarmning. En stor del af dette affald stammer fra fødevareindustrien og dens emballage. Derfor er det vigtigt at kende de forskellige typer af miljøvenlig fødevareemballage.

Millioner af tons plastaffald stagnerer i havene og påvirker både menneskers og dyrs sundhed. Den lange nedbrydningstid for dette materiale fører til, at man søger efter alternativer til opbevaring og transport af fødevarer.

Glas, rustfrit stål, træ og bambus er alle blevet præsenteret som levedygtige alternativer.

Hvilke typer miljøvenlig fødevareemballage findes der?

Ved miljøvenlig fødevareemballage forstås fødevareemballager, der er mindre forurenende end dem, hvis råmateriale kommer fra fossile brændstoffer. De præsenteres som et alternativ til plastemballage, som ifølge en undersøgelse offentliggjort i ScienceDirect tegner sig for 40 % af den samlede produktion af dette materiale.

Der findes mange materialer, der anses for at være mere miljøvenlige end plast, når det gælder fødevareemballage. Disse omfatter glas, bambus, træ og rustfrit stål. Brugen af dem har mange fordele, f.eks. at de har en kortere nedbrydningstid, hvilket betyder, at de er biologisk nedbrydelige eller komposterbare.

På den anden side forstyrrer de ikke madens smag og kan tåle høje temperaturer. Selv om de, afhængigt af materialet, har en kortere holdbarhed. Miljøhensyn er dog en af de mest relevante grunde til at vænne det daglige forbrug til miljøvenlige typer fødevareemballage.

Du vil måske også være interesseret i at læse denne artikel: Sådan laver du økologisk Bokashi-kompost

Hvorfor er de forskellige typer miljøvenlig fødevareemballage nødvendige?

Ifølge en anden undersøgelse fra ScienceDirect Magazine anslås det, at mellem 4,8 og 12,7 millioner tons plastik ender i havene hvert år. Dette har skabt en historisk ophobning i forskellige sektorer af planeten, hvor der allerede er mindst fem øer, der er dannet af plastaffald.

Det tager år og nogle gange årtier at nedbryde sådant affald. Men på grund af udsættelse for ultraviolet stråling, vind og bølgeslitage fragmenteres materialet til partikler, der kaldes nanoplast.

Disse små stykker påvirker det akvatiske økosystem, indtages af havets fauna og indtages derefter af mennesker. Dette er blevet bevist af flere videnskabelige undersøgelser.

Plastemballagens giftighed

En anden grund til at reducere forbruget af plastemballage er, at snesevis af kemiske stoffer, der anvendes til fremstilling af emballagen, er skadelige for menneskers sundhed. Ifølge denne undersøgelse indgår 906 polymerer, klæbemidler og andre kemiske tilsætningsstoffer i sammensætningen af plastemballage.

Af disse er 63 af dem højest prioriteret med hensyn til sundhedsfarer for mennesker og 68 med hensyn til miljøfarer. Og her er kun taget hensyn til bevidst tilsatte kemikalier.

Der er andre urenheder, der opstår under fremstillingsprocessen eller er et biprodukt af additivernes nedbrydning. Disse er kendt som utilsigtet tilsatte stoffer og udgør andre farer, som er vanskelige at afgøre og undersøge.

7 typer miljøvenlig fødevareemballage

Ifølge FN-rapporter købes der på verdensplan en million plastflasker hvert minut, og der anvendes 500 milliarder poser. Reduktion af engangsplast er en daglig opgave, som også gælder for fødevareemballage.

Flere undersøgelser har analyseret mere miljøvenlige alternativer til opbevaring, konservering og transport af fødevarer. Nogle af de anvendte materialer er biopolymerer baseret på bl.a. cellulose-nanofibre og æterisk olie. Hvede, træ og bambus er blevet udvalgt som elementer til fremstilling af biologisk nedbrydelig emballage.

Det vil sige, at de nedbrydes under naturlige miljøforhold takket være biologiske agenser som svampe, planter, bakterier, dyr og solen. Disse beholdere indeholder færre kemikalier end plast og er derfor gode for menneskers sundhed og miljøet.

1. Tallerkener og beholdere af træ

Beholdere af træ kan genbruges, dvs. de kasseres ikke efter første brug. En undersøgelse offentliggjort i ScienceDirect viste, at emballager af hvedemasse og tallerkener af træ er sikre for menneskers sundhed. Selv om de indeholder nogle kemikalier, er overførslen til fødevarer meget mindre sammenlignet med plastik.

Salat i en skål af pap, som er eksempel på miljøvenlig fødevareemballage

2. Glasflasker

Glas er et holdbart, modstandsdygtigt og genanvendeligt materiale med mange anvendelsesmuligheder. Ifølge denne undersøgelse anbefales glasbeholdere, der er beregnet til fødevarer. Dette skyldes dets antibakterielle egenskaber og lave migration af giftige stoffer til fødevarerne.

Glasflasker anvendes i stigende grad, og der findes mange designs til alle lejligheder. Der skal dog lægges særlig vægt på deres desinfektion for at undgå ophobning af bakterier i tuden.

3. PLA-kopper

PLA-kopper ligner meget de almindelige kopper, har en gennemsigtig nuance og er ideelle til vand, juice og enhver kold drik. Flere og flere mennesker bruger dem på grund af deres komposterbarhed. Det vil sige, at de nedbrydes i naturlige miljøer og på kort tid.

Desuden fungerer de til dannelse af kompost i komposteringsanlæg. De er fremstillet af en miljøvenlig polymer fra kartoffelstivelse, majsstivelse og andre planter. En variant med andre tilsætningsstoffer, kaldet CPLA, anvendes også til at modstå højere temperaturer.

4. Typer af miljøvenlig fødevareemballage med risskaller

Emballage fremstillet af risskaller, der stammer fra risdyrkning, er bionedbrydelig, økonomisk og modstandsdygtig. Desuden har en videnskabelig undersøgelse vist, at dette absorberende materiale har potentiale til at fjerne flere forurenende stoffer. Der kan købes forskellige beholdere til overførsel af fødevarer.

5. Bambus

Bambusfibre anvendes i vid udstrækning til fremstilling af bionedbrydelige emballager, f.eks. skåle, kasser, låg og krukker. I en undersøgelse offentliggjort i ScienceDirect fremhæves de mekaniske og termiske egenskaber ved bambus som meget fordelagtige til dette formål. Det har dog den ulempe, at det slides hurtigere end andre materialer.

6. Sukkerrør

Bagasse af sukkerrør er en samling af fibre, der er tilbage fra den industrielle forarbejdning af sukkerrør. Dette materiale er begyndt at blive brugt som basis til fremstilling af plader og beholdere til fødevaredistribution. Forskningen har vist, at det har et potentiale til opbevaring takket være dets modstandsdygtighed over for høje temperaturer.

Paptallerkener og træbestik

7. Rustfrit stål

Der er intet bedre end et modstandsdygtigt, holdbart, rustfrit og genanvendeligt materiale til opbevaring af fødevarer. Dette er en mulighed, der er tilgængelig til produkte rsom f.eks. madkasser og termokander. Desuden bruges beholdere med lufttætte låg ofte til opbevaring af korn, mel og krydderier.

Engangsplast: Hvad er det, og hvilke bør vi undgå?

Det er genstande fremstillet af plastmaterialer, der er fremstillet af olieprodukter, og som kasseres efter første brug. Dette forårsager alvorlige skader på miljøet, da det tager år og endda årtier at nedbryde dem.

Det er dog ikke den eneste fare, som disse genstande udgør, da emballering af fødevarer i plastik indebærer en risiko for overførsel af giftige stoffer.

Talrige undersøgelser, som f.eks. den, der er offentliggjort i den videnskabelige portal Environmental Health, viser, at materialer i kontakt med fødevarer er en eksponeringsvej for farlige kemikalier.

Dette omfatter både nogle kendte og andre, der ikke er blevet toksikologisk karakteriseret. Derfor er det tilrådeligt at undgå forbruget af følgende typer engangsplastik:

Tips til at holde op med at bruge plastik og i stedet bruge andre typer miljøvenlig fødevareemballage

Der er ny lovgivning i Danmark og EU, som begrænser salget af engangsplastik. Der er dog også individuelle tiltag, som man kan foretage i hverdagen. F.eks. kan det hjælpe at bruge stofindkøbsposer og genanvendelige hygiejneartikler.

Med hensyn til mad er det vigtigt at undgå engangsredskaber og -emballage ved at prioritere miljøvenlige typer af fødevareemballage. Disse genstande fremstilles og markedsføres i stigende grad, så det tilgængelige tilbud er diversificeret.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.