7 farer i køkkenet og sikkerhedstips

Hvis du kender til de almindelige køkkenfarer, kan du forebygge dem og holde dit køkken sikkert. Lær, hvad de er, og få nogle tips til at forebygge dem her.
7 farer i køkkenet og sikkerhedstips

Sidste ændring: 26 august, 2022

Der er sandsynligvis flere farer i køkkenet, end du kan forestille dig. Der er nemlig elementer, der kan forårsage alvorlige ulykker, selv om de kan virke harmløse. I den forstand er køkkenet det perfekte sted i huset for forskellige typer ulykker. De kan spænde fra mindre snitsår og forbrændinger til mere alvorlige tilfælde af forgiftning og knoglebrud.

Gas, elektricitet, vand, skarpe genstande osv. Det er blot nogle af de faktorer, der er involveret i de mest almindelige og ofte farligste ulykker i hjemmet. Her er et kig på de mest almindelige farer i køkkenet, og hvordan du kan undgå dem.

Farer i køkkenet: Hvad de er, og hvordan du forebygger dem

Mand slukker brand i køkkenet

Hvis du stopper op og tænker over det, vil du indse, at de fleste køkkenulykker kunne have været undgået. Det er blot et spørgsmål om at være mere opmærksom og se bort fra nogle situationer, der ved første øjekast virker harmløse. Her er syv farer, du kan forebygge, og nogle tips til at gøre det.

1. Fald

Hvorfor falder nogle mennesker i køkkenet?

Fordi det er almindeligt, at gulvet i dette område bliver vådt eller plettet af mad eller fedt osv. Under disse forhold er det almindeligt at glide og falde. For at undgå at falde er det vigtigt, at du rengør området med en klud, så snart du spilder væske eller mad, og husk, at dette område har et vådt gulv.

Hvis der på den anden side er høje skabe, som du skal nå ved hjælp af en skammel, skal du sørge for, at den er egnet til at stå på. Undgå at bruge ustabile overflader, der ikke kan bære en persons vægt.

2. Farer i køkkenet: Faldende genstande

Har du nogensinde åbnet et skab og tabt en dåse eller en pakke ovenpå det? Manglende orden i køkkenmøblerne kan generere denne type ulykker, som kan være mere alvorlige, end du tror.

Situationen forværres, når redskaberne eller porcelænet ikke er opbevaret korrekt, og det, der falder ned på dig, er en kniv eller en keramisk gryde, der går i stykker, når den kommer i kontakt med en del af din krop.

Den bedste løsning er at holde alle opbevaringsrum ryddelige. Hvis du opdager, at en genstand er ved at falde ned, skal du heller ikke forsøge at stoppe den med din krop, men forsøge at flytte dig til siden. Mens det ofte er et spørgsmål om reflekser at forsøge at stoppe noget fra at ramme gulvet, er det ikke en god idé at stoppe en kniv med fødderne.

Du vil måske gerne læse: Hvordan påvirker boligproblemer sundheden?

3. Brandsår

Hvem er ikke blevet brændt i køkkenet?

Det kan også ske, fordi du laver en kop te ikke er opmærksom. Køkkenet har trods alt mange varmekilder som ovn, komfur og alt, hvad der kommer ud af dem.

Hvis du er i tvivl, skal du bruge en beskyttelseshandske eller en klud til at tage en gryde eller pande op. Sørg i det mindste for at berøre overfladen af gryden forsigtigt, før du løfter den helt op med hele hånden.

Hvis du laver mad, skal du også forsøge at vende grydelågshåndtagene indad, tilføje mad lidt ad gangen i varmt vand eller olie og altid have handsker eller klude ved hånden. Især hvis der er børn i nærheden, er det godt at huske at bruge de bageste blus på komfuret og ikke de forreste.

4. Farer i køkkenet: Gas og elektricitet

Gas er meget farligt, og hvis det brænder dårligt, kan det forårsage eksplosioner og kulilteforgiftning. På samme måde udgør elektricitet også risici i et køkken, som kan forårsage ulykker forbundet med kortslutninger og stød.

Det er vigtigt at lukke gashanerne korrekt og være opmærksom på, at brænderen ikke slukker, hvis der spildes væske. Kontroller også, at stikkontakterne på bordpladen ikke bliver våde eller får stænk af væske. Når du betjener et elektrisk apparat, skal du sørge for, at dine hænder er tørre.

5. Snit

Person har skåret sig, hvilket er en af de gængse farer i køkkenet

Ud over en kniv kan andre genstande skade dig i køkkenet. En dåseåbner og kanten af selve dåsen, knuste glas- eller keramikbeholdere og maskiner som f.eks. hakkemaskiner eller skæremaskiner er blot nogle af de elementer, som du kan skære dig med i køkkenet.

For at undgå denne type ulykker er det vigtigt, at skarpe knive har et skridsikkert håndtag, at du bærer handsker og frem for alt koncentrerer dig, mens du håndterer skarpe elementer.

6. Farer i køkkenet: Forgiftning

I køkkenet findes der også forskellige rengøringsmidler, som kan være meget farlige, hvis de håndteres forkert, især hvis det drejer sig om børn eller kæledyr.

Det bedste er at opbevare dem uden for rækkevidde og under de opbevaringsforhold, som producenten angiver. Nogle af disse kemikalier er følsomme over for varme eller fugtighed, så det er vigtigt, at de opbevares korrekt.

7. Forurening

Her kan vi både nævne krydskontaminering og den, der opstår ved at bruge svampe eller klude, der allerede er meget slidte. I det første eksempel skal du forsøge ikke at bruge de samme redskaber til rå og tilberedt mad, da bakterier fra førstnævnte kan overføres til sidstnævnte.

En anden type forurening, der kan opstå i køkkenet, er ved brug af svampe, der er for gamle og har ophobet forskellige bakterier og svampe, som er skadelige for vores sundhed.

Farer i køkkenet: Et spørgsmål om sund fornuft

Som du har set, kan ulykker, der kan ske i et køkken, sagtens undgås, hvis du følger disse tips, der virkelig appellerer til sund fornuft. Vores daglige travlhed, rutiner og de korte tidsfrister kan dog få os til at overse nogle af disse grundlæggende ting.

Opmærksomhed på detaljer, regelmæssig kontrol af de apparater, du har i køkkenet, og altid god hygiejne er de grundlæggende anbefalinger, der vil hjælpe dig med at forebygge disse farer i køkkenet.

Det kan interessere dig ...
Hvad er fødevaresikkerhed?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er fødevaresikkerhed?

Hvad er fødevaresikkerhed? Det er den disciplin, der har ansvaret for at sikre madens kvalitet i forhold til mikroorganismer. Læs mere her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bolaños Morera, P., & Chacón Araya, C. (2017). Intoxicación por monóxido de carbono. Medicina Legal de Costa Rica34(1), 137-146.
  • Fuster i Valls, N. (2006). Importancia del control higiénico de las superficies alimentarias mediante técnicas rápidas y tradicionales para evitar y/o minimizar las contaminaciones cruzadas. Universitat Autònoma de Barcelona.
  • Haro, B. H., & Moya, J. V. (2013). Caracterización de riesgos laborales en los procesos del área de restaurante y cocina de la Hostería Selva Virgen. Enfoque UTE4(1), 50-58.
  • Peña Aguirre, T. B. Estudio de los factores de riesgo biológicos presentes en a cocina de un restaurante.
  • Fernández, P. B., López, M. B., Escribano, M. F., Pérez, B. G., Pérez, E. M., Sánchez, M. M., & Morales, M. P. (2019). Cocina y oficios. Información de Prevención de Riesgos Laborales.
  • Combe, L. S. (2011). La seguridad en la cocina¿ Cómo lograr que la cocina sea un lugar seguro para trabajar?. Hospitalidad ESDAI, (20).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.