11 ting, du ikke vidste om væggelus

Væggelus er irriterende små kryb, som mere end én af os har været plaget af. Her er 11 fakta, du sikkert ikke kendte.
11 ting, du ikke vidste om væggelus
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 01 januar, 2024

Væggelus! Sikke nogle irriterende små væsner, og måske har du også prøvet at blive bidt af dem. Dette lille skadedyr angriber mennesker, når de sover, og lever af dem. Bortset fra det, du måske allerede ved, er her nogle spændende fakta, som du måske hører for første gang om væggelus!

De fleste forbinder disse små kryb med vandrerhjem, herberger og slumkvarterer. Men sandheden er, at de kan opholde sig næsten hvor som helst: sovesale, biografer, taxaer, toge og busser blandt andet. Her er nogle andre fakta om disse irriterende skadedyr.

1. Væggelus?

Ja, væggelus har et latinsk navn: Cimex lectularius. Et navn, der betyder præcis det, vi kender det som. De lever normalt af dig, når du lægger dig til at sove, og derfor er senge 70% af fokus for angreb.

De resterende 30% befinder sig andre steder i rummet, blandt andet i sprækker i fodlister og dørkarme.

2. Væggelus giver alle den samme behandling

Væggelus kan angribe alle. Det er en fejl at forbinde dem med fattigdom eller problemer med renlighed. Så hvis du kender nogen, der har dem, skal du ikke tro, at det er på grund af deres dårlige hygiejnevaner.

3. Det er ikke blevet bevist, at de overfører alvorlige sygdomme

Indtil videre er det ikke blevet bevist, at disse insekter er forbundet med alvorlige sygdomme. Det største problem, de kan forårsage, er irriterende bid eller forværring af symptomer forbundet med astma eller allergi.

Vi bør dog ikke overse det faktum, at nogle mennesker kan blive besat af disse skadedyr. Nogle mennesker kan ikke falde i søvn, går glip af arbejde og bruger timer på at lede efter information om dem. Alt dette kan påvirke deres fysiske og mentale helbred.

Ængstelig kvinde
Nogle mennesker udvikler overdreven frygt for skadedyr, hvilket påvirker deres livskvalitet.

4. Biddene ser ikke ens ud

Du er måske blevet bekendt med, hvordan væggelusbid ser ud efter lidt søgning på internettet. Men det er kun som reference, for sandheden er, at deres bid ikke følger det samme mønster for alle, selv om begge personer er blevet bidt af den samme væggelus.

Husk på, at 30% af alle mennesker ikke reagerer på disse bid på den sædvanlige måde. Men i de fleste tilfælde er de grupperet i mønstre på 1-2-3.

5. De er ikke nataktive

Selvom disse skadedyr normalt er mest aktive før daggry, er det absurd at tro, at de kun kan bide i de timer. Så hvis du arbejder om natten, kan du være sikker på, at de vil angribe om dagen, når du hviler dig i sengen. De vil blive tiltrukket af din kropsvarme og den kuldioxid, du afgiver.

6. Du behøver ikke at se dem for at have dem

Der er tilfælde af milde angreb, og folk overser symptomerne. Det kræver en grundig eftersøgning at finde skadedyret. Nogle tegn er sorte pletter (fækalier), som du kan finde i madrassens sømme.

Huden, som væggelusene efterlader, er et andet tegn. Væggelus skifter hud ca. 5 gange, før de bliver voksne. Hvis du har et forstørrelsesglas, kan du se lyse og rustfarvede væggelus gennem det. Dette afhænger af deres alder.

7. Du behøver ikke at smide dine ejendele ud

Det er ikke nødvendigt at skille sig af med sine ejendele, hvis de er et angreb af væggelus. Bare brug damp. Varme er den bedste måde at udrydde dem på. Nogle gange er det nok at lave en dybderensning med tør damp.

Dit tøj og alt andet tekstil, der kan komme i vaskemaskinen, skal vaskes med varmt vand og tørres. Gentag proceduren med jævne mellemrum, indtil du har udryddet skadedyret.

8. De er eksperter i at bedøve

I de fleste tilfælde får væggelus os til at sove, mens de æder os. Det skyldes, at deres spyt er sammensat af elementer, der virker bedøvende og stimulerer blodgennemstrømningen, hvilket er med til at gøre spisningen hurtig og smertefri.

Når de har spist, går de i skjul i 5 til 10 dage.

9. De er modstandsdygtige

Disse insekter kan overleve flere måneder uden at spise, hvilket betyder, at de kan opholde sig hvor som helst i længere tid, indtil en vært nærmer sig dem. På den anden side kan de modstå temperaturer fra 2 til 50 grader celsius. Så det burde ikke komme som nogen overraskelse, at de kan bo i et byggemarked uden de store problemer.

10. Væggelus er meget smarte

Disse insekter er meget smarte. De sniger sig rundt og gemmer sig i sømmene på madrasser, bag elektriske apparater, i tasker og andre steder, vi ikke ville tænke på.

I løbet af dagen gemmer de sig. Og om natten aktiveres de af den kuldioxid, som kroppen udånder.

Kvinde sover fredeligt
Når de sover, registrerer væggelusene kuldioxiden i kroppen og bliver aktive for at spise.

11. De har faste vaner

Disse irriterende dyr har vist sig at have et forudsigeligt adfærdsmønster. Når de finder en ny vært, har de en tendens til at æde i 5 til 10 minutter, indtil de er mætte. Derefter graver de sig ned, parrer sig og bliver gravide.

Væggelus: Irriterende skabninger

De, der har haft den ubehagelige oplevelse at have væggelus i deres seng, vil være enige i, at vi i desperation er i stand til hvad som helst for at slippe af med disse irriterende insekter.

Det bedste, du kan gøre, er at kontakte en ekspert for at udrydde de insekter, der har angrebet huset. Vær meget forsigtig med kemiske produkter, hvis du selv forsøger at slippe af med dem.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Masciocchi, Maite. Chinche de la cama. Cimex lectularis. EEA Bariloche, 2018.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.