Verdens sundhedsdag 7. april: 6 nyttige tips til at passe på din mentale sundhed

Vi har 6 grundlæggende og enkle tips til at passe på dit sind og fejre verdens sundhedsdag i velvære og med en bedre livskvalitet.
Verdens sundhedsdag 7. april: 6 nyttige tips til at passe på din mentale sundhed
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 05 juni, 2023

Verdens sundhedsdag er en dag foreslået af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) for at fremhæve vigtige aspekter i forbindelse med menneskers fysiske, psykiske og sociale velbefindende. I 2023 er temaet “Sundhed for alle”.

Dette er en særlig periode. Det er 75-årsdagen for WHO’s eksistens, og institutionen gør status over sin fortid, men ser også fremad med utopien om at have den bedste sundhedskvalitet og den højest mulige livskvalitet for alle planetens indbyggere.

Der er blevet oprettet et websted til dette formål, som er blevet lagt online for dem, der ønsker at lære mere om dagen og jubilæet. Du kan læse den her og forstå, hvorfor det er relevant at nå sundhed for alle.

Verdens sundhedsdag indebærer imidlertid også generel sundhed og velvære, som rækker ud over det fysiske. I den forstand er det uundværligt at tage sig af sindet midt i en stresset, hektisk og foranderlig livsstil som vores.

For at bidrage til dette har vi udarbejdet disse 6 nyttige tips, der vil hjælpe dig med at passe på din mentale sundhed.

1. Tal med nogen

Noget så simpelt som at tale er ofte undervurderet. At tale om det, der betyder noget for os, hvad der motiverer os, og hvad der skræmmer eller bekymrer os.

På nogle områder kan dette være en hindring. Det er svært at åbne op for følelser i rum, der traditionelt er lukket for disse udtryk. En analyse offentliggjort i Social Science & Medicine henledte opmærksomheden på den tavshedskrise, som mænd i landdistrikterne oplever, fordi de ikke kan tale om visse emner af frygt for at blive fordømt i deres samfund.

Så er der spørgsmålet om, hvordan man taler om det. Hvordan kan vi åbne os, når det ikke er en almindelig praksis for os? Det vigtigste er at bruge sine ord og være ærlig. En vejledning, der kan være nyttig, er den, som Mental Health Foundation har udarbejdet, og som du kan læse her.

To kvinder taler sammen
At tale åbner døre og forbinder os med andre.

2. Kom ud i naturen: Tips på verdens sundhedsdag

Kontakt med naturen er med til at passe på dit sind. Det er værd at huske på sloganet for verdens sundhedsdag 2022, som var “Vores planet, vores sundhed”, hvilket understreger den dybe forbindelse mellem miljøet og vores velbefindende.

Eksperter er i stigende grad overbevist om, at kontakt med naturen forbedrer den mentale sundhed. Ikke alene det, men det hjælper også med at forebygge udviklingen af humørforstyrrelser.

Fra en simpel gåtur i en park til mere involverede oplevelser som f.eks. skovbadning, flere og flere mennesker forstår, at de finder ro og afslapning der. Byernes hastighed og betonens fremmarch truer disse muligheder.

En undersøgelse fra 2021 viste, at kontakt med grønne og blå områder var afgørende for nogle menneskers håndtering af pandemien. Efter den indespærring og frygt, der blev sluppet løs i verden, gav rekreation og fritid i åbne områder håb om at se fremtiden anderledes an.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Disse er de mest markante sundhedsnyheder i 2022

3. Brug ikke skadelige stoffer

Alkohol, tobak og rekreative stoffer er ikke med til at passe på dit sind. De er heller ikke en gyldig flugtmulighed eller stressaflastende midler.

Tværtimod forværrer brugen af sådanne stoffer faktisk dit mentale helbred:

  • Ifølge det amerikanske center for sygdomsbekæmpelse og forebyggelse (CDC) øger alkohol forekomsten af angst og depression.
  • Ifølge data fra National Institute on Drug Abuse er der en klar skadelig forbindelse mellem tobak og mental sundhed. Patienter med en psykisk sygdom, der betragtes som alvorlig, f.eks. skizofreni, har en rygeprocent på op til 85 %. Faktisk ryger 8 ud af 10 personer med denne lidelse.
  • En kort gennemgang af virkningerne af marihuana i forskellige henseender viste, at daglig rekreativ brug af cannabis kan øge risikoen for psykose og sandsynligvis også depression.

Afslutningsvis skal du ikke bruge stoffer, der kan føre til en psykisk lidelse eller forværre en eksisterende tilstand. Når du står over for fristelse og et uimodståeligt ønske om at forbruge, skal du gå tilbage til det første tip og tale med nogen.

4. Øv dig i mindfulness

Dette er hverken et trendy tip til at passe på dit sind eller en kliché til verdens sundhedsdag. Mindfulness kan virkelig bidrage til vores velbefindende.

Dette er en praksis uden aldersgrænse. Undersøgelser viser, at børn og unge kan drage fordel af modeller, der er skræddersyet til deres evner til at forbinde sig med deres omgivelser. I den anden ende af livet har ældre voksne, der oplever stressede situationer, mindre risiko for depression, når de registrerer en høj frekvens af mindfulness-praksis.

Du behøver ikke at være meditationsekspert med det samme. Det tager tid at lære at forbinde sig med omgivelserne med mindfulness. Start med nogle få spørgsmål i et kontrolleret miljø uden forstyrrelser udefra:

  • Hvad føler du lige nu?
  • Hvad er lugtene omkring dig?
  • Hvilke lyde er der i omgivelserne omkring dig?

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Ultraforarbejdede fødevarer øger cellulær aldring

5. Gør ting, du elsker, og gør nye ting

At gøre det, vi kan lide, virker altid godt. Så hvorfor gør vi det ikke oftere?

Rutine, travlhed, stress og undskyldninger adskiller os ofte fra det, vi virkelig nyder. Og måske har vi bare brug for en bedre planlægning eller en fast beslutning om at vende tilbage til den sport, det kunstneriske udtryk eller de møder med andre, der glædede os.

Hobbyer er sunde flugtveje fra stress og angst. Desuden giver de os ofte mulighed for at komme i kontakt med en gruppe mennesker, som støtter os.

Men lad os gå lidt videre. Lad os prøve nye ting uden at være forpligtet til det og uden pres for at “gøre det rigtigt”. Nye oplevelser hjælper dig med at passe på dit sind, fordi de varierer din hjernes opmærksomhed.

Et barn maler på krukke
Hobbyer er sunde og hjælper med at lindre stress.

6. Spis godt og dyrk motion: Opnå sundhed og velvære med tips fra verdens sundhedsdag

En undersøgelse, der er offentliggjort af University of Cambridge, har gjort det klart, at ernæring spiller en central rolle for at passe på sindet. Blandt flere resultater konkluderede de, at det at følge en middelhavskost er en beskyttende og forebyggende faktor mod psykiske lidelser. Hvis du i øvrigt vil vide mere om, hvordan man udarbejder en sådan ernæringsplan, har vi en komplet artikel om det.

På den anden side har motion evnen til at forbedre humøret, som nogle videnskabelige undersøgelser har konkluderet. Fysisk aktivitet skulle være antiinflammatorisk, og det er et væsentligt punkt, for at det er effektivt mod angst og stress.

Men det er ikke det hele. At spise godt og motionere er vaner, der forbedrer vores hjerte-kar-, lunge- og fordøjelsessundhed. Desuden forhindrer de udviklingen af forskellige typer af ondartede lidelser. Hvorfor ikke gøre det? Og hvorfor ikke udnytte verdens sundhedsdag til at begynde på vejen til velvære?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.