5 tips til at beskytte huden mod virkningerne af klimaanlæg

Klimaanlæg gør miljøet mere tørt, og det har betydelige virkninger på huden. Den bedste måde at undgå dette på er ved at træffe daglige beskyttelsesforanstaltninger.
5 tips til at beskytte huden mod virkningerne af klimaanlæg

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Virkningerne af klimaanlæg på huden er ganske betydelige hos nogle mennesker. Hos andre er der en moderat påvirkning, men ændringerne er mærkbare. Generelt forårsager det tørhed.

Der er ingen tvivl om, at varmen om sommeren kan blive meget ubehagelig. Klimaanlæg køler området ned, bl.a. ved at reducere luftfugtigheden.

Dette kan ændre hudens naturligt forekommende beskyttende lag. Resultatet er eksem og irritation.

Virkningerne af klimaanlæg på huden

Kontinuerlig eller langvarig udsættelse for klimaanlæg påvirker hudens sundhed. Dette skyldes, at hudens naturlige pH-værdi er sur, men når den udsættes for miljøer med lav luftfugtighed, bliver den alkalisk. Dette udtørrer huden og nedsætter hudens forsvar.

Klimaanlæg påvirker nogle mennesker mere end andre. De mest mærkbare virkninger ses hos personer med allerede eksisterende tør hud eller personer med en tendens til fedtet hud. Lav luftfugtighed fører til fordampning af den hydrolipidiske emulsion.

Denne emulsion har til opgave at beskytte huden mod ydre aggressioner. Når den fortyndes, bliver huden mere sårbar.

Selv om det ikke er muligt at undvære aircondition i mange tilfælde, er det tilrådeligt at gøre, hvad der er nødvendigt for at bevare huden, så den ikke tager skade. Hvordan?

De bedste tips til at beskytte huden mod virkningerne af klimaanlæg

Den bedste måde at beskytte huden mod virkningerne af klimaanlæg på er ved at opretholde en god hydrering af huden og kroppen generelt. Måderne at opnå dette på er som følger.

1. Drik rigeligt med vand

Det anbefales at drikke 2 liter vand om dagen. Når vi begynder at bruge airconditionen, bør vi øge, hvor meget vi drikker. Det skyldes, at huden mister fugt løbende, og det er nødvendigt at genvinde den.

Rådet er at drikke vand, også selv om man ikke føler sig tørstig. Det kan gøres med små hyppige slurke.

Det er også tilrådeligt at øge indtaget af visse fødevarer, f.eks. kolde grøntsagssupper, frugt, gazpacho og naturlig juice. Der vil være større velvære, og huden vil se sundere ud.

En kvinde drikker vand

Hydrering modvirker fordampningen af hudens barriere.

2. Påfør fugtighedscreme

En anden god idé til at begrænse klimaanlægs indvirkning på huden er at anvende fugtighedscreme regelmæssigt. Konsistensen skal være let og frisk. Faktisk er det bedst at lægge den i køleskabet og bruge den efter at have taget et brusebad.

Cremer, der indeholder alkohol, fedtstoffer eller æteriske olier, bør undgås. Det er ikke tilrådeligt at bruge produkter, der er komedogene, da de tilstopper porerne. Fugtgivende creme giver modstandskraft og elasticitet, ud over at forebygge for tidlig ældning.

3. Sund kost

På samme måde er der flere fødevarer, der hjælper med at opveje de udtørrende virkninger af klimaanlæg. Det er bedst at spise en antioxidant kost, der hovedsageligt består af frugt og grøntsager.

Bær, æbler, gulerødder, broccoli, artiskokker, blomkål, spinat og tomater kan varmt anbefales. Nødder og mejeriprodukter anbefales også, ligesom grøn te.

4. Kontinuerlig vask af hænder og ansigt

Hvis du vasker hænder og ansigt ofte, hjælper det med at bekæmpe virkningerne af klimaanlæg på huden. Dette fremmer fugtning og øger hygiejnen. Når huden er ren og fugtet, ser den sundere ud.

Undgå parfumerede sæber. Vælg i stedet væsker, der indeholder mælkesyre. Dette giver huden blødhed og glans. Neutrale sæber kan også varmt anbefales, især til sart hud.

Det er meget vigtigt at lære, hvordan du tørrer dit ansigt uden at skade din hud. Det er ikke tilrådeligt at gnide dit ansigt med et håndklæde, da dette tilføjer en ekstra aggression. Det korrekte er at tørre dit ansigt med lette berøringer. Det tager længere tid, men det er også mere sikkert.

Du er måske også interesseret i: Brug, egenskaber og kontraindikationer ved papayasæbe

5. Undgå tobak og alkohol

Hvis du ønsker at beskytte din hud mod de aggressioner, som klimaanlæg forårsager, er rygning meget kontraproduktivt. Tobaksrøg indeholder giftstoffer, der udtørrer huden.

Alkohol er et andet udtørrende stof. Ikke alene virker det som et diuretikum, der fremmer udskillelsen af vand fra kroppen, men det hindrer også den efterfølgende rehydrering.

Kvinde siger nej til alkohol

Alkohol har den modsatte effekt på hudens hydrering, hvilket modvirker fordelene ved vand.

Den rigtige temperatur for at mindske virkningerne af klimaanlæg

Den bedste måde at undgå airconditioningens negative virkninger på huden på er ved at træffe forebyggende foranstaltninger som dem, der er nævnt ovenstående. Faktisk er ingen af dem svære at gennemføre.

Husk også at regulere den temperatur, du indstiller din aircondition på. Det giver ikke mening at indstille den for koldt, da du vil bruge mere elektricitet, og hudskaderne vil øges.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Cruz Cedeño, S. A. (2015). La exposición a los campos electromagnéticos en bajas frecuencias y su influencia en el ph de la piel (Bachelor’s thesis, La Libertad: Universidad Estatal Península de Santa Elena, 2015).
  • Gálvez, J. S. (2020). La importancia de proteger nuestra piel al usar equipos de protección individual. Enfermería Dermatológica, 14(39), 7-8.
  • Llamas-Velasco, M., & García-Díez, A. (2010). Cambio climático y piel: retos diagnósticos y terapéuticos. Actas Dermo-Sifiliográficas, 101(5), 401-410.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.