Brug, egenskaber og kontraindikationer ved papayasæbe

Papayasæbe er et produkt med eksfolierende egenskaber. Det er derfor, det er ideelt til at holde huden blød og fri for urenheder. Ønsker du at lære mere? Så læs med her!
Brug, egenskaber og kontraindikationer ved papayasæbe

Sidste ændring: 16 september, 2022

Papaya vokser i tropiske lande, særligt i den vestlige hemisfære, hvor folk har brugt det til at pleje deres hud i form af papayasæbe, masker og andre produkter. Som du måske allerede ved, er denne frugt allerede yderst værdsat på grund af dens kulinariske brug og næringsmæssige egenskaber.

Læs mere om papayas egenskaber nedenstående!

En hurtig bemærkning om kommercielle sæber

Generelt sagt indeholder de fleste kommercielle sæber mange typer af kemiske komponenter i deres udarbejdelse. Der er dog mange, der fører til ugunstige reaktioner hos nogle folk og særligt dem med sensitiv hud. Blandt disse finder vi irritation, allergi og endda ændringer i hudens naturlige pH.

Af den årsag foretrækker folk at bruge naturlige sæber såsom denne, der er lavet af papaya. Vi vil nu fortælle dig om, hvorfor det er så fantastisk et produkt at bruge. Vi vil også fortælle om dets egenskaber og mulige kontraindikationer.

Hvad er de mulige fordele ved papayasæbe for huden?

Det aktive enzym i denne frugt, kaldet papain, bliver brugt i produktionen af sæbe af adskillige grunde. Ifølge en udgivelse i European Journal of Pharmaceutical Sciences bliver denne substans ofte brugt i dermatologi for at minimere forekomsten af ar.

Ydermere værdsætter folk dette for dets evne til at forbedre hudens sundhed, da det fremmer elimineringen af døde celler og urenheder. Papaya indeholder også C-vitamin, hvilket reducerer den negative effekt fra frie radikaler, og det hjælper med at stimulere produktionen af kollagen.

Som om det ikke var nok, bidrager denne substans også med A-vitamin. Det er et essentielt næringsstof til at stimulere regeneration af celler og reducere forekomsten af pletter og uregelmæssigheder. Som du kan se, er papayasæbe et godt valg til at pleje din hud på grund af dens komposition.

Du vil ikke tro det, men der er faktisk endnu flere helbredsmæssige fordele ved denne sæbe. Vi vil fortælle dig mere nedenstående!

To sæbebarer nydeligt indpakkede
Papayasæbe indeholder papain, der er en substans med eksfolierende egenskaber, som er til gavn for hudens sundhed.

Papayasæbe er eksfolierende

En af de primære karakteristika ved papayasæbe er dets eksfolierende effekt. Det betyder, at denne sæbe har evnen til at fjerne døde celler, der ophober sig på overfladen af huden. 

Huden fornyer sig selv naturligt, men det skader ikke at gøre denne proces hurtigere ved at gøre brug af eksfolierende produkter. Det giver huden en mere strålende og ensartet fremtoning.

Når det kommer til papayasæbe, skyldes den eksfolierende handling papain, der, som vi har nævnt ovenstående, er en substans, der katalyserer nedbrydningen af proteiner, når det kombineres med vand.

Dets egenskaber i bekæmpelsen af akne

Det er ikke det første valg, når det kommer til behandling af akne. Papayasæbe fremmer dog rensning af huden og støtter behandlingen af denne lidelse. Papain-indholdet hjælper endda med at reducere skadet keratin og forebygge ardannelse.

Ifølge bogen Healing Power of Papaya af Barbara Simonsohn gør de eksfolierende egenskaber i papayasæbe det til en ideel allieret til at behandle akne og forebygge tilstoppede porer på grund af døde celler.

Papayasæbe er lindrende

Det er brugbart at rense huden med papayasæbe for at lindre smerte, kløe og rødme. Selvom det ikke er en definitiv kur mod allergi, bid eller sår, kan det hjælpe med at reducere ubehaget, mens man bruger en anden behandling.

Vi anbefaler, at du også læser: Radiseblade: Fordele og måder at bruge dem på

Det hjælper med at forebygge pletter på huden

Indtil videre er der ingen videnskabelige studier, der støtter teorien omkring, at papayasæbe reducerer pletter. Simonsohn, der er forfatter af den ovennævnte bog, indikerer dog, at en regelmæssig påføring kan lysne ar en smule med tiden. 

Vi vil dog lige nævne i denne forbindelse, at papain ikke kemisk lysner huden, som det er tilfældet med kommercielt tilgængelige afblegningscremer. Det fungerer ved at eksfoliere de ydre lag, der kan blive solbrune eller ødelagte af solen.

Det er en naturlig pletfjerner

Enzymet papain, der er tilstede i papayaplanten, katalyserer nedbrydningen af proteiner ved hydrolyse (tilføjelsen af et vandmolekyle). Det er derfor, det er ret brugbart til at fjerne pletter fra stoffer.

Ifølge bogen Papaya: The Medicine Tree af Harald W. Tietze er sæbe lavet af denne plante effektivt til både at løsne og fjerne pletter med det høje indhold af protein, som det er tilfældet med blod.

Kontraindikationer og bivirkninger ved papayasæbe

Blot fordi et produkt er naturligt, betyder det ikke, at det ikke kan have modarbejdende effekter. Alle kroppe er forskellige, og nogle folk kan få allergiske reaktioner eller uønskede effekter fra brugen af papayasæbe.

Generelt er det et sikkert produkt for de fleste folk. Dets brug opfordres dog ikke, hvis der er en historik med allergi over for latex eller papaya.

Overvej følgende for at undgå ubehag:

 • Test sæben på en lille, skjult del af din hud for at sikre dig, den ikke forårsager allergiirritation, hævelse osv., før du bruger den for første gang.
 • Undgå kontakt med øjnene.
 • Brug den kun eksternt.
 • Stop med at bruge den, hvis du bemærker enhver form for hudreaktion, og skyl derefter grundigt. Tal med en læge eller dermatolog, hvis det er nødvendigt.
 • Opbevar produktet ved en temperatur lavere end 32 grader.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Egenskaber ved æblecidereddike bakket op af videnskaben

Person, der holder en orange sæbe
I tilfælde af allergi over for papaya eller latex er det bedst at undgå at bruge papayasæbe.

Hvad du skal huske på i henhold til papayasæbe

Papaya indeholder brugbare næringsstoffer for huden. Hvis du inkluderer denne form for sæbe i din skønhedsrutine, kan det være brugbart til at eksfoliere huden, reducere forekomsten af akne og forebygge pletter. Du skal dog have i tankerne, at det ikke er en magisk ingrediens. 

Afslutningsvis skal du også bemærke, at påføring af dette produkt ikke fører til øjeblikkelige effekter på huden, og det vil heller ikke erstatte de produkter, der er anbefalet af dermatologer. Det er bedst at tale med en professionel i tilfælde af akne, irritation og sensitivitet.

Det kan interessere dig ...
6 sundhedsmæssige fordele ved papaya, bevist af forskning
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
6 sundhedsmæssige fordele ved papaya, bevist af forskning

Papaya er en tropisk frugt, der indeholder masser af næringsstoffer og antioxidanter. Her får du nogle af de bedste sundhedsmæssige fordele ved pap...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Manosroi A, Chankhampan C, Manosroi W, Manosroi J. Transdermal absorption enhancement of papain loaded in elastic niosomes incorporated in gel for scar treatment. Eur J Pharm Sci. 2013 Feb 14;48(3):474-83. doi: 10.1016/j.ejps.2012.12.010. Epub 2012 Dec 21. PMID: 23266464.
 • Telang PS. Vitamin C in dermatology. Indian Dermatol Online J. 2013;4(2):143-146. doi:10.4103/2229-5178.110593
 • Kafi R, Kwak HS, Schumacher WE, Cho S, Hanft VN, Hamilton TA, King AL, Neal JD, Varani J, Fisher GJ, Voorhees JJ, Kang S. Improvement of naturally aged skin with vitamin A (retinol). Arch Dermatol. 2007 May;143(5):606-12. doi: 10.1001/archderm.143.5.606. PMID: 17515510.
 • Simonsohn, B. Healing Power of Papaya. Lotus Press (2000).
 • Tietze, H. Papaya the Medicine Tree. Harald Tietze Publishing (2003).
 • Amri E, Mamboya F. Papain, a plant enzyme of biological importance: A review. American Journal of Biochemistry and Biotechnology (2012).

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.