7 tips til at dyrke enebær

At dyrke enebær betyder altid at have en prydplante med medicinske egenskaber. Lær, hvordan du passer på den.
7 tips til at dyrke enebær

Sidste ændring: 03 februar, 2023

Det er blevet populært at dyrke enebær, fordi frugten er en ingrediens i fremstillingen af gin. Desuden er det en let tilpasset plante med et dekorativt udseende og medicinske egenskaber.

Udseendet ligner cypressen og kræver ikke streng beskæring for at fremhæve plantens form. Arten giver haven et vildt præg. Den egner sig endda til fuglereder.

Vil du have flere oplysninger om denne dejlige plante? Læs videre!

Hvad er enebær, og hvad er dens kendetegn?

Forskningen viser, at den almindelige enebær, der tilhører arten Juniperus communis L., består af flere underarter eller sorter, der adskiller sig ved kronens form: Oval, oprejst eller forkrøblet.

Busken af europæisk oprindelse måler 1 til 2 meter, dens stedsegrønne blade ligner en nål, og strukturen er fjerformet. De blå og violette bær, som den producerer, er nyttige i tilberedningen af drikkevarer, som giver gennemtrængende aromaer og en blanding af bitter smag med søde undertoner.

Planten er tokimbladet – det vil sige, at der er hanner og hunner. Det er de sidstnævnte, der blomstrer om foråret. Betingelsen for at opnå produktet er at plante begge køn, da hannerne giver pollen til hunblomsterne.

En enebærplante tåler ethvert klima og integrerer sig i alle jordtyper, så det er ikke ualmindeligt at finde afgrøder på græsmarker, ved kyster og i bjerge. De vokser endda uden problemer i byområder.

Gin i et glas

Fordelene ved at dyrke enebær

Denne art tilskrives medicinske egenskaber. Faktisk bruges den ofte som en del af naturmedicin mod blærebetændelse, nyresten og urinvejsbetændelse. Ved udvortes anvendelse er den forbundet med behandling af gigt, muskelsmerter og mykose.

Frugten indeholder C-vitamin, monoterpener og antioxidanter. Den virker også som vanddrivende og antiseptisk. Under alle omstændigheder kræves der en godkendelse fra en specialist til medicinering med urten.

I det kulinariske område fungerer den som smagsgiver til saucer og kød. På den anden side er dens grene og stammer dekorative i forbindelse med forskønnelse af haven. Men det er det træ, som den tilbyder, der, selv om det er lidt, kan bruges til at bygge dekorative kasser og beholdere.

Kan du lide denne artikel? Find ud af mere: Fem lægeurter til at bekæmpe nyresmerter

Tips til at dyrke enebær

Det vigtigste råd til en god enebærafgrøde er, at jorden er veldrænet. Resten af anbefalingerne er præsenteret nedenstående.

1. Plant uden at efterlade luftlommer

Som med andre nåletræsplanter skal enebær vokse om efteråret. Det er den årstid, der begunstiger buskudviklingen.

Grav et dybt hul, og sæt planten i, så det sikres, at stængelhalsen flugter med bunden af hullet. Den samme jord, som du har lagt til side, mens du graver, skal du bruge til at fylde hullet med.

Mens du lægger jorden på, skal du trykke ned for at lukke eventuelle luftlommer ud. Til sidst vander du planten og lægger evt. lidt ekstra jord på.

2. Tjek jorden som en del af at dyrke enebær

Selv om de trives i forskellige jordtyper, klarer de sig bedre i kalkstensjord, hvis pH er højere end 7. Afgrøden bør ikke overvandes, da den vil ende med at blive vandmættet, især hvis jorden er lerholdig.

Disse planter har en tendens til at vokse langsomt, men hvis du tilfører regulerede doser af gødning og botaniske tilskud af magnesium, hjælper du udviklingen. Desuden forhindrer du, at bladene ændrer deres grønne nuance til en kedelig farve.

3. Gød med omhu

Granulerede gødninger med fosfor, kvælstof og kalium fremmer planternes udvikling. Den foreslåede mængde er mellem 100 og 200 gram, der gives en gang om måneden, indtil vinteren kommer. Gødningen skal påføres omkring stammen.

4. Formering af planten med stiklinger fra stammen

Formering af Juniperus communis L. sker ved stiklinger. Klip stængler på ca. 10 centimeter eller mindre, læg dem i blød i 2 dage, og plant dem derefter i potten.

For at plante dem skal du forberede jorden med perlite og tørv. Hvis du ønsker det, kan du tilføje en blanding af vand og rodhormoner.

Selv om det også er muligt at plante frø, er proceduren vanskeligere. Det kræver stratificering af frøene for at spire.

5. Regulér vandingen, når du vil dyrke enebær

Enebærplanter modstår tørke perfekt, så du må ikke overvande dem. Når de får for meget vand, risikerer afgrøden at blive inficeret med skimmelsvampe af Phytophthora-typen.

Den generelle anbefaling er at vande dem et par gange om ugen i foråret og sommeren. Om efteråret skal der vandes en gang om ugen. Om vinteren skal busken gøres våd en gang hver anden uge, og hvis der kommer meget regn, må den ikke vandes.

6. Placér den, hvor den får rigeligt med sollys

Prøv at placere planten på et sted, hvor der er garanti for sollys. Vær ikke bange for at beskadige den. Denne art tåler meget kolde temperaturer og de varmeste klimaer.

Enebær på bord

Enebær har medicinske, dekorative og gastronomiske anvendelser.

7. Beskær din enebærplante korrekt

Beskær med havesakse eller hækkeklippere. Prøv at udjævne højden, samtidig med at du giver busken det design, du ønsker.

Hjemmesiden Gardener’s Path foreslår, at du ikke beskærer for meget og fokuserer på topskuddene for at hjælpe væksten og formen af sideskuddene. Ligeledes anbefales det at fjerne tætte grene for at opnå bedre ventilation og lysgennemtrængelighed.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Typer af havejord og deres karakteristika

Hvad skal man gøre, hvis enebærafgrøden bliver syg?

Ifølge en artikel (på spansk) fra Landbrugsrådet i Generalitat Valenciana kan en enebærplante rådne på grund af virus, bakterier, svampe og parasitære fanerogamer. Symptomerne er brune blade og tørhed. Disse forandringer opstår, når tilstanden skrider frem gennem de kanaler, hvorigennem saften skal cirkulere.

Mangel på eller overskud af salte, mekaniske skader og giftige stoffer er andre årsager til skader på afgrøderne. Kuren er at fjerne de angrebne dele eller bruge et pesticid, når sygdommen skyldes skadedyr.

Hvis du ser larver på grenene, skal du sørge for at fjerne dem. Hvis du finder æg eller larver, skal du også klippe og brænde grenene, ud over at sprøjte busken med insektmidlet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.