Tips til at få mest muligt ud af et lægebesøg

Når vi forbereder os ordentligt til et lægebesøg, hjælper det os med at huske detaljer, der fremmer diagnosticering af sygdomme og ordinering af behandlinger. Lær, hvordan du bedst forbereder dig i denne artikel!
Tips til at få mest muligt ud af et lægebesøg

Sidste ændring: 26 august, 2022

Håndtering af helbredsproblemer kræver mindst ét lægebesøg. Uanset om der er tale om regelmæssige eller sporadiske konsultationer, er det nødvendigt at udnytte øjeblikket, fordi der er få minutter til at udtrykke det, du føler i din krop.

Hvis du forbereder dig, hjælper det med at nævne detaljer, der fører til diagnosen og ordineringen af behandlingen. For at gøre dette er det tilrådeligt at notere symptomerne og forklare dem til lægen.

Det behøver ikke at være anderledes, hvis specialisten kommer hjem til dig. En artikel offentliggjort af det medicinske tidsskrift La Paz forsikrer os om, at hjemmebesøg giver mulighed for en passende og tæt kontrol med virkeligheden, hvilket resulterer i empati mellem læge og patient.

Hvordan forbereder man sig før lægebesøget?

Både første gang og ved rutinemæssige besøg skal man have en plan, så man i den begrænsede tid, som sundhedspersonen har til rådighed, kan dække alle de punkter, der bekymrer en. Her er nogle grundlæggende retningslinjer for at gøre dit lægebesøg til en succes.

1. Udfyld spørgeskemaerne omhyggeligt

Det er normalt at udfylde spørgeskemaer den første dag. Vær opmærksom på spørgsmålene, og hvis du er i tvivl, skal du afklare dem, inden du svarer.

Illustration af lægebesøg

2. Samarbejd i henhold til sygehistorien

De oplysninger, du giver, supplerer din journal. Ud over formularerne er alle de data, der gives til lægen, materiale til den medicinske anamnese. Dette dokument indebærer henvisninger om sygdomme, allergier, operationer, medicinering osv.

Hvis du af en eller anden grund skifter behandler, skal du oplyse navnet på den tidligere behandler. Hvis det er muligt, så få kopier af gamle lægejournaler. Hvis du er en regelmæssig patient, skal du drøfte, hvad der har ændret sig siden din sidste undersøgelse.

3. Husk tests og undersøgelser

Testresultater, røntgenbilleder og rapporter er afgørende for at vurdere fremskridt. Glem ikke dette materiale derhjemme. Det er almindeligt at blive bedt om at gennemgå det ved den næste aftale.

4. Liste over bekymringer

Hvert besøg hos lægen har en grund. Ud fra dine symptomer skal du skrive dine bekymringer ned og udtrykke dem for lægen. Lægen vil behandle lidelserne efter prioritet. Dette råd er vigtigt, når du går til lægen med et barn eller en ældre voksen.

5. Udtryk dig ærligt under et lægebesøg

Vær ikke bange for at sige din mening. Lægerne er nødt til at lytte til dig for at kunne træffe de bedste beslutninger. Udtryk dit ubehag og dine bekymringer. Hvis du føler, at besøget går for hurtigt, kan du foreslå at komme tilbage en anden dag.

Under samtalen kan du nævne, om den medicin, du tager, giver bivirkninger. Lægen vil sandsynligvis finde en anden behandling som erstatning.

Hvad angår intime problemer, er det kun lægen, der ved, hvordan de kan løses. Læg din stolthed til side, og tal med selvtillid.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Tandlægeskræk: Karakteristika og behandling

6. Se og hør klart

Personer med briller må ikke glemme dem derhjemme, da det er nødvendigt tydeligt at kunne se de instruktioner, som lægen har skrevet, hvis der skulle opstå forvirring. Det er også nødvendigt at se omhyggeligt på forklaringen af de billeder, som lægerne viser på skærme og lysborde.

På samme måde bør de personer, der bruger høreapparater, sikre sig, at de fungerer korrekt, og fortælle lægen, hvis der er problemer med at høre dem. Han eller hun er sikker på at bidrage ved at tale langsomt.

7. Tag en ven eller et familiemedlem med eller bed om en tolk

Det er en fordel at tage en ven eller et familiemedlem med, fordi de måske kan huske ting, du har glemt. De kan også hjælpe dig med at tage noter om diagnosen.

På den anden side har nogle mennesker brug for en tolk, og der er ikke altid tolke til rådighed på klinikken. Lad ikke sproget blive en hindring for at håndtere følsomme spørgsmål. Find på forhånd en pålidelig tolk.

Vigtige spørgsmål at stille ved et lægebesøg

Ligesom lægerne baserer sig på videnskabelige retningslinjer, når de interviewer patienterne, er der også nogle spørgsmål, du kan stille. Disse omfatter, men er ikke begrænset til, følgende:

Læge taler med mandlig patient om røntgen af ryg

Forlad ikke klinikken med tvivl efter et lægebesøg

Selv om besøget er overstået, må du ikke forlade klinikken med tvivl. Spørg lægen, om der er mulighed for at aftale et nyt besøg, eller om der er en yderligere kanal, hvorigennem du kan kontakte ham eller hende. E-mail eller ekstra telefonnumre fungerer i disse tilfælde. Spørg, om en anden kan hjælpe dig, når du ikke kan få fat i ham/hende.

Bed om brochurer og skriftlige vejledninger, og gennemgå grundigt de recepter, der ordineres.

Tålmodighed er afgørende, når du starter din lægeundersøgelse. Du får ikke altid en diagnose ved det første besøg, så forbliv rolig, indtil lægen finder kilden til dit ubehag.

Vejen forude kan være vanskelig. Hvis det er scenariet, så spørg åbent om andre alternativer til behandling af din patologi.

Som det sidste skal du være venlig og respektfuld over for det sundhedspersonale, der behandler dig. Hvis du lider af en kronisk sygdom, vil du have et langvarigt forhold til dem.

Det kan interessere dig ...
12 tips til at forberede sig før et lægebesøg
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
12 tips til at forberede sig før et lægebesøg

For at forberede dig før et lægebesøg er det bedst at være så præcis som muligt med hensyn til årsagerne til konsultationen.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.