7 tips til at forbedre sit forhold til sine forældre

Hvis du forbedrer dit forhold til dine forældre, kan du leve i fred og nyde et bånd af kærlighed og støtte. Opdag nogle af nøglerne til at opnå dette her.
7 tips til at forbedre sit forhold til sine forældre
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når ungdomsårene kommer, er det almindeligt, at kommunikationen mellem forældre og børn reduceres. Det skyldes enten, at de unge er fjendtlige og ligeglade, eller at forældrene ikke formår at tilpasse sig denne nye fase og fortsat behandler de unge voksne som børn. I den periode kan det være svært at have et godt forhold til sine forældre.

I nogle tilfælde genopstår båndet igen, når personen bliver ung voksen. Men i andre tilfælde bliver ubehaget fastgroet og varer i årtier. Derfor vil vi, uanset hvilken alder man har, dele nogle tips til at forbedre sit forhold til sine forældre.

De bånd, der forener forældre og børn, er blandt de mest betydningsfulde, der findes. Derfor er de en kilde til stor kærlighed og tilfredshed. De kan dog også blive kilde til stridigheder. I de fleste tilfælde har vores forældre ikke kun givet os livet, men de har også opdraget os på den bedste måde, de har kendt til.

På trods af deres fejl og mangler er de den mest ubetingede kærlighed, vi kan regne med. Så hvorfor ikke gøre en indsats for at nyde et sundt og givende bånd med dem?

Hvorfor er det nødvendigt at forbedre sit forhold til sine forældre?

Alt ville være enklere, hvis forholdet mellem forældre og børn hele tiden var glat, let og venligt. Det er imidlertid ikke tilfældet af flere grunde.

Først og fremmest er det meget intense og intime følelsesmæssige bånd, som påvirker begge parter og medfører mange krav og forventninger.

Forældre forventer således ofte, at deres børn er på en bestemt måde og opfylder det, de har planlagt for dem. I mellemtiden forventer børnene ofte, at deres forældre tilpasser sig det ideal af forældre, som de har i tankerne. Når dette ikke sker (og det kan ikke ske 100% af tiden), opstår der skuffelse og vrede, som ødelægger båndet.

Kort sagt, i dette forhold projiceres den dybeste del af hver enkelt af os. Hvis vi ikke er opmærksomme på dette, kan vi blive vrede på hinanden.

På den anden side kan generationskløften også skabe problemer. Tiderne har ændret sig, og det samme gælder rytmer, behov og livsstil. Det, der var nyttigt og hensigtsmæssigt for forældrene, er det måske ikke for børnene.

Dette fører til, at børnene føler sig misforstået, og at forældrene føler sig ignoreret. Uden kommunikation og forståelse fra begge sider vil der uvægerligt opstå vanskeligheder og konflikter.

Sådan forbedrer man sit forhold til sine forældre

Det er vigtigt at huske, at når et forhold ikke fungerer ordentligt, er det alle involverede parters ansvar. Uanset hvilke negative egenskaber du mener, at dine forældre har, kan du gøre meget for at gøre jeres interaktioner mere behagelige. Her er nogle retningslinjer og tips.

Mor taler med søn

1. Ved at helbrede fortiden kan man forbedre sit forhold til sine forældre

For at forbedre sit forhold til sine forældre er det vigtigt at tilgive og give slip på fortiden. Men for at lægge den bag dig, skal du først hele den.

Måske føler du, at dine forældre ikke gav dig den kærlighed eller støtte, du havde brug for, at deres handlinger eller ord sårede dig, eller at de ikke gav dig den uddannelse eller det liv, du fortjente. Du har ret til at have det sådan, men smerten vil fortsætte, hvis du ikke bearbejder disse følelser.

At gå til en professionel kan hjælpe dig med at helbrede din barndom, integrere dine tidligere erfaringer og forstå, at du nu er ansvarlig for din lykke. Fra dette punkt vil du være meget bedre i stand til at ændre det nuværende forhold.

Du vil helt sikkert kunne lide denne artikel: De 5 største fejl, som uselvstændige mennesker laver

2. Udøv empati og forståelse

I forlængelse af ovenstående er det meget godt at huske, at dine forældre også er mennesker. Derfor er de menneskelige, og de gør og gjorde det bedste, de kunne.

Sæt dig ned og tal med dem. Spørg dem om deres liv, om deres barndom og om de vanskeligheder, de har været igennem. Det vil hjælpe dig til at se på dem fra et nyt, mere medfølende perspektiv. Hvis du forstår, hvor de kommer fra, kan det hjælpe dig med at forstå, hvorfor de er, som de er, og opfører sig, som de gør.

3. Frem uafhængighed og grænser

Når børn forlader hjemmet, bliver det ofte lettere at få et anstrengt forhold, og det skyldes, at både forældre og børn har deres eget rum. Men hvis du stadig er teenager, kan du også sætte nogle grænser og søge en mere behagelig uafhængighed for alle.

Vis for eksempel, at du er ansvarlig og tag ansvar for dine studier, rengøring af dit værelse og dine pligter derhjemme. På den måde behøver dine forældre ikke at være efter dig eller insistere på, at du overholder reglerne.

Samtidig vil dine forældre begynde at opfatte dig som en moden, ansvarlig og pålidelig person. Deres holdning til dig vil også ændre sig. Det vil også give dig mulighed for at få mere frihed.

4. Man bør udtrykke sig selvsikkert for at forbedre sit forhold til sine forældre

Selvsikkerhed er en god evne, når du kommunikerer med andre, udtrykker uenighed eller fremsætter anmodninger. Det giver os mulighed for at udtrykke, hvad vi mener, uden at ty til vold, råben eller respektløshed, men uden at undertrykke vores følelser.

For at øve dig i assertivitet kan du anvende følgende retningslinjer:

  • Vær fast i dit budskab, men hæv ikke stemmen og vær ikke respektløs over for nogen.
  • Tal ud fra det, du føler, i stedet for at kritisere den anden person. “Når du sammenligner mig med min bror, føler jeg mig ydmyget” er bedre end “Du bliver ved med at nedgøre mig hele tiden”.
  • Stil klare anmodninger: For eksempel: “Jeg ville ønske, at du ikke hele tiden ville fortælle mig, hvad jeg skal gøre, og stole på, at jeg kan tage ansvar.”
  • Fremhæv win-win-situationen: For eksempel: “På den måde ville vi ikke skændes så meget, og vi kunne komme bedre ud af det med hinanden, hvilket er det, jeg ønsker.”

Vi tror, at du gerne vil læse: Når teenagere lyver; en frygtet situation

5. Forvent det bedste og anerkend, når det sker

Du er måske blevet vant til at tænke på dine forældre på en bestemt måde. Måske synes du, at de er for strenge eller stædige, eller at de altid kritiserer dig.

Men prøv at identificere den adfærd, som du kan lide og værdsætter. Når de komplimenterer dig eller viser dig støtte, så husk på det og nyd det. På den måde vil du ikke blot begynde at se dem i et andet lys, men du vil også opmuntre dem til at fortsætte med at forholde sig til dig på denne positive måde.

6. At være fredelig er sundere end at have ret

Når vrede, frustration eller vores ego dominerer os, kan vi ikke ræsonnere og kommer ind i unødvendige diskussioner. Vi kan endda sige ting, som vi senere fortryder.

Derfor skal du vælge dine kampe, lære at trække vejret for ikke at eksplodere og vælge dine ord med fuldt overlæg. Det er sundere at være fredelig end at have ret. At tie er ikke en svaghed, og at lade være med at blive involveret i et skænderi er nogle gange den bedste beslutning for dig selv og andre.

Mor og søn, der krammer, er eksempel på et godt forhold til sine forældre

7. Hav et åbent sind og hjerte

Husk til sidst, at dine forældre har givet dig deres liv, tid og hengivenhed, selv om det ikke er sket på den måde, som du gerne ville have det. For dette kan du ære dem og dermed forsone dig med dem – i hvert fald i dig selv.

Husk på, at deres lære og råd, som du måske har afvist, kan være nyttige for dig, så vær åben for at dele øjeblikke og samtaler med en oprigtig hensigt om at lytte. Hold dit sind og hjerte åbent for dem. I sidste ende handler det at forbedre dit forhold til dine forældre om din egen fred og dit eget velbefindende. Gør det for din egen skyld.

At forbedre sit forhold til sine forældre handler ikke om at søge perfektion

Selv hvis du følger ovenstående tips, skal du vide, at der stadig kan være uenigheder og konflikter. Ingen er perfekt – hverken børn eller forældre.

Men ved at ændre din holdning kan du lære at håndtere dem på en mere sund og positiv måde. Forhold forandres af det, vi lægger i dem. Begynd med at lægge mere af dig selv i dem, og du vil høste store belønninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chávez, M. A. (2017). Tu hijo, tu espejo (nueva edición): un libro para padres valientes. Grijalbo.
  • García-de-León, M. R., Chávez, V. Á., & Gómez, J. M. (2015) Considerando las necesidades de los adolescentes desde la brecha generacional padres e hijos para el desarrollo de contenidos curriculares: Aprendizaje y desarrollo personal. Recuperado de: http://ri.uaemex.mx/handle/20.500.11799/32918
  • Paleari, F. G., Regalia, C., & Fincham, F. D. (2003). Adolescents’ willingness to forgive their parents: An empirical model. Parenting: Science and Practice3(2), 155-174.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.