Tips til at forebygge alkoholisme hos teenagere

Alkoholforbrug i ungdomsårene er forbundet med store sundhedsrisici for unge mennesker. Vi fortæller dig her, hvordan du kan forebygge alkoholisme hos teenagere derhjemme.
Tips til at forebygge alkoholisme hos teenagere
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Vi vil i dagens artikel fortælle dig, hvordan du kan forebygge alkoholisme hos teenagere. Nogle gange begår vi den fejl at tro, at alkoholisme er en virkelighed, der er så langt væk fra vores børn, at vi ikke skal bekymre os om det.

Vi tror ofte, at det er et problem, der er mere almindeligt hos ældre mænd fra lave socioøkonomiske klasser eller med familieproblemer. Men vi er alle modtagelige for at udvikle denne afhængighed, og unge mennesker har en øget risiko.

Tallene er alarmerende. For mere end 76 % af teenagerne har drukket alkohol på et tidspunkt. Ca. 28 % har været fulde inden for den sidste måned. Det er stadig relativt let for mindreårige at få adgang til alkoholholdige drikkevarer. Forbruget begynder i yngre og yngre aldre.

Sådan forebygger du alkoholisme hos teenagere

Når vi taler om at forebygge alkoholisme hos teenagere, tror vi normalt, at det er nok blot at forbyde det, understrege det skadelige ved forbruget og skælde ud eller straffe teenageren, hvis vi tager ham eller hende i at drikke. Men hvis vi ønsker, at vores arbejde skal være effektivt, skal vi gribe det an som en dybere og mere meningsfuld opgave.

For at gøre dette foreslår vi, at du gennemfører følgende retningslinjer.

Styrk deres kritiske tankegang

Dette er et aspekt, som vi skal arbejde på fra barndommen, så det er veletableret i ungdomsårene og hjælper den unge til at træffe gode beslutninger. Kritisk tænkning er evnen til at udvikle sin egen mening om forskellige situationer ved at analysere alle dimensioner af omstændighederne uden at lade sig rive med af det, der ser ud til at være populært.

Det er vigtigt, at dit barn har udviklet denne evne for at kunne vælge at afstå fra at drikke, selv på et tidspunkt og i et miljø, hvor alkoholforbrug er normaliseret og glorificeret af deres jævnaldrende.

For at udvikle kritisk tænkning skal du gøre det til en vane at tale med dine børn om forskellige emner. Den kan være nyheder, serier, film, bøger osv. Du skal bede dem om at dele deres meninger. Opmuntr dem til at analysere, ræsonnere og drage konklusioner og beløn denne proces.

Giv deres stemme og meninger betydning. På denne måde vil de vokse op og lære at være tro mod deres egne værdier. Dette er meget mere effektivt end simpel lydighed.

Far og søn taler sammen

Ved at tale om forskellige emner med børn og unge opmuntrer vi deres kritiske tænkningsevne.

Styrk deres selvværd og selvsikkerhed

For at kunne klare det førnævnte sociale pres skal den unge være bevæbnet med et solidt selvværd. I en fase, hvor ekstern anerkendelse er så afgørende, og det er et vigtigt mål at passe ind i gruppen, kræver det mod at sige “nej” .

Derfor er det vigtigt, at dit barn har selvtillid og husker, at hans eller hendes værdi som person ikke afhænger af, om han eller hun tilfredsstiller andre. Gode sociale færdigheder er også en god ting. På den måde vil teenageren ikke have brug for alkohol til at gå imod sig selv for at få andres anerkendelse.

Det er dog også en god idé at have arbejdet med deres selvsikkerhed i forvejen. Denne færdighed vil gøre det muligt for dem at udtrykke deres synspunkter, ønsker og præferencer uden frygt. Det vil få dem til at blive hørt og respekteret. Dette er grundlæggende for at kunne imødegå de konstante invitationer til at drikke, som teenagere vil modtage.

Arbejd med følelsesmæssig uddannelse for at forebygge alkoholisme hos teenagere

Ved mange lejligheder finder teenagere en flugtvej til at håndtere intense og smertefulde følelser, som de ikke ved, hvordan de skal håndtere, med alkohol. Hvis de har andre mere hensigtsmæssige værktøjer, behøver de derfor ikke at ty til skadelige copingmekanismer.

Følelsesmæssig uddannelse er noget, vi lærer fra barndommen. Derfor er det afgørende at lære børnene at identificere, hvad de føler i hvert øjeblik, at udtrykke det på passende vis og at kanalisere det gennem øvelser som vejrtrækning, sport, at skrive dagbog eller have en oprigtig samtale.

Hvis du imidlertid føler, at du i dine børns barndom ikke lagde nok vægt på dette aspekt, er det aldrig for sent at begynde.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Ti ting, der sker med din krop, ved at drikke alkohol

Pas på deres miljø og fritidsaktiviteter

Teenageres venskaber har en stor indflydelse på deres beslutninger og livsstil. Derfor er det nødvendigt at sikre, at den unge har sunde, berigende venskaber. De skal dele de samme positive værdier.

Vi kan ikke altid kontrollere, hvem vores barn tilbringer tid sammen med, men vi kan træffe nogle foranstaltninger. Hvis du f.eks. inviterer dem til at mødes med deres venner derhjemme, får du mulighed for at lære deres venner at kende. Du giver dem samtidig et sikkert sted at tilbringe tid sammen.

Det er også meget positivt at tilbyde sunde fritidsaktiviteter. Så vil det at gå ud og drikke ikke være den eneste plan, de kan finde på.

Foreslå derfor sjove og varierede aktiviteter, som dit barn kan lave sammen med familie eller venner. Tilskynd dem til at deltage i grupper, som de deler en hobby med. Hvad enten det er sport, musik eller udendørsaktiviteter.

Formidl risici og konsekvenser

Dette er et grundlæggende skridt til at forebygge alkoholisme hos teenagere: Tal med dem om risici og konsekvenser. I stedet for at sætte dig ned for at holde et foredrag for dem en bestemt dag, så udnyt hverdagens lejligheder eller tidspunkter, hvor de viser interesse for at tale om det.

Forklar, at druk i en så ung alder kan forårsage betydelige hjerneskader, påvirke deres vækst, øge risikoen for mentale forstyrrelser og gøre dem sårbare over for farer som seksuelt overførte sygdomme eller ulykker. Desuden er de udsat for en større risiko for at udvikle alkoholafhængighed, hvis de drikker tidligt.

Men for at disse budskaber skal blive hængende, er det vigtigt, at de unge bliver opmærksomme på, at de er sårbare over for disse konsekvenser. Hvis man taler om personer i deres nærmiljø, der har lidt under dem, eller endda sammen ser vidnesbyrd om unge alkoholikere på internettet, kan det være med til at gøre denne virkelighed mere håndgribelig.

Teenager med vinflaske symboliserer alkoholisme hos teenagere

Unge mennesker har en tendens til at tro, at de er fjernt fra alkoholismens virkelighed. Det gør det svært for dem at blive opmærksomme på risiciene.

Vær et godt eksempel og vær konsekvent for at forebygge alkoholisme hos teenagere

Dette er i mange tilfælde det mest komplicerede skridt. Vi ved, at alkoholforbrug er normaliseret og er centrum for alle vores fester og sociale sammenkomster.

Børn og unge vokser op med at se deres forældre, onkler, tanter og bedsteforældre indtage alkohol. Men de får også det budskab, at de ikke må gøre det.

Skaderne er meget større, hvis druk finder sted i ungdomsårene. Men det er vigtigt, at voksne tæt på dem (især forældre) går foran med et godt eksempel. Det kan du gøre ved enten at undgå at drikke foran dine børn. Eller i det mindste ved at gøre det med måde.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Levermetabolisme: Antibiotika og alkohol

At forebygge alkoholisme hos teenagere er en del af en sund opdragelse

De fleste af disse retningslinjer er ikke specifikt fokuseret på alkohol, men på nogle grundlæggende regler for god opdragelse. Alkoholisme er i høj grad en afspejling af manglende personlige ressourcer, som kan afhjælpes i hjemmet.

Først og fremmest skal forebyggelse af usundt alkoholforbrug være en del af en opdragelse, der er baseret på kommunikation og sunde grænser. At tale ofte med sine børn er en glimrende måde at opbygge tillid på og blive et referencepunkt for dem.

Som det sidste giver regler dem stabilitet og sikkerhed (selv om de nogle gange gør oprør mod dem).


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gámez, M. E., Guzmán, F. R., Ahumada, J. G., Alonso, M., & da Silva, E. C. (2017). Autoestima y consumo de alcohol en adolescentes escolarizados. NURE investigación: Revista Científica de enfermería14(88), 1.
  • Pautassi, R. M. (2013). Consumo de alcohol durante la adolescencia y el desarrollo temprano, causas y consecuencias.
  • Sánchez, L. (2002). Consumo de alcohol en la población juvenil. Adicciones, 14 (Supl. 1), 99-114.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.