Levermetabolisme: Antibiotika og alkohol

Både alkohol og antibiotika er toksiske substanser, som kroppen eliminerer takket være levermetabolisme. Det kan være risikabelt for leveren, hvis man kombinerer begge substanser.
Levermetabolisme: Antibiotika og alkohol

Sidste ændring: 15 april, 2021

Har du nogensinde fået at vide, at du ikke bør drikke alkohol, når du tager medicin? Du skal være endnu mere forsigtig, når du blander antibiotika og alkohol. Grunden til, at det er dårligt for dit helbred at kombinere alkohol og antibiotika, handler om levermetabolisme.

Det er dog vigtigt at redegøre for nogle koncepter for at kunne forklare denne proces.

Hvad er antibiotika?

Antibiotika har hjulpet med at redde millioner af menneskeliv, siden den første anvendelse af penicillin. 

Person med piller i hånden

Antibiotika er et kemisk substans, der er produceret af en levende organisme eller skabt syntetisk, som dræber eller stopper væksten af bestemte typer af sensitive mikroorganismer. Antibiotika er lægemidler, der bruges til behandlingen af bakterielle infektioner, og på grund af det er de også kendt som bakteriedræbende midler.

Antibiotika hjælper generelt en persons forsvar, indtil den lokale reaktion er stærk nok til at kontrollere infektionen. Antibiotika er bakteriostatisk, hvis det stopper væksten af bakterier, og er bakteriocidal, hvis det slår dem ihjel. De kan nogle gange forårsage begge effekter afhængig af tilfældet.

Hvad er alkohol?

Alkohol er et middel, som undertrykker centralnervesystemet og gradvist hæmmer hjernens funktioner. Det forårsager symptomer på forgiftning, der påvirker hjernens aktivitet og forårsager mangel på koordinering og ændringer i adfærden.

Hyppigt og langvarigt indtag af alkohol forårsager betændelse og ødelæggelse af leverceller.  Dette resulterer i cirrose i leveren.

Måske denne artikel også vil interessere dig: 5 måder at beskytte dig selv mod leverskader forårsaget af alkohol

Hvad gør leveren? Levermetabolisme

Leveren er et essentielt organ, der tjener flere formål i kroppen.

Illustration af leveren og levermetabolisme

Leveren er et af de vigtigste organer i kroppen. Det skyldes primært et stort antal vigtige funktioner, den udfører i løbet af dagen.

Leveren spiller en stor rolle i forbrændingen. Den kontrollerer proteinerne i blodet og fordelingen af nogle næringsstoffer såsom jern. Den regulerer kolesterol og triglycerider og udskiller toksiner.

En af de primære funktioner af leveren er at filtrere toksiske materialer ud af kroppen. Eftersom både antibiotika og alkohol er toksiske, er det leveren, som omdanner dem.

Når dette toksiske materiale hober sig op, resulterer det i leverbetændelse. For at afgøre, om levermetabolismen fungerer korrekt, bruger vi tests til leverens funktion. Disse tests bliver brugt til at evaluere leverens aktivitet.

Test af leverens funktion: Levermetabolisme

Tests af leverens funktion for at afgøre leverens funktion måler bestemte proteiner, enzymer og substanser inklusiv:

  • Bilirubin: Det er et gult substans, der er en del af galde. Når de røde blodlegemer nedbrydes, bliver de til bilirubin. Der er tests, som opdager bilirubin i urin og blod. I tilfælde af bilirubin i blod kan det forårsage gulsot, hvis man har det i for store mængder.
  • Aminotransferaser: Enzymer, der viser integriteten af hepatocytter. På den måde øger de levernekrose, hvilket er, når celler i leveren dør.
  • Alkalisk fosfatase (ALP): Den mest følsomme markør for kolestase, selvom den ikke er specifik for kun en sygdom.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Alt om bredspektret antibiotika

Leverbetændelse

Illustration af leverbetændelse og levermetabolisme

Toksisk hepatitis er et begreb, der refererer til betændelse i leverenDenne betændelse kan have forskellige årsager, hvoraf de mest hyppige er infektioner. En unormal reaktion på et lægemiddel og eksponering for toksiske substanser i naturen kan dog også forårsage det.

Foruden de førnævnte årsager kan det også forårsage leverbetændelse, hvis man blander antibiotika med alkohol. Det skyldes, at begge er toksiske substanser, og de interagerer, når de kombineres. Når det sker, kan vi skelne mellem to mekanismer.

  • Direkte eller iboende betændelse: Både alkohol og antibiotika er toksiske, og leveren omdanner dem begge. Så hvis levermetabolisme overbebyrdes, vil den ikke være i stand til at håndtere byrden, og det vil resultere i betændelse.
  • Idiosynkratisk betændelse: Der er bestemte typer antibiotika, der interagerer med alkohol og deaktiveres. Det betyder, at de stopper med at virke og ikke slår bakterier ihjel. Det største problem i dette tilfælde er, at bakterien, de skulle slå ihjel, bliver resistent over for den type antibiotika, hvilket gør den meget sværere at ødelægge.

For at illustrere idiosynkratisk leverbetændelse vil vi bruge et eksempel med den type antibiotika, der kaldes amoxicillin/clavulansyre. På nuværende tidspunkt er det den mest hyppige årsag til idiosynkratisk leverbetændelse i den vestlige verden.

Blandet med alkohol deaktiveres det, hvilket får bakterien til at blive resistent. Det betyder, at i fremtiden kan bakterien ikke elimineres ved at bruge amoxicillin/clavulansyre.

Risiko for resistens

På nuværende tidspunkt bliver bakterier mere og mere resistente over for antibiotika, hvilket er et alvorligt sundhedsproblem for den globale befolkning.

For at undgå det bør vi følge vejledningen på medicinpakker, ikke selvmedicinere eller tage antibiotika til at behandle virale sygdomme såsom forkølelse og influenza, og også undgå at indtage antibiotika sammen med andre substanser såsom alkohol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Andrade, R. J., Lucena, M. I., Fernández, M. C., Pelaez, G., Pachkoria, K., García-Ruiz, E., … & Jiménez, M. (2005). Drug-induced liver injury: an analysis of 461 incidences submitted to the Spanish registry over a 10-year period. Gastroenterology, 129(2), 512-521.
  • Bleibel, W., Kim, S., D’Silva, K., & Lemmer, E. R. (2007). Drug-induced liver injury. Digestive diseases and sciences, 52(10), 2463-2471.
  • Hussaini, S. H., & Farrington, E. A. (2007). Idiosyncratic drug-induced liver injury: an overview. Expert opinion on drug safety, 6(6), 673-684.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.