Tips til at holde din kristi tornekrone blomstrende hele året rundt

Kristi tornekrone er en af de mest almindelige prydplanter i haver. Vi fortæller dig her, hvordan du passer på arten.
Tips til at holde din kristi tornekrone blomstrende hele året rundt
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 januar, 2024

Den imponerende karakter af kristi tornekrone skiller sig også ud efter fasten. Det er sandt, at arten i den liturgiske sæson får større symbolik på grund af stilkens lighed med den krone, der blev pålagt Jesus Kristus ved korsfæstelsen. Legenden siger faktisk, at der blev brugt den samme slags gren.

Men hele året rundt har blomsternes skønhed, dyrkningens enkelhed og den dekorative kvalitet givet denne tornede busk det privilegium at pryde haver og altaner. Hvis dette er et eksemplar, der fanger din opmærksomhed, skal du tage disse anbefalinger til efterretning for at få den til at blomstre.

Kendetegn ved kristi tornekrone

Disse eksemplarers pigge sammenlignes ofte med sukkulenter. Når det drejer sig om åbne marker, er skråninger og kløfter områder, hvor den har en tendens til at udvikle sig, selv om den på terrasser viser, at den er i stand til at vokse, så længe den får sol.

Det videnskabelige navn er Euphorbia milii, og den hører til Euphorbiaceae-familien. Kronen har blomster hele året rundt, med dybrøde eller lyserøde højblade og ovale blade med en let glattet struktur.

Madagaskar er det oprindelige voksested for arten, hvor den undertiden bliver over en meter høj og har andre anvendelsesmuligheder end den dekorative.

I en artikel fra Miraflores kommenteres tornekroneens værdi i urtepraksis. Institutionen oplyser, at planten anvendes i fytoterapi, og at dens latex er velegnet til at hjælpe ved behandling af tarmproblemer, diarré og mavesmerter.

På den anden side viser nogle relativt vellykkede videnskabelige undersøgelser den smertestillende og beroligende virkning af ekstrakterne fra planten. Ud over antioxidanterne, som den deler med andre arter, har forskerne fundet ud af, at de mest aktive komponenter i medicinsk henseende er diterpenoiderne og triterpenoiderne.

Ethvert af disse formål fortjener lægelig overvågning, især hvis det drejer sig om en patient med en allerede eksisterende tilstand.

Kristi tornekrone

Denne plante er i stand til at blomstre hele året rundt.

Dette er den pleje, som kristi tornekrone kræver for at kunne blomstre uafbrudt

Generelt har kristi tornekrone  kun brug for en sund jord for at trives. Den kræver ikke minutiøs opmærksomhed, men den kræver visse betingelser for optimal blomstring.

Beskyt din kristi tornekrone mod kulde

Kristi tornekronens tropiske oprindelse betyder, at den foretrækker temperaturer på op til 35 °C. Den er ikke glad for kulde og kan miste bladene om vinteren.

Giv den en tilstrækkelig dosis lys

Når den dyrkes som stueplante, vil denne art “tigge” om solskin i mindst 3 timer hver dag. Som en løsning kan du placere den ved siden af et vindue eller på et sted, hvor den kan nås af solstrålerne.

Husk, at hvis du beslutter dig for at flytte den permanent til et udendørs område, er det muligt, at nogle blade kan blive brændt, fordi de ikke er vant til den konstante sol. I løbet af nogle få dage overvinder kristi tornekronen dog tilstanden og vænner sig til det nye sted.

Vær opmærksom på mulige infektioner og skadedyr

Hvis bladene på Euphorbia milii bliver gule, er det muligt, at jorden ikke er god for dem, eller at de har brug for mere vand. Når grenene eller stænglerne derimod bliver brune, er der stor sandsynlighed for, at der er en svamp på planten.

I det første tilfælde skal du udskifte og give næring til jorden. I det andet scenario er det derimod vigtigt at fjerne de beskadigede blade og anvende midler som neemolie. Ifølge en artikel i Vinculando Magazine hæmmer eller afbryder de kemiske bestanddele i neemolie spredning af pupper, larver og æg.

Manglende lys eller overdreven kulde er andre faktorer, der påvirker den vedvarende blomstring. Hertil tilføjes skadedyr, der kan forårsage for tidlig visnen og misdannelser hos alle planter.

Nogle af disse skadedyr, som Tropical Nature nævner, er følgende:

  • Trips.
  • Bladlus.
  • Meldug.

Vanding og gødning af kristi tornekrone

University of North Carolina Gardening Extension bemærker, at kristi tornekrone foretrækker tør eller medium fugtig jord med tilstrækkelig dræning. Når du vander planten, skal du tjekke, om toppen af jorden er tør. Du skal vente med at vande om vinteren.

Når planten står i en potte, skal du prikke huller i beholderen for at sikre, at vandet løber væk. Hvis du har en underskål under potten, skal du tømme den 15 minutter efter vanding for at hjælpe med at forhindre, at vandet absorberes igen.

Hvad angår gødning, har de ikke brug for det, men en moderat mængde bidrager til deres blomstring. Ligeledes hjælper gødning til blomstring af kristi tornekronen hele året rundt, især hvis du opløser det i vand og sørger for, at det ikke indeholder bor.

Gødning til en plante

Beskæring om sommeren

Beskæring er ikke streng, når det gælder kristi tornekrone. Brug den kun til at kontrollere væksten. Sommeren er den bedste årstid til at klippe meget lange grene, og det samme gælder efteråret til at fjerne visne dele.

Formér din kristi tornekrone ved stiklinger

Selv om formering ved hjælp af frø er effektiv, formeres kristi tornekrone ofte ved hjælp af stiklinger. Metoden er baseret på at klippe en gren af og plante den i en 50% kombination af vermiculite og perlite.

Glem ikke at bære havehandsker for at undgå tornene og plantens saft.

Forsigtig: Placér din kristi tornekrone et sikkert sted

En sidste anbefaling vedrørende pasning af planten er at have et sikkert sted til den og til husets beboere, herunder kæledyr. Tornene indeholder nemlig en væske, der er giftig for øjne og hud.

Queensland Children’s Health Hospital advarer om, at hvis man gnider sig med saften, bør man skylle det berørte område med rigeligt vand i 15 minutter og søge læge.

Børn og dyr kan søge hen til den farverige plante og røre ved den, hvilket kan give et stik fra tornene. Hvis du har kristi tornekrone på terrasser eller i haver, er det tilrådeligt at afgrænse den med prydsten. Hvis du planter den i potter, skal du også placere den på et sted, der gør direkte berøring vanskelig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.