5 tips til at holde op med at elske en person, der ikke elsker dig tilbage

Det er ikke altid let at holde op med at elske en person, der ikke elsker dig tilbage. Derfor vil vi give dig nogle tips, der kan hjælpe dig.
5 tips til at holde op med at elske en person, der ikke elsker dig tilbage
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 30 maj, 2023

En af de mest ubehagelige situationer, der kan opstå, når du er forelsket i en person, er, at dine følelser ikke er gengældt. Dette genererer ofte mange forskellige følelser, herunder forvirring, frustration og vrede. For at komme ud af dette smertekredsløb er det vigtigt, at du ved, hvordan du kan holde op med at elske en person, der ikke elsker dig tilbage.

Som psykologen Silvia Congost forklarer meget godt i et interview, er det, der holder dig i den situation, når en person ikke elsker dig, idealiseringen af forholdet. Men mens du drømmer, dine forhåbninger øges, og du bliver ved med at forestille dig, hvordan tingene kunne ændre sig, går tiden.

Denne slags omstændigheder kan ske, når du møder en person, eller når du har været sammen med en person i lang tid, hvis følelser for dig ændrer sig. At holde op med at elske er i sidstnævnte tilfælde måske vanskeligere. Men det er vigtigt at vide, hvad der er tegn på, at din kærlighed ikke er gengældt.

Tegn på, at nogen ikke elsker dig tilbage

Når kærligheden ikke er gengældt, uanset hvor meget du prøver, er det bedst at komme ud af forholdet for at undgå lidelse. Derfor vil vi give dig nogle klare eksempler. Det er ting, som du måske misforstår, fordi du er forelsket. Men de er et klart “Jeg elsker dig ikke”.

Han/hun har tydeligt sagt til dig: “Jeg kan lide dig som ven”

Vi ved godt, at denne sætning gør ondt. Men sandheden er, at den er meget klar og bør hjælpe dig til at tage skridtet til at stoppe med at elske en person, der ikke føler det samme for dig. Når en person siger det til dig, er det, fordi vedkommende har opdaget, at dine følelser rækker ud over simpelt venskab. Så tro ikke, at han eller hun kan få dig på andre tanker.

Hvis du ikke forstår, at der er et gensidigt engagement i forholdet, kan du opleve, at du gør en uforholdsmæssig stor indsats for at opretholde parforholdet.

Stop med at elske en person, der ikke sætter pris på, at du giver 100 procent til forholdet

Hver person i et parforhold skal give 50 procent. Hvis det kun er dig, der trækker på forholdet, vil du helt sikkert opleve nogle af følgende situationer: Du føler dig frustreret, du er ikke glad, du ved ikke, hvordan du skal kommunikere til din partner, at du ønsker mere kommunikation. Når den anden person slet ikke gør nogen indsats for forholdet, er det klart, at din kærlighed ikke er gengældt.

Der er ingen forpligtelse fra hans/hendes side

Måske er dette en af de sætninger, vi hører mest i dag: “Jeg vil ikke forpligte mig”. Der er mennesker, der er sammen med nogen, som behandler dem, som om de var deres partner, men som ikke er virkelig engagerede. Måske skulle du overveje, om din kærlighed er gengældt, eller om han/hun bare vil have det sjovt.

5 tips til at stoppe med at elske en person, der ikke elsker dig tilbage

Har du lige fået at vide, at din elskede ikke elsker dig tilbage? Det er smertefuldt. Du tror, at du aldrig vil finde en anden, og måske nærer du stadig håb.

Men det bedste er, at du forstår, at det at stoppe med at elske en person, der ikke føler det samme for dig, er den største gave, du kan give dig selv lige nu. Så kan du give dig selv lov til at møde en person, der ønsker at elske dig tilbage.

1. Stop med at elske en person, der ikke elsker dig tilbage

At få lidt afstand er et af de bedste tips, vi vil give dig, så du kan stoppe med at elske en person, der ikke elsker dig tilbage. Man siger, at afstand afkøler følelserne, og det er sandt. Men det er ikke kun det, der vil ske. Du vil også komme til at se det, der sker med dig, med perspektiv.

2. Lad være med at undervurdere dig selv

Du tænker måske, at han/hun ikke kan lide dig, fordi du f.eks. er grim. Det er tanker, der kun forsøger at ødelægge dig. Afvis dem så hurtigt som muligt, for de er ikke sande.

En kvinde krammer en blomst
Hold dit selvværd højt. Lad ikke negative og forkerte tanker ødelægge dig.

3. Pas godt på dig selv

Du vil føle smerte, ja, men det er på tide at nyde de gåture alene i naturen, som du holder så meget af, at prøve en ny aktivitet i fitnesscentret, at forkæle dig selv med en tur i spa. Pas godt på dig selv, fordi du fortjener det, og fordi du har brug for det.

4. Fokusér på dine mål og hold op med at elske en, der ikke elsker dig tilbage

Mange gange tror vi, at verden slutter, når et forhold slutter. Men hvis du ser på din egen situation med perspektiv, vil du indse, at det ikke er sådan.

Derfor er et vigtigt tip til at stoppe med at elske en person, der ikke elsker dig tilbage, at fokusere på dine mål. Koncentrer dig således om dit arbejde, dine hobbyer og din fremtid. Dette vil hjælpe dig med at komme over den hårde periode.

5. Søg professionel hjælp

Efter denne oplevelse er det normalt, at dit selvværd er skadet. Eller at du ikke ved, hvordan du skal komme videre med dit liv. Det er vigtigt at komme ud af tristheden, begynde at gøre ting og se ud over den smerte, du nu føler.

Du kan ikke altid gøre det alene. Så søg professionel hjælp og find ud af, hvordan du kan opleve personlig vækst.

At holde op med at elske en person, der ikke elsker dig tilbage, er at passe på dit helbred

Nu ved du, hvordan du holder op med at elske en person, der ikke elsker dig tilbage. Vi håber, at du finder disse tips nyttige. Men hvis du ikke kan gøre det alene, kan du altid søge hjælp.

Psykisk sundhedspersonale er der for at hjælpe dig med at komme dig så hurtigt som muligt. Det er sundt at tage det skridt, der genopretter dit selvværd og bringer dig på rette spor i dine personlige projekter.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.