7 tips til at komme over en traumatisk skilsmisse

Det første skridt til at opdage en ny fremtid foran dig er at acceptere, at dit ægteskab er slut. Efter en traumatisk skilsmisse er det på tide at lære dig selv bedre at kende og forberede dig på dit nye liv med optimisme.
7 tips til at komme over en traumatisk skilsmisse

Sidste ændring: 25 august, 2022

En traumatisk skilsmisse er et tab. Derfor indebærer det, at komme over en traumatisk skilsmisse, også en proces med sorg.

I virkeligheden er det døden over et liv, en tid og de følelser, man skulle have delt, samt drømmene om en fremtid sammen.

Det er ikke nemt at komme over en traumatisk skilsmisse, men hvis du overvejer de følgende tips, vil sorgen over et mislykket ægteskab måske blive mere tålelig.

Du vil måske også kunne lide: Sådan kommer du videre efter at have slået op

Tips til at komme over en traumatisk skilsmisse

Mange årsager kan føre til, at par bliver skilt, hvad end det er en fælles beslutning eller ensidigt. Hvert par er faktisk deres egen lille komplekse verden.

Der er derfor lige så mange grunde til en skilsmisse, som der er til et ægteskab. Utroskab, misbrug, uforenelige personligheder… Hvad end årsagerne er, er det aldrig nemt at komme sig over et ødelagt forhold.

Når du har besluttet dig for at lade dig skille, må det dog blive gjort. Du kan ikke tvinge nogen til at blive ved din side eller fortsætte et forhold, som ikke længere er tilfredsstillende.

Hernæst vil vi se på nogle af de trin, der kan hjælpe dig til at komme over en traumatisk skilsmisse.

Vi anbefaler også, at du læser: 5 ting, der får et forhold til at kuldsejle

Accepter skilsmissen

Kvinde græder og tørrer sine øjne

At acceptere realiteten af skilsmissen vil hjælpe os med at komme over processen med sorg og se de positive aspekter i situationen.

Ægteskab er begyndelsen på et liv sammen, med drømme om fremtiden, forventninger og planer. Det er vores vision om fremtiden, som får os til at ønske at gå ned ad kirkegulvet og forpligte os selv til den anden person i troen om, at det vil vare hele livet.

Det er essentielt også en investering. Vi investerer faktisk i vores ægtefælle og i vores liv sammen på enhver måde: Financielt, psykologisk, følelsesmæssigt osv.

Det er derfor normalt, at det er svært at acceptere, at så mange ting , man har investeret i og drømt om, ikke vil komme til at ske.

Det er derfor, mange personer går igennem et stadie med benægtelse. Med andre ord, nægter de at erkende, at det er slut, og insisterer på, at ægteskabet kan reddes på en måde. Nogle gange risikerer folk endda deres egen værdighed og helbred i forsøget på at få det til at fungere.

Vi må dog være ærlige overfor os selv og acceptere realitetenEn proces med sorg vil selvfølgelig være nødvendig for at komme over en traumatisk skilsmisse.

Vi må derfor være gode ved os selv: Giv det noget tid.

Isolér ikke dig selv i forsøget på at komme over en traumatisk skilsmisse

Under processen med sorg efter et forhold, der er afsluttet, har mange personer tendens til at isolere sig selv. De låser måske sig selv inde derhjemme, afviser deres sociale liv og kontakt med andre, endda deres nærmeste venner.

Det er dog bedst at dele, hvordan du har det, med de personer, som elsker dig og som du er tæt med. At udtrykke dine følelser er altid noget positivt, som vil hjælpe dig til at få det bedre og være meget lettet. Ved at gøre dette kan du hjælpe med at bebarbejde din smerte.

Afvis derfor ikke hjælpen fra familie og venner.

Forbliv optimistisk

En smilende kvinde foran farverig væg

Selvom det først synes usandsynligt at visualisere, er det tid til at forestille dig et nyt liv med nye drømme og mål.

Når en dør lukker, åbnes en anden. Efter et endt forhold bliver en ny fremtid født, som du måske slet ikke havde forestillet dig indtil nu.

I takt med at du gradvist overvinder processen med sorg over dit ægteskab, vil du være i stand til at forestille dig mere og skabe drømme, mål og planer for dit nye liv. Du vil derudover være i stand til at forestille dig selv, hvad du ønsker at gøre.

Dette er det perfekte tidspunkt til at være optimistisk og til at forestille dig en fremtid fuld af personlig vækst og sjove aktiviteter. Dette er tiden til at begynde at passe på dig selv og leve dit liv på den måde, du ønsker.

Lær fra en traumatisk skilsmisse

Du har været igennem en masse. Du har lidt, du har grædt og du har næsten nået til det punkt, hvor du ikke kunne mere.

Det betyder, at du blandt andet sikkert også er kommet tættere på dig selv og er kommet til at lære dig selv bedre at kendeDu har haft muligheden for at komme dybere i kontakt med dig selv.

Nu kender du dine grænser bedre og har lært at kanalisere din smerte og negative følelser. Nu er du stærkere og mere sikker.

Drag nytte af denne energi og begynd at planlægge et nyt liv og en ny fremtid.

Det er tid til at prioritere dig selv

Person mediterer ved vand

Det er på tide at tænke over dig selv og prøve at genopdage nye interesser og hobbyer.

Mens ægteskabet varede, handlede alt sikkert om dit forhold: Dagligdagen, hvordan I brugte ferierne, dine køb i supermarkedet, hvad der skulle ses i fjernsynet osv.

Nu er du dog ikke begrænset af nogen andens behov eller præferencer og du kan nu prioritere dig selv.

Prøv derfor at lave nogle aktiviteter, som du nyder. Med andre ord, genopdag dine hobbyer og dine interesser.

Du behøver ikke at lede efter en anden partner

Det er også tid til at forstå, at lykke er indeni dig og at du ikke har brug for et forhold for at finde meningen med livet.

Tro derfor ikke, at det vil løse dine problemer at finde en anden partner. Du må lære at føle, at det kun er nødvendigt at have et forhold til dig selv. Kun da vil du være rigtig klar til at finde den rette person, som en mere fuldkommen person.

Få professionel hjælp til at komme over en traumatisk skilsmisse

Terapeut giver hjælp til at komme over en traumatisk skilsmisse

Når sorg overvælder os og det er svært at visualisere et nyt liv, vil professionel hjælp altid være den bedste løsning.

Hvis du på trods af alt føler, at du ikke kan komme over en traumatisk skilsmisse, og at sorgen er mere intens, end du kan bære, så tøv ikke med at gå til en professionel.

Hvis du tænker, at depression lurer om hjørnet, og du ikke føler dig i stand til at gøre noget, så kan en psykolog faktisk effektivt hjælpe dig med at overvinde det.

Vær derfor god ved dig selv og accepter, at du har brug for hjælp. Bed derefter om det.

En specialist vil hjælpe dig med at håndtere dit stress og dine følelser. Han eller hun vil lære dig at kanalisere dem ordentligt og hjælpe dig med at visualisere den nye fremtid.

Alle er forskellige

I denne artikel har vi delt nogle tips med dig til at komme over en traumatisk skilsmisse.

Du bør dog altid have i baghovedet, at alle skilsmisser er forskellige. Hver skilsmisse, ligesom hvert par, er meget komplekst og unikt.

Du bliver derfor nødt til at være særligt stærk og moden, når ægteskabet involverer børn eller misbrug. Dårlig håndtering af situationer eller følelser og sår kan faktisk gøre brudet endnu mere traumatisk i fremtiden.

Søg derfor professionel hjælp, hver gang det er nødvendigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gee, T. (2001). The grieving process in separation and divorce. Grief Matters: The Australian Journal of Grief and Bereavement, 4(1), 6.
  • Cáceres, C., Manhey, C., & Vidal, C. (2009). Separación, pérdida y duelo de la pareja: Reflexiones imprescindibles para una terapia de divorcio. De familias y terapia, 27, 41-60.
  • Yárnoz-Yaben, S. (2017). Grief due to divorce: relationship with attachment style and effects on subjective well-being and co-parenting/El duelo ante el divorcio: relación con el estilo de apego y efectos en el bienestar subjetivo y el ejercicio de la co-parentalidad. Estudios de Psicología, 38(3), 667-688.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.