5 tips til at leve bedre med kronisk forstoppelse

Kronisk forstoppelse påvirker kroppens evne til at komme af med afføring. På grund af det kan det også forårsage inflammation og smerte. Opdag fem tips til at håndtere det.
5 tips til at leve bedre med kronisk forstoppelse

Sidste ændring: 26 august, 2022

Kronisk forstoppelse er, når en person har problemer med regelmæssige tarmbevægelser i flere dage eller uger. Selvom mange personer lider af forstoppelse i ny og næ, lider nogle meget og oplever nogle gange inflammation og smerte.

Syntetiske afføringsfremmende midler eller bestemte lægemidler kan bruges til at behandle det. Det kan dog variere afhængig af dets grundlæggende årsag og personens nuværende helbred. Hvilke andre tiltag kan hjælpe med at kontrollere kronisk forstoppelse?

Ændringer i livsstil spiller også en meget vigtig rolle i behandlingen af denne lidelse. Vi ønsker derfor at dele nogle tips, som kan hjælpe med at kontrollere det.

Tips til at leve bedre med kronisk forstoppelse

Sygdomme såsom irritabel tarmsyndromParkinsons og diabetes kan forårsage kronisk forstoppelse. Det er dog mest relateret til en kost fattig på fiber og en stillesiddende livsstil.

Du skal derfor først forbedre dine daglige vaner, især din kost. Målet er at hjælpe afføringen med at komme igennem tarmene mere effektivt for at gendanne almindelig tarmbevægelse. Hvis det ikke fungerer, så kan din læge anbefale alternative behandlinger.

1. Motion til at kontrollere kronisk forstoppelse

Kvinde med hullahopring motionerer for at bekæmpe kronisk forstoppelse

Regelmæssig motion hjælper med at forbedre tarmfunktionen, hvilket kontrollerer kronisk forstoppelse. Det øger musklernes aktivitet i tarmene og hjælper med at fjerne ophobede affaldsstoffer. Derudover forbedrer det hjertekarsystemets sundhed og fremmer generelt fysisk og mental velvære.

Prøv at dedikere 20 til 30 minutter om dagen til motion for at opnå disse fordele.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Forstoppelse hos børn: Hvilke fødevarer skal de spise?

2. Kontrollér stress

Mange personer vælger at ignorere stress i stressende situationer, men det kan forværre symptomer på kronisk forstoppelse. Så hvis du ønsker at nyde livet mere med denne lidelse, så skal du finde måder at håndtere stress på.

I dag er der heldigvis flere behandlinger, der kan hjælpe med at lindre dine symptomer på få minutter. Meditation, yoga og vejrtrækningsøvelser er blandt de mest populære.  Massage og aromaterapi er også gavnligt.

3. Drik mere vand for at behandle kronisk forstoppelse

Kvinde drikker vand

Utilstrækkelige mængder af vand og andre sunde væsker kan påvirke tarmbevægelser. Mange af tilfældene af langvarig forstoppelse er faktisk, fordi kroppen er dehydreretDu bliver derfor nødt til at drikke masser af vand i løbet af dagen for at undgå dette (minimum omkring 6 til 8 glas).

Hav din alder, nuværende helbred og vaner med i baghovedet, da de afgør, hvor meget væske du har brug for. Du bliver dermed nødt til at øge dit vandindtag, når du for eksempel lider af bestemte sygdomme eller under motion.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Afføringsfremmende fødevarer mod forstoppelse

4. Fastsæt en rutine

Hyppige ændringer i livsstilen kan beskadige tarmbevægelser. Det kan ændre kroppens naturlige rytmer, hvis man har uregelmæssige spisevaner, ikke får nok søvn eller ignorerer trangen til at gå på toilettet.

Man skal derfor etablere en god rutine for at hjælpe med at behandle kronisk forstoppelse. Det kan reducere stress og andre følelsesmæssige udbrud, som forværrer lidelsen. Nogle tips til at etablere en rutine er:

 • Oprethold et fast skema til måltider.
 • Planlæg uforstyrret tid til at gå på toilettet.
 • Ignorér aldrig trangen til at gå på toilettet.
 • Etablér en fast rutine til at sove og prøv at sove 8 timer hver nat.
 • Drik et glas vand på tom mave.

5. Inkludér flere fibre i din kost for at behandle kronisk forstoppelse

Sunde fødevarer med fibre

En af de mest effektive måder at håndtere kronisk forstoppelse på er ved at øge mængden af fiber i kosten. Fibre hjælper med at øge mæthedsfornemmelsen i længere tid og regulerer tarmflora sammen med andre næringsstoffer.

Selvom det er tilgængeligt som et kosttilskud, er den bedste måde at få det på ved at spise flere fiberrige fødevarer. Du bør selvfølgelig heller ikke indtage for meget fiber, eftersom det også er kontraproduktivt. Du kan finde det i:

 • Fuldkorn.
 • Nødder og frø.
 • Frugter: Bær, æbler, appelsiner, bananer, pærer, rosiner, figner og blommer.
 • Grøntsager: Broccoli, spinat, søde kartofler, gulerødder, butternut squash, avocado og ærter.
 • Bælgfrugter.
 • Mel.

Bemærk venligst: Frugter skal spises hele for at få den maksimale mængde af fiber. Hvis man laver det til en juice, vil man miste en stor mængde af fiber.

Oplever du irritation i maven? Har du problemer med at komme af med afføring regelmæssigt?

Hvis du oplever symptomer på kronisk forstoppelse, så tøv ikke med at følge de ovenstående råd. Hvis der ikke er nogen forbedring efter nogle få dage, så tal med en læge eller apoteker.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.