Nyttige tips til en lang køretur

Forebyggelse er essentielt, når man skal ud på en lang køretur. Læg godt mærke til de følgende tips til at undgå ubelejligheder, have rejsesikkerhed og til at sikre dig, at din tur bliver fantastisk!
Nyttige tips til en lang køretur

Sidste ændring: 26 august, 2022

Er du typen, der godt kan lide at tage på en lang køretur for at komme på eventyr?

Modsat, hvad nogle folk tror, så behøver du ikke nødvendigvis at blive træt af at sidde bag rettet, når du skal ud på en lang køretur. Dette alternativ er fyldt med fordele, og den primære fordel er, at du kan kontrollere alt fra start til slut. 

Uafhængigt af afstanden er det ofte billigere at køre, og det udvider mulighederne for at komme til at kende flere ruter. Selvom det er bedst at have en plan, kan du improvisere, hvis der opstår ubelejligheder, eller hvis du bare har lyst til det.

Andre fordele ved at rejse med bil er muligheden for at have lige så meget baggage med, som du har lyst til. Du undgår køen ved togstationer eller lufthavnen, du kan stoppe, hvor du har lyst til, nyde omgivelserne og have meget mere frihed.

Tips til en lang køretur

For at gøre lange køreture mere fornøjelige bør du have følgende overvejelser i tankerne.

Læs mere: De mest anvendte lægemidler, der påvirker køreevnen

1. Planlæg din rute, når du skal ud på en lang køretur

Når du planlægger forud, kan du reducere risikoen for at gøre noget forkert.  Når du har valgt din destination, skal du præcisere distancer og stoppesteder, så du kan tegne et vejkort.

Du skal inkludere, hvordan de veje, du vil køre på, befinder sig, samt lokationen på tankstationer, hoteller og restauranter.

2. Bliv klog på lovene

Støt dig selv med en vejsikker app. Det er brugbare programmer med digitale kort og information omkring lokale reguleringer og trafiklove. Nogle har endda oversættelsesmuligheder.

Det gode er, at du kan downloade dem til en smartphone eller tablet, så du altid har assistance ved hånden.

3. Tjek dit køretøj

Du skal sikre dig, at dækkene er i en optimal tilstand, tjek mængden af olie og planlæg et besøg hos mekanikeren på forhånd, så vedkommende kan undersøge motoren og bremserne. Det er også vigtigt at være opmærksom på lysene og vinduesviskerne.

Ligesom en førstehjælpskasse bør du på lange køreture også have en kasse med værktøj til at udskifte dæk, trafikkegler, en ildslukker, en refleksvest, en lommelygte, en hydraulisk jakke og alt, du har brug for, til at køre sikkert.

Du må ikke glemme at tage pladsen til dine kufferter i betragtning, særligt når du tager turens længde i betragtning. 

4. Hav en co-pilot

Du kan sagtens køre lange ture alene, men det er bedst at have en, der kan erstatte dig ved rattet, når du har brug for det. Ved at skiftes kan I begge få hvile og køre opmærksomt, når det er jeres tur. 

5. Kend tipsene til at forberede og gøre andre opmærksomme på rejsen

Vær forsigtig med dette! For at undgå tyveri i dit hjem, skal du ikke fortælle alle, at du rejser. Det vil være nok blot at informere nogen tæt på dig, som kan kigge efter dit hjem, dit kæledyr og tømme postkassen.

Lad dem kende din afgang og fortæl dem om eventuelle særlige instruktioner. Gennemgå disse med de personer, der skal vide det, så du ikke vil blive distraheret af opkald på vejen. 

6. Hav de essentielle ting ved hånden

Der er flere undtagelser, når det kommer til baggage, men det er ikke en god idé at optage for meget plads i køretøjet. Det, du dog ikke må glemme, er medicin, mad, hygiejneting og tøj, der er passende til vejret.

7. Lad være med at tage ud på en lang køretur uden at have slappet af

Omfattende og krævende ruter bør aldrig køres uden at have hvilet. Denne anbefaling gælder både for køreren og medpassageren. Sov mindst otte timer natten i forvejen, så den fysiske udmattelse ikke vil veje så tungt, og du vil være i stand til at reagere, hvis der sker en uforudset hændelse.

Hvis du rejser som gruppe, har dem, der ledsager dig i bilen, til opgave at hjælpe med at minimere stress.

8. Stop bestemte steder

Ruten er mere udholdelig, hvis du tilgår den i sektioner. En publikation fra European Automobile Commission påstår, at udmattelse forårsaget af kørsel i mange timer i træk gør dig søvnig, ændrer din opfattelse af miljøet, forværrer din psykomotoriske koordination, ændrer din adfærd og påvirker din evne til at reagere. Dette kan føre til en ulykke. 

9. Hav opladere og ekstra telefoner med

Du skal ikke bruge din telefon på vejen. Gør kun brug af den i nødstilfælde – for eksempel til at kommunikere med Falck eller lignende. Når du ringer eller sender en besked, så træk ind til siden.

Du er måske også interesseret i: Frygt: Hvorfor er jeg bange for at køre?

Tips til den, der skal køre på en lang køretur

Hvor gentagende det end lyder, så er vigtigheden af hvile essentielt for køreren. Udnyt muligheden for at strække dine ben og slappe af i dine muskler hver anden eller tredje time.

Ligeledes bør du drikke rigeligt med vand, før du begynder din rejse og gennem hele din turs varighed. Andre anbefalinger er som følger:

  • Du skal sikre dig, du har dine papirer med på bilen, forsikringspolice, dit kørekort osv.
  • Overvej alternative ruter i tilfælde af, du har brug for dem.
  • Undgå at rejse om natten eller når det er meget varmt.
  • Lad være med at drikke alkohol, da det giver sig selv, at det udgør en fare for dig og de andre på vejen.
  • Hvis du tager medicin, selvom det er ordineret, skal du være opmærksom på bivirkningerne.
  • Hav let tøj på og komfortable sko – ingen høje hæle eller stive såler, da de kan gøre det svært at bremse pludseligt.
  • Forsøg ikke at spise store måltider, da du ellers kan opleve problematisk fordøjelse.
  • Fordel baggagen på en sådan måde, at den ikke forstyrrer bilens dynamiske adfærd. Lad være med at efterlade løs baggage bagerst i bilen, da det kan forårsage skade i tilfælde af en ulykke. 
Pauser for at hvile og udnyttelse af omgivelserne er fordele ved at bruge bilen på lange ture. 

Det afgørende ved en lang køretur er fremsynethed

Spænding og eventyr er en del af det, du oplever på lange køreture. Lad dem ikke blive ødelagt af mangel på fremsynethed. Sæt noget tid af til at lave en foreløbig rute. 

Så snart idéen er i dit hoved, skal du have i tankerne, at sikkerhed er den vigtigste faktor for at have en fredelig ferie.

Nu da du kender til tipsene til at nå til din destination, skal du blot pakke dine ting og gøre din tur til en uforglemmelig oplevelse!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.