10 fødevarer, der hjælper dig med at sove bedre

Dårlig søvn er et problem, der rammer mange mennesker, og som kan være meget irriterende. Der er imidlertid flere fødevarer, som sammen med andre gode vaner kan bidrage til at forbedre søvnkvaliteten. Vi vil vise dig, hvilke de er.
10 fødevarer, der hjælper dig med at sove bedre
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er meget vigtigt at sove godt for at sikre, at kroppen hviler og kan udføre alle sine funktioner optimalt. Der er dog mange faktorer, der påvirker søvnkvaliteten, f.eks. stress, dårlige søvnvaner eller overspisning. I disse tilfælde er det vigtigt at prøve på at sove bedre.

Vi har alle haft problemer med at falde i søvn på et tidspunkt. Det er en tilstand, der kan manifestere sig med afbrydelser i hviletiden eller manglende evne til at falde i søvn i første omgang.

Hvis dette er dit tilfælde, vil du være interesseret i at vide, at der findes fødevarer, hvis egenskaber hjælper med at forbedre søvnkvaliteten. For at sikre god hvile er det dog nødvendigt at ledsage dem med en sund kost og regelmæssig fysisk aktivitet. Du kender måske allerede egenskaberne ved nogle af dem, men andre vil sikkert overraske dig!

1. Kirsebær

Du kan vælge at indtage friske kirsebær eller endda noget usødet kirsebærsaft for at fremme hvile. Denne juice er en god erstatning af sodavand og andre drikkevarer med tilsat sukker.

Ifølge en undersøgelse i American Journal of Therapeutics kan kirsebærsaft øge tiden, man sover, og effektiviteten, fordi den kan reducere inflammation og forbedre tilstanden af søvnløshed.

Kirsebærsaft til at sove bedre

2. Mandler til at sove bedre

Nødder og især mandler indeholder næringsstoffer, der er gavnlige for vores helbred. Faktisk mener man, at de endda kan hjælpe dig med at falde i søvn.

Ifølge en udgivelse fra Cleveland Clinic indeholder mandler umættede fedtstoffer, som kan være gode for dit hjerte. Derudover synes disse stoffer også at forårsage en stigning i serotoninniveauet i kroppen, hvilket får dig til at sove bedre om natten.

Med hensyn til serotonin bemærker en undersøgelse fra Sleep Research Society, at det er et stof, der kan være med til at regulere bl.a. søvnløshed, humør og seksuel funktion.

Husk også, at et af hovedkravene til en udhvilet søvn er at sove flere timer i træk. Dette kan nemmere opnås, når du er afslappet og stressfri.

Vi tror, du måske vil kunne lide at læse: Søvnløshed på grund af stress: Hvad kan man gøre?

3. Mejeriprodukter

En undersøgelse fra BMC Geriatrics udført på ældre mennesker viste en positiv sammenhæng mellem moderat fysisk aktivitet og indtag af mælk eller mejeriprodukter med bedre søvnkvalitet.

Derfor kan du ty til forskellige typer sund ost for at tilberede en snack, når du vil spise noget om aftenen. På den måde undgår du, at sulten forhindrer dig i at sove bedre!

4. Te til bedre søvn

Te er en af de fødevarer, der populært bruges til at forbedre fordøjelsen, og dets egenskaber menes at bidrage til en god søvn. Der findes en lang række teer, herunder nogle, der specifikt anbefales til at fremme søvn.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Molecular Medicine Report kan kamillete for eksempel have en positiv indvirkning på at falde i søvn på grund af dens terapeutiske virkninger.

Det er dog vigtigt at bemærke, at du bør undgå te med koffein, så den ikke skaber den modsatte effekt af den, du ønsker at opnå.

Kvinde drikker te for at kunne sove bedre
Så længe teen er fri for koffein, kan den være et godt valg til at få kroppen til at hvile.

5. Basilikum til at sove bedre

Det er blevet sagt, at frisk basilikum har mange fordele i kroppen, da dens virkninger kan være beroligende. Derfor kan det hjælpe med at reducere spændinger i kroppen og dermed være gavnligt for at falde i søvn.

En undersøgelse i Journal of Ayurveda and Integrative Medicine tyder på, at basilikum kan hjælpe med at reducere stress, angst og depression.

Derudover kan det hjælpe med at forbedre tilstande som udmattelse og søvnmangel. Under alle omstændigheder er der stadig behov for mere forskning for at bekræfte disse virkninger.

6. Fisk

Fisk, såsom laks, ørred og tun, er en kilde til omega-3-fedtstoffer og D-vitamin. Ifølge en undersøgelse i Advances in Nutrition kan disse to næringsstoffer være vigtige for reguleringen af serotonin.

Som vi allerede har nævnt, kan dette stof hjælpe dig med at falde i søvn, da det griber ind i de processer, der fremkalder hvile og virker på humøret.

7. Hvide ris

En undersøgelse, der er offentliggjort i Plos One, tyder på, at indtagelse af ris kan være forbundet med bedre søvnkvalitet. Dette skyldes stivelsen i denne fødevare, som gør, at dens glykæmiske indeks er højere.

Det skal bemærkes, at det trods dens bidrag til at opnå en bedre hvile er vigtigt ikke at overskride det anbefalede forbrug, da det kan forårsage højt blodsukker eller påvirke visse stofskiftesygdomme.

Hvide ris i skål

8. Kiwi til at sove bedre

Frugt vil altid være et godt valg at inkludere i kosten, da kalorieindholdet er lavt, og de giver næringsstoffer, der er gavnlige for vores sundhed.

Kiwi kan især være nyttigt for at forbedre indtræden, varigheden og kvaliteten af søvn generelt, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. Dette skyldes primært kiwis evne til at stimulere serotonin og dens indhold af antioxidanter.

9. Honning

Honning har visse medicinske egenskaber, som kan hjælpe med at behandle symptomerne på forkølelse. Det er også en populær opfattelse, at blandingen af mælk og honning gør det lettere at falde i søvn.

Faktisk tyder en undersøgelse offentliggjort i Clinical Nutrition Espen, der er udført på patienter med koronar hjertesygdom, på, at resultaterne i søvnkvaliteten var tilfredsstillende ved indtagelse af mælk med honning. Der er dog stadig behov for mere dokumentation.

10. Ananas

Udover at være forfriskende og lækker kan denne frugt være et godt alternativ til at hjælpe dig med at falde i søvn. Som det fremgår af en undersøgelse i Journal of Pineal Research, kan indtagelse af ananas om natten bidrage til en bedre hvile takket være dens indhold af melatonin, som er det hormon, der er ansvarlig for søvnen.

Kontakt din læge, hvis det er nødvendigt for at sove bedre

Vi ved, hvor irriterende det er at bruge hele natten på at vende og dreje sig. De fødevarer, vi lige har nævnt, kan hjælpe dig med at sove bedre. Så sørg for at inkludere dem i din kost!

Husk dog, at dette blot er generelle tips og råd i generelle tilfælde. Hvis du lider af kronisk søvnløshed, skal du kontakte din læge for at få den mest hensigtsmæssige behandling. Disse fødevarer kan være et godt supplement, men de er ikke en behandling.

Det kan interessere dig ...
Karakteristika for søvncyklussen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Karakteristika for søvncyklussen

Søvncyklussen refererer til kroppens vekslen mellem de øjeblikke, hvor vi er vågne, og hvor vi sover. Det er vigtigt for sundheden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • How Almonds Can Improve Your Heart Health. Cleveland Clinic. (2015). Recuperado el 21 de marzo de 2020.
  • Kitano, N., Tsunoda, K., Tsuji, T., Osuka, Y., Jindo, T., Tanaka, K., & Okura, T. (2014). Association between difficulty initiating sleep in older adults and the combination of leisure-time physical activity and consumption of milk and milk products: A cross-sectional study. BMC Geriatrics. https://doi.org/10.1186/1471-2318-14-118
  • Cohen M. M. (2014). Tulsi – Ocimum sanctum: A herb for all reasons. Journal of Ayurveda and integrative medicine5(4), 251–259. https://doi.org/10.4103/0975-9476.146554
  • Marie-Pierre St-Onge, Anja Mikic, Cara E Pietrolungo, Effects of Diet on Sleep Quality, Advances in Nutrition, Volume 7, Issue 5, September 2016, Pages 938–949, https://doi.org/10.3945/an.116.012336
  • Yoneyama, S., Sakurai, M., Nakamura, K., Morikawa, Y., Miura, K., Nakashima, M., Yoshita, K., Ishizaki, M., Kido, T., Naruse, Y., Nogawa, K., Suwazono, Y., Sasaki, S., & Nakagawa, H. (2014). Associations between rice, noodle, and bread intake and sleep quality in Japanese men and women. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0105198
  • Lin, H. H., Tsai, P. S., Fang, S. C., & Liu, J. F. (2011). Effect of kiwifruit consumption on sleep quality in adults with sleep problems. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.6133/apjcn.2011.20.2.05
  • Fakhr-Movahedi, A., Mirmohammadkhani, M., & Ramezani, H. (2018). Effect of milk-honey mixture on the sleep quality of coronary patients: A clinical trial study. Clinical Nutrition ESPEN. https://doi.org/10.1016/j.clnesp.2018.08.015
  • Sae-Teaw, M., Johns, J., Johns, N. P., & Subongkot, S. (2013). Serum melatonin levels and antioxidant capacities after consumption of pineapple, orange, or banana by healthy male volunteers. Journal of Pineal Research. https://doi.org/10.1111/jpi.12025
  • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). In Molecular Medicine Reports. https://doi.org/10.3892/mmr.2010.377

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.