4 tips til at skræmme flagermus væk fra dit hus

Få de bedste tips til at skræmme flagermus væk fra huset og forhindre dem i at slå sig ned i dit hjem igen.
4 tips til at skræmme flagermus væk fra dit hus

Sidste ændring: 20 maj, 2023

Det siger sig selv, at flagermus er så mærkelige væsner, at de vækker en meget stærk afvisning hos de fleste mennesker. Selv hvis du hører til dem, der elsker alle slags dyr, vil du helt sikkert ønske at holde dem væk fra dit hjem. Vi vil gerne dele nogle tips til, hvordan du kan skræmme flagermus væk fra huset for at skabe sikkerhed for din familie.

Disse pattedyr overfører sygdomme til mennesker, såsom rabies. Derfor er det vigtigt, at du slipper af med alle flagermus, der måtte være omkring eller inde i dit hjem.

Hvordan ved du, om der er et flagermusangreb i dit hjem?

Den mest indlysende måde til at vide, om dit hjem er angrebet af flagermus, er, hvis du kan se dem flyve over din ejendom. De er dog ikke altid synlige for mennesker, især ikke på grund af deres natlige vaner.

Der er andre tegn, som er vejledende. For eksempel hvis du bemærker ekskrementer på vægge, lofter eller tage. Et andet tegn på tilstedeværelsen af disse dyr er at høre fuglelyd, men om natten.

Hvis du bemærker sorte pletter på huller eller små vinduer, kan du også få mistanke om deres tilstedeværelse. Når du har næsten bekræftelse, bør du ideelt set foretage en inspektion om dagen for huller i tagene.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan du rengøre efter fumigering – trin og tips

De bedste tips til at skræmme flagermus væk fra huset

På trods af de negative konnotationer, som flagermus genererer, er de generelt set ikke aggressive over for mennesker. Det er dyr, der foretrækker mørke og varme steder, så lofter, loftsrum og lignende er deres foretrukne steder at slå sig ned.

I denne sammenhæng kan tilstedeværelsen af flagermus i et hus skabe dårlig lugt, slitage af konstruktioner og allergi hos mennesker på grund af ophobning af møg. Så lad os se på nogle måder at skræmme flagermus væk fra hjemmet på uden at udrydde dem.

Træhus lavet til flagermus

1. Flyvende afvisende midler

Idéen med disse produkter er ikke at dræbe flagermusene, men at gøre det sted, hvor de lever, så ugæstfrit som muligt. De bliver frastødt af lugten og smagen af disse typer væsker.

Man kan købe dem i sprayform og sprøjte dem ud over hele området. Du skal påføre det om natten, når flagermusene har forladt deres rede, og fortsætte med at gøre det i en måned eller deromkring.

2. Ultralyd

Det er apparater, der udsender højfrekvente lyde, som ikke kan opfattes af det menneskelige øre, men som er ubehagelige for flagermus. Det skyldes, at de forstyrrer det ekkolokaliseringssystem, som disse dyr bruger til at bevæge sig i mørke.

De har bevægelsessensorer. Derfor aktiveres de automatisk, når de registrerer dyr, der flyver inden for dækningsområdet.

3. Lysende genstande

Flagermus bliver skræmt af lysende genstande. Du kan sætte lysende juledekorationer op for at afskrække flagermus fra at komme ind i dit hjem.

Spejle fungerer også til dette formål. Hvis intet af dette virker for dig, er forslaget at belyse det område, de har valgt at hvile sig i, så godt du kan.

4. Stærke dufte til at skræmme flagermus væk

Disse dyr undgår stærke dufte, og den mest effektive er eukalyptus. Hvis du placerer koncentreret olie af denne duft i adgangsarealerne, vil du kunne skræmme flagermus væk på naturlig vis. På samme måde er naftalin et andet afvisende middel, der vil give meget gode resultater, selv om det er giftigt for mennesker og kæledyr.

Eukalyptusolie kan bruges til at skræmme flagermus væk

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Foråret er her! Plant disse 8 løg i din have for at fylde den med liv og farver

Sådan kan du skræmme flagermus væk fra dit hjem

Uanset om du har haft flagermus boende i dit hjem eller ej, er det vigtigt at vide, hvordan du forhindrer dem i at vælge din ejendom til at slå sig ned i. Vi ved, at de foretrækker ældre huse og har brug for et sted at komme ind. Det vil sige, at du bør dække eller forsegle alle huller i vægge, vinduer og tage.

Et andet punkt at huske på er, at de slår sig ned på ensomme og mørke steder, som mennesker ikke har adgang til på daglig basis. Det kan være loftsrum, kælderrum og ethvert glemt hjørne. Vi anbefaler, at du lufter disse rum fra tid til anden.

Eksklusionsanordninger er en anden metode til at holde flagermus ude af dit hjem. Når du har udryddet dem, skal du placere disse anordninger i de huller, hvor de plejede at komme ind. For hvis der er nogen tilbage, vil de kunne forlade stedet, men ikke komme ind igen.

Når du er sikker på, at der ikke er nogen tilbage, er det tid til at rengøre det område, hvor de befandt sig, grundigt. Prøv at bruge beskyttelsesudstyr, såsom lange handsker, gummistøvler og masker.

Vi mener, at det ideelle til denne opgave ville være at hyre en specialiseret rengøringsservice.

Søg professionel hjælp for at skræmme flagermus væk fra dit hjem

Flagermus betragtes ikke som et skadedyr, og derfor er det ikke lovligt at udrydde dem. Faktisk bidrager de til vedligeholdelse af skovområder ved at bestøve frø. De bekæmper også skadedyr i landbruget, fordi de lever af insekter.

De råd, vi har delt med dig, gælder for milde tilfælde, hvor tilstedeværelsen af flagermus er minimal, og hvor der endnu ikke er dannet en egentlig koloni. Ved et flagermusangreb er det bedst at hyre en professionel til at tage sig af sagen.

Vi håber ikke, at du behøver at gå igennem opgaven med at udrydde flagermus fra dit hjem. Men hvis du ikke har noget andet alternativ, kan du bruge en af de nævnte metoder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Barquez, R. M., & Díaz, M. M. (2009). Los murciélagos de Argentina: clave de identificación.
  • Coro, F., & Suárez, S. (1998). Repelentes electrónicos contra mosquitos: propaganda y realidad. Revista Cubana de Medicina Tropical50(2), 89-92.
  • Cortés-Calva, P. (2013). Ecolocalización (una visión a los quirópteros). Therya4(1), 09-14.
  • González, J. G. (1998). Dispersión de semillas por murciélagos: su importancia en la conservación y regeneración del bosque tropical. Acta Zoológica Mexicana (ns), (73), 57-74.
  • Díaz, M. M., Aguirre, L. F., & Barquez, R. M. (2011). Clave de identificación de los murciélagos del cono sur de Sudamérica.
  • Schneider, M. C., & Santos, C. (1995). Algunas consideraciones sobre la rabia humana transmitida por murciélago. Salud Pública de México37(4), 354-362.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.