Sådan kan du rengøre efter fumigering - trin og tips

Lær om at rengøre efter fumigering, alle de trin, du skal følge, og de bedste tips til at gøre dit hjem sikkert igen.
Sådan kan du rengøre efter fumigering - trin og tips
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 01 maj, 2023

Det kan være nødvendigt at anvende insekticidprodukter for at fjerne eller bekæmpe et skadedyr, der har invaderet dit hjem. Ved denne proces anvendes meget kraftige kemikalier, som adskiller sig fra dem, der anvendes i hjemmet. Derfor er det yderst vigtigt at lære, hvordan man skal rengøre efter fumigering for at gøre dit hjem til et sikkert miljø.

Når desinfektionen er afsluttet, er der rester tilbage af de væsker eller sprays, der blev brugt, så en grundig rengøring, der følger visse anvisninger, er afgørende. Lad os se på alt det, du bør være opmærksom på.

Generelle spørgsmål om fumigering

Før og under fumigeringen bør du tale med det firma, der udfører arbejdet, så de kan fortælle dig, hvad du skal gøre efter en fumigering. Du skal vide, hvilke pesticidprodukter der er blevet anvendt, hvor lang tid du skal vente, før du kan vende tilbage til dit hjem, hvilken restvirkning der er tilbage, hvilke rengøringsmidler de anbefaler, og hvilke de ikke anbefaler.

Alle disse oplysninger er vigtige, fordi hvert skadedyr har sit eget giftstof, og nogle er mere potente end andre. Nogle forbindelser kan i kombination med andre være giftige for mennesker. Desuden er der, som det britiske ministerium for sundhed og sikkerhed præciserer, stoffer, der kræver en grundig uddannelse af fumigatøren, og de bør derfor ikke anvendes af hvem som helst.

Efter en fumigering bør du vente mindst 6 timer med at vende hjem. Nogle firmaer foreslår, at man venter et par uger, før man foretager en grundig rengøring af gulve og andre dele af hjemmet for at bevare den resterende effekt af kemikalierne.

Fumigering i hjem

Til professionel gasning anvendes der meget stærkere produkter end de sædvanlige insektbekæmpelsesmidler.

Hvordan kan man rengøre efter fumigering?

Før du går i gang, skal du tale med firmaet for at få specifikke instruktioner om, hvor længe du skal vente, før du foretager en grundig rengøring. Som nævnt vil det afhænge af det skadedyr, der er blevet udryddet, og de produkter, der er blevet brugt.

Pointen er, at hvis du gør rent, før eksperten siger, at du skal gøre det, kan du reducere effektiviteten af fumigeringen. Og hvis du ikke gør det, kan der være risiko for forgiftning.

Det er derfor, at vi insisterer på at følge desinfektionsfirmaets anbefalinger. For at generalisere disse oplysninger har vi udarbejdet en trinvis vejledning, som du bør tilpasse i forhold til din særlige situation.

Du er måske interesseret i: Førstehjælp til kulilteforgiftning

Hvornår skal man gå hjem?

Det vurderes, at du bør vente 6 timer efter desinfektionen, før du vender hjem. Selv om denne tid kan variere fra sag til sag, er det bedst at åbne døre og vinduer og gå udenfor.

Hvornår skal du begynde at rengøre efter fumigering?

De fleste fumigationsfirmaer er enige om, at du bør lade der gå ca. 24 timer, før du begynder at rengøre dit hjem. Det anbefales ikke, at du gør det tidligere, da fumigeringen ikke vil være så effektiv som forventet.

Generel inspektion

Vi foreslår, at du foretager en visuel inspektion for at fastslå, om der er overflader, der stadig er fugtige fra fumigeringen. Hvis det er tilfældet, må du ikke røre ved eller tørre dem. Vent, til de er helt tørre. Hvis du finder beholdere med mad, som er blevet efterladt åbne, skal du også straks smide indholdet ud.

Støvsugning for insekter

Hvis det er muligt, skal du støvsuge alle hjørner samt lænestole, stole, gardiner og puder. Gør det i ét rum ad gangen. I køkkenet skal du tømme alle skabene, så der kan rengøres.

Hvilke produkter skal man bruge?

Lav en regelmæssig dybderengøring, men husk på nogle vigtige ting. Undgå at bruge rengøringsmidler, blegemiddel og andre brandfarlige væsker. Husk, at du allerede har betydelige kemiske rester i dit hjem.

I disse tilfælde vil et simpelt neutralt rengøringsmiddel være det bedste. Begynd med glas og møbler og gå derefter videre til gulvene med varmt vand, klude og svampe.

Af sikkerhedshensyn bør du bruge handsker, beskyttelsesbriller og om nødvendigt endda en maske.

Person bruger handsker til at rengøre efter fumigering

Sidste råd til at rengøre efter fumigering

Det er ikke nødvendigt at vaske alt service, tøj og andre genstande efter fumigering. Men hvis du føler dig mere tilfreds med at gøre det, er det ikke noget problem.

Hvis der er børn i huset, bør du vaske alt deres legetøj og være særlig opmærksom på legeområdet. Det samme gælder for kæledyr. Du må ikke fodre dem i det område, der er blevet fumigeret.

Et andet vigtigt spørgsmål er de skader, der kan opstå, hvis huset ikke har været godt ventileret, eller hvis du er kommet hjem for tidligt. Symptomerne på mild forgiftning er følgende:

Symptomerne på de alvorligste tilfælde af forgiftning som følge af eksponering eller indånding af gift kan vise sig et par timer eller endog et par dage efter fumigeringen. Det vigtigste er at tage hen på den nærmeste skadestue og medbringe desinfektionskortet med angivelse af det anvendte produkt og den anvendte dosis.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ambiente ESEM. Título: Uso de Pesticidas Domésticos en Países en Desarrollo y su Impacto en la Salud Pública: Estudio de factibilidad. P. imprenta: Hamburgo. DD. se julio 1999. Impreso. 27 pag..
  • Cambra Alberti, S. Estado actual y crítica de los procedimientos de desinfección. Ars Medica10(104), 196-217.
  • Chuecos, J. M. (1990). Intoxicación por insecticidas anticolinesterásicos. Revista de toxicología7(2), 135-149.
  • Ferrer, A. (2003). Intoxicación por plaguicidas. En Anales del sistema sanitario de Navarra (Vol. 26, pp. 155-171). Gobierno de Navarra. Departamento de Salud.
  • Fumigation, H. S. E. (2015). Health and safety guidance for employers and technicians carrying out fumigation operations. HSG251: Health and Safety Executive (HSE).
  • Melo Salas, P. N. (2016). Riesgos epidemiológicos en controladores de plagas de la ciudad de Los Ángeles.
  • Thundiyil, J. G., Stober, J., Besbelli, N., & Pronczuk, J. (2008). Acute pesticide poisoning: a proposed classification tool. Bulletin of the World Health Organization86(3), 205–209. https://doi.org/10.2471/blt.08.041814

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.