Tips til plantning og pleje af ørkenrosen derhjemme

I potter, krukker eller direkte i jorden er ørkenrosen et yndet valg i haven på grund af sin enkle pleje. Læs om pleje af ørkenrosen her.
Tips til plantning og pleje af ørkenrosen derhjemme

Sidste ændring: 17 maj, 2023

Ørkenrosen er en art med mange blomster, der betager med sit unikke udseende. Dens videnskabelige navn er Adenium obesum. Det er en type minitræ, der producerer blomster, som kan sammenlignes med trompetformen. Pleje af ørkenrosen er ikke besværlig.

Denne plantes tilpasningsevne gør, at den uden problemer kan trives i en potte, i en beholder eller ved hjælp af bonsai-teknikken. Selv om dens delikatesse antyder, at den har et særligt plejebehov, er sandheden, at det er en sukkulent plante, der er i stand til at overleve og vise sig fra sin bedste side med blot lidt grundlæggende pleje. Lad os se på, hvad den har brug for.

Ørkenrosen: En sart sukkulent

Ørkenrosen blev tidligere kun dyrket i Afrika, men i dag findes den over hele verden. Malaya Journal Biosciences katalogiserer den som en prydplante, der har mere end blot dekorative egenskaber og giver fordele for videnskaben gennem sin kilde til fytokemikalier, der er nyttige i medicinalindustrien og fiskeopdræt.

Arten ligner en løvfældende sukkulent, der kan blive op til næsten 2 meter høj. Du kan plante den i en potte eller beholder og “arbejde” på den for at holde den på de ønskede dimensioner. Blomsterne varierer i størrelse og er lyserøde, røde eller hvide.

Planten er ikke bange for tørke, fordi den lagrer vand i sine rødder og tykke stamme. Den viser dog en vis forsigtighed over for kolde perioder, så i disse perioder er det hensigtsmæssigt at beskytte den i et varmt rum.

En ørkenrose i potte

Anbefalinger til plantning af ørkenrosen

I potter arrangeret i husets stue, på terrassen eller direkte i haven er det muligt at holde planten ret let. Måden at plante den på er ved stiklinger eller frø.

Dyrkning ved stiklinger anses af den agro-teknologiske læreplan Iskandar for at være den bedste måde, hvis man ikke ønsker at vente længe på, at stængel og rødder bliver tykkere. Fremgangsmåden er som følger:

  1. Vælg nogle stiklinger, der er mindst 15 cm lange.
  2. Læg dem på et fugtigt papirhåndklæde, og lad dem hvile i et tørt, varmt rum væk fra direkte sollys.
  3. Forbered en potte med grus og jord, så du sikrer optimal dræning. Der kan du plante stiklingerne ved først at drysse den nederste ende med rodpulver.
  4. Vand dem hver 2. dag, men uden at overvande for ikke at beskadige rødderne.
  5. Plant dem om, hvis du ønsker det.

Når en ørkenrose plantes ved hjælp af frø, garanterer du maksimal udvikling af stammen, siger fagbladet Rural Science. Proceduren er baseret på nedenstående trin:

  1. Forbered en lavvandet potte med 50% kokosfiber og 50% jord. Du kan tilføje henholdsvis tørv og perlite.
  2. Spred frøene ud i jorden og fold dem ind med et tæppe af sand.
  3. Dryp med vand hver 2. dag, og inden for en uge vil du begynde at se spirer.
  4. Skift til en individuel potte en måned efter plantning.

Tips til pleje af ørkenrosen

En ørkenrose, der får den rette pleje, bliver et iøjnefaldende eksemplar for bestøvere og kolibrier. Dette er ud over dens elegance for det menneskelige øje . Hvis du ønsker, at din plante skal være virkelig attraktiv, skal du tage hensyn til de anbefalinger, vi nu giver dig.

Gødning og jord

Flydende gødning eller gødning med langsom frigivelse er ideel til at give næring til planten. Om foråret skal du give planten det en gang hver 15. dag. Om sommeren skal du gøre det en gang om måneden. Om vinteren behøver du ikke at bruge gødning, fordi rosen er i dvale.

Hvad angår jorden, anbefaler Ornamental Horticulture at vælge den type, der bidrager til at holde på vandet og give luft. Til spiring af frøplanter foreslår de jord baseret på halvkomposteret fyrrebark kombineret med kokosfibre.

Belysning: En vigtig del af pleje af ørkenrosen

Denne type plante kræver meget lys, mindst 6 timer om dagen. Hvis du vil have den inde i huset, skal du vælge et vindue eller placere den ved siden af altanen.

Vand

Adenium obesum kan lide regn. Men når vejret er køligt, er det ikke nødvendigt at vande ofte. Det er en god mulighed at vande den hver 2. uge, fordi det hjælper den med at lagre vand og forhindrer jorden i at blive vandmættet.

Beskæring

Beskæring er den mekanisme, der styrer størrelsen af dette minitræ. Udnyt vækstsæsonen til at fjerne genstridige blomsterknopper og spidserne af stænglerne samt andre områder, der ser skadede ud. Husk, at sunde dele fungerer som stiklinger.

Lyserøde blomster

Omplantning

At skifte fra en potte til en anden er en opgave, der bør gøres mindst en gang hvert 2. til 3. år. Det skyldes, at de er langsomtvoksende buske. Pas på ikke at overdrive med størrelsen af krukken, for så giver du rødderne plads til at udvide sig for meget, og det vil paradoksalt nok påvirke blomstringen.

Forholdsregler ved plantning og pleje af ørkenrosen

Adenium obesum er en slægtning af Apocynaceae-familien. Den har derfor en vis giftighed, der stammer fra dens saft, som er rig på kardiotoniske stoffer. Det anbefales, at man ved håndtering af eksemplarerne anvender gummihandsker, især ved plantning eller beskæring, da dette vil forhindre irritation.

Hvis der er kæledyr i hjemmet, eller hvis man bor sammen med børn, er det tilrådeligt at placere planten i et højtliggende område, så en eventuel kontakt ikke resulterer i en medicinsk nødsituation.

I de mindst alvorlige tilfælde vil der være hudproblemer, diarré og opkastninger. Andre komplikationer i forbindelse med busken er relateret til kramper, som det kan ske i tilfælde af forgiftning forårsaget af dens “fætter”, oleander.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.