7 fødevarer der kan regulere saltbalancen

En god måde at regulere saltindtagelsen, for dine nyrers skyld, er at tilføje nogle bestemtefødevarer til sin kost. I dag vil vi vis dig 7 af dem.
7 fødevarer der kan regulere saltbalancen
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Hovedformålet er ikke, at man slet ikke skal spise salt. I stedet for bør man sigte mod at regulere saltbalancen gennem kosten og altid vælge fødevarer, som er mere friske og naturlige.

Det lyder måske mærkeligt, men der er stort set salt i al den kommercielle, forkogte mad, som vi spiser dagligt. Det indebærer den juice, man køber og kulsyreholdige drikke. Al denne salt an virkelig have indvirkning på dine nyrer, så det er vigtigt at vide, hvordan man kan regulere saltbalancen – og der findes nogle fødevarer, som kan hjælpe!

For meget salt kan resultere i forhøjet blodtryk. Men det har også andre potentielle risici, som knogle-, hjerte-kar- og hudproblemer.

Det er altid bedst at moderere indtagelsen af salt, men det betyder ikke, at man skal udelukke det helt. Kunsten er, som med de fleste ting, der omhandler kosten, mådehold.

Man må ikke glemme, at slat er meget vigtig for stofskiftet. Det spiller en rolle ift. muskelsammentrækning og fremmer den rigtigt Ph-balance i kroppen.

Ud over det, udskiller man store dele af dette mineral ved vandladning, afføring og sved.

Så målet er, ikke at indtage for meget, men alligevel nok til at kroppen stadig kan udføre dens naturlige funktioner.

En god måde at regulere saltbalancen, for dine nyrers skyld, er at tilføje nogle bestemtefødevarer til sin kost. I dag vil vi vis dig 7 af dem.

Salt

Fødevarer, som kan regulere saltbalancen og holde nyrerne sunde:

1. Ananas

Hovedfordelene ved denne frugt er dens vanddrivende og antiinflammatoriske egenskaber.

  • Ananas er godt for lymfesystemet og er rig på kobber og mangan. Disse to mineraler medvirker til at rense overskydende salt i kroppen.
  • Derudover er indholdet af bromelain og C Vitamin i den med til at reducere de inflammatoriske processer, som kan ske ved for meget opbygning af salt.

Spis dem altid friske og undgå indpakket ananas. Og ved blot at bruge fantasien kan man putte det i alle mulige forskellige opskrifter.

Læs også: 5 fantastiske fordele ved at spise ananas

Krydderi

2. Oregano

Oregano kan være et fantastisk krydderi og en erstatning for salt. Husk på: der er salt i al forarbejdet mad, selv brød

En måde til at reducere mængden af salt i det brød, man spiser dagligt, er at tilføje en skefuld olivenolie med lidt oregano. Du vil elske smagen.

Plus, oregano indeholder beta-carophyllen (E-BCP), et stof som modvirker hævelse og fremmer blodcirkulationen.

Tøv ikke med at gøre det til en fast bestanddel af din kost.

3. Jordbær

Ved at spise jordbær regelmæssigt vil man ikke kun forbedre sit helbred. Det kan også reducere urinsyre, dårlig kolesterol (LDL) og regulere blodtrykket.

Bare husk, at det altid skal være naturligt. Jordbærmarmelade og -saft indeholder sikkert masser af salt, selvom det er så sødt, at man ikke skulle tro det.

Modne jordbær, ligesom modne hindbær, er rigere på flavonoider end de frosne, man finder i butikken.

Tøv ikke med at udnytte når de er i sæson og del den vidunderlige smag og de mange fordele med hele familien.

Artiskok

4. Artiskokker

Artiskokker afbalancerer blodtrykket takket være de mange vitaminer og lille indhold af salt.

De er lækre at spise med lidt olivenolie og citronsaft. Dette hjælper med at rengøre leveren og passer samtidigt på nyrerne, takket være de syrer, vitaminer og enzymer, der er i kombinationen af disse fødevarer.

5. Koriander

Koriander er et kraftfuldt og naturligt vanddrivende middel, som man kan drage nytte af ved at putte det i supper eller salater. Den intense, unikke smag passer godt til nogle retter, hvor det kan være en fin erstatning for salt.

Det hjælper også med til at holde blodtrykket nede,  da det reducerer de klassiske symptomer på forhøjet blodtryk så som hovedpine og migræne.

6. Hvidløg

Har du allerede hvidløgssalt i køkkenet? Hvis ikke, så tøv ikke med at lave en naturligt og effektiv ingrediens, godt for højt blodtryk. Det er en god måde, hvorpå man kan regulere saltindtaget, når man bruger det i mad, der generelt er godt for nyrerne.

Hvidløg er en medicinsk fødevare, som alle bør have i køkkenet. Det fungerer som et antibiotikum, reducerer højt blodtryk og indeholder allicin, et enzym, der gavner både nyrer og lever.

Læs også: Få stærkere negle med hvidløg- og olielotion

Radiser

7. Radiser

Radiser har en karakteristisk, forfriskende smag og har næsten lige så gode medicinske egenskaber som hvidløg. Denne grøntsag, som er meget almindelig i det indiske køkken, har også bemærkelsesværdige blodtryksreducerende virkninger.

Hemmeligheden ligger i indholdet af ethylacetat, et stof, som kun er gavnligt, når det indtages naturligt. Det er værd at tygge på den rå grøntsag og komme over den intense smag. Glem ikke sundhedsfordelene!

Som vi pointerede i begyndelsen, er målet ikke at undgå salt. Hvad man skal stile efter, er at regulere saltbalancen og vælge friskere, mere naturlige fødevarer for nyrernes skyld. Med andre ord, vælg fødevarer, som udgør en sund tilføjelse til kosten.

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211. doi: 10.3390/nu9111211. PMID: 29099763; PMCID: PMC5707683.
  • Panahi Y, Kianpour P, Mohtashami R, Atkin SL, Butler AE, Jafari R, Badeli R, Sahebkar A. Efficacy of artichoke leaf extract in non-alcoholic fatty liver disease: A pilot double-blind randomized controlled trial. Phytother Res. 2018 Jul;32(7):1382-1387. doi: 10.1002/ptr.6073. Epub 2018 Mar 9. PMID: 29520889.
  • Quesada I, de Paola M, Torres-Palazzolo C, Camargo A, Ferder L, Manucha W, Castro C. Effect of Garlic’s Active Constituents in Inflammation, Obesity and Cardiovascular Disease. Curr Hypertens Rep. 2020 Jan 10;22(1):6. doi: 10.1007/s11906-019-1009-9. PMID: 31925548.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.