Krydrede søde kartoffelchips: En opskrift, du vil elske

Søde kartofler er en billig og meget alsidig grøntsag, hvis forbrug er steget i de seneste år. Lær en sjov måde at indføre dem i kosten på, så du kan lære dem at kende.
Krydrede søde kartoffelchips: En opskrift, du vil elske
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Med denne opskrift på krydrede søde kartoffelchips har vi en god erstatning for pommes frites, som vi kan spise ved mange forskellige lejligheder. De er et godt alternativ til en snack, en forret eller ideelt tilbehør til den klassiske burger.

Sød kartoffel er en efterårsknold, som næsten altid spises ristet for at nyde dens sødme og cremede konsistens. Men som denne opskrift viser, er der flere måder at tilberede den på, så du kan indføre den i din kost.

De krydrede søde kartoffelchips er originale og iøjnefaldende på grund af deres farve. De kan nemt erstatte pommes frites. De tilberedes i ovnen eller på panden, og den endelige dressing åbner en uendelig verden af muligheder, der passer til alle.

Egenskaberne ved sød kartoffel

Sød kartoffel (Ipomea batata) er en plante, der dyrkes for sin spiselige rod. Den stammer oprindeligt fra Latinamerika, hvor den allerede blev spist i præcolumbianske tider. Derfra kom den til Europa, og i dag er den kendt i mange lande rundt om i verden.

Ristet, pureret, stegt, dampet, grillet, som brød eller endda til at lave brownies. Et kig på forskellige sociale netværk er nok til at se, hvordan brugen af søde kartofler i køkkenet er blevet fornyet. Men derudover er det en sund fødevare med bemærkelsesværdige fordele.

En stor del af dens ernæringsmæssige sammensætning er vand. Dens komplekse kulhydrater og fibre skiller sig også ud. Fedt- og proteinindholdet er lille, selv om søde kartofler indeholder methionin, en essentiel aminosyre, der er sjælden i vegetabilske fødevarer.

Dens orange farve afslører tilstedeværelsen af betakarotener, der fungerer som forstadier til A-vitamin. Derudover indeholder de andre vitaminer (såsom C-vitamin og nogle af gruppe B) og mineraler såsom kobber, jern, kalium og mangan.

Antioxidant virkning

Frie radikaler er forbundet med forekomsten af nogle sundhedsproblemer såsom hjertekarsygdomme og visse typer kræft. Jo mere kraftig farven på den søde kartoffel er (orange, rød eller lilla), jo mere betacaroten og andre antioxidant pigmenter indeholder den.

Langvarig energikilde

På grund af dens høje indhold af langsomt optagelige kulhydrater er den en langvarig energikilde. Den er derfor velegnet til børn i vækst, studerende, sportsfolk og personer under genoptræning.

En bagt sød kartoffel

Forstadie til A-vitamin

A-vitaminets vigtigste aktive form er retinol, som kun findes i animalske fødevarer. Men nogle grøntsager indeholder carotener, som kroppen omdanner til retinol med samme aktivitet og effektivitet.

Dette er vigtigt for udviklingen af et normalt syn og for at undgå natteblindhed. Desuden er det nødvendigt for at bevare sunde væv og hud.

Bedre tarmsundhed

På den ene side samarbejder det med regulering af tarmtransit gennem fibre. Ligeledes når den mad, der ikke fordøjes, frem til tyktarmen intakt for at blive nedbrudt af tarmbakterier. Som følge heraf opstår der kortkædede fedtsyrer.

Desuden er indtagelse af fibre også blevet forbundet med en lavere forekomst af hjertekarsygdomme og visse typer kræft.

Type 2-diabetes

Nogle undersøgelser forbinder indtag af søde kartofler med bedre regulering af blodsukkeret hos type 2-diabetikere. På nuværende tidspunkt er der dog ikke nok beviser til at bruge dem som en diætbehandling og forbedring af sygdomskontrollen.

Oopskrift på krydrede søde kartoffelchips

Da vi nu kender fordelene ved dem, vil vi gå videre til den første, mere traditionelle opskrift. Lad os se på ingredienserne og fremgangsmåden.

Nødvendige ingredienser

Fremgangsmåde til fremstilling af søde kartoffelchips

 1. Inden du går i gang, skal du tænde for ovnen og opvarme den til 230 grader Celsius. Gør derefter en bageplade klar og dæk den med bagepapir.
 2. Derefter vaskes, skrælles og skæres de søde kartofler i skiver på en halv centimeter. Læg dem på pladen.
 3. Bland olie, agavesirup og cayennepeber i en lille skål. Fordel dressingen på de søde kartofer, og smag til.
 4. Rist de søde kartofler i 8 minutter. Efter denne tid vendes de og pensles med resten af olie- og sirupblandingen.
 5. Sæt dem tilbage i ovnen i yderligere 7-8 minutter, indtil de har nået det ideelle tilberedningspunkt: Møre i midten og sprøde udenpå.
 6. Nu er de klar til at blive serveret.

En anden måde at tilberede krydrede søde kartoffelchips på

Nu er det tid til den anden variant af denne opskrift, som tilføjer lidt flere ingredienser.

Ingredienser til at lave chips på panden

 • 500 gram søde kartofler
 • 2 spiseskefulde oregano
 • 1 teskefuld hvidløgspulver
 • 1/2 spiseskefuld stærk paprika
 • 1 spiseskefuld røget, sød paprika
 • Salt
 • 1/2 teskefuld hvid peber
 • 1/2 teskefuld stødt ingefær
 • Olivenolie

Fremgangsmåde

 1. Skræl og skær de søde kartofler i meget tynde skiver. Det er tilrådeligt at bruge et mandolinjern for at opnå et perfekt snit.
 2. Varm olien op i en stegepande eller i frituregryden. Når olien er varm, steges de søde kartoffelchips.
 3. I mellemtiden forberedes krydderiblandingen til krydring. Bland dem alle i en morter og mal dem.
 4. Når den søde kartoffel har oppået den ønskede sprødhed, tages den af varmen. Lad den dryppe af for at fjerne overskydende olie, og smag til med krydderierne.
 5. Lad den køle af, inden den spises.
Søde kartoffelchips på tallerken

Sidste overvejelser om tilberedning af krydrede søde kartoffelchips

Begge disse metoder til at lave krydrede søde kartoffelchips er enkle og hurtige at lave. Det er nok at skære, stege og krydre. Der er ikke mange ingredienser og få redskaber.

Når du køber dem, bør du vælge dem, der har en skræl uden pletter, og som er faste at røre ved. De holder sig godt i et køligt og mørkt miljø og behøver ikke at blive opbevaret på køl.

For at få veltilberedte stegte søde kartofler er det at foretrække at bruge jomfruolivenolie, da den bedre tåler høje temperaturer. Du skal sikre dig, at den ikke ryger eller brænder, og det anbefales ikke at genbruge den.

Det er meget nyttigt at bruge et mandolinjern for at få et godt snit. De er meget mere praktiske og er mere sikre, men hvis du ikke har et, skal du bare bruge en skarp kniv og have lidt mere tålmodighed.

Chips af søde kartofler er en anderledes snack, som du kan spise alene eller dyppe i saucer (hummus, baba ganoush eller en yoghurtdip). De kan også serveres som tilbehør til kød eller fisk og endda som et sprødt præg til en salat.

Søde kartofler er lette at fordøje og har en lækker smag. De fleste mennesker tåler dem godt, og de kan indføres i kosten uden problemer. Den eneste situation, som du skal holde øje med, er, hvis du har nyresten eller har en tendens til at få dem. Dette skyldes det høje indhold af oxalater i søde kartofler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Casal S, et al. Olive oil stability under deep-frying conditions. Food and chemical toxicology. Octubre 2010. 48 (19):2972-2979.
 • Cusumano C, Zamudio N. Manual técnico para el cultivo de batata (camote o boniato) en la provincia de Tucumán (Argentina). Programa Nacional hortalizas, flores y aromáticas. 2013.
 • Lattimer JM, Haub MD. Effects of dietary fiber and its components on metabolic health. Nutrients. Diciembre 2010. 2(12):1266-1289.
 • Noonan S.C, Savage G. P. Oxalate content of foods and its effect on humans. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. Marzo 1999. 8(1):64-74.
 • Office of Dietary Supplements. Vitamin A. National Institutes of Health. Febrero 2020.
 • Peng Ooi Ch, Seng Cheong L. Sweet potato for type 2 diabetes mellitus. The Cochrane database of systematic reviews. Septiembre 2013. 2013(9):CD009128. 2015. 135(1):67-76.
 • SEDCA (Sociedad Española de Dietética y Ciencias de la Alimentación). Vitamina A. Junio 2019.
 • Sugiura M. [β-Cryptoxanthin and the risk for lifestyle-related disease: findings from recent nutritional epidemiologic studies]. Journal of the Pharmaceutical Society of Japan. 2015. 135(1):67-76.
 • Tanaka M, et al. Functional components in sweetpotato and their genetic improvement. Japanese Society Of Breeding. Enero 2017. 67(1): 52–61.
 • Topping D.L, Clifton P.M. Short-chain fatty acids and human colonic function: roles of resistant starch and nonstarch polysaccharides. Physiological reviews. Julio 2001. 81(3):1031-64.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.