10 tips til at undgå irritation efter fjernelse af kønsbehåring

Valg af en passende hårfjerningsmetode og anvendelse af varmeposer er enkle foranstaltninger, der kan hjælpe med at reducere irritation ved hårfjerning i intimområdet. Få flere tips her.
10 tips til at undgå irritation efter fjernelse af kønsbehåring
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Nogle enkle foranstaltninger kan hjælpe med at undgå irritation efter fjernelse af kønsbehåring. Selv om nogle metoder er mindre aggressive end andre, er der generelt ofte uønskede reaktioner på grund af hudens følsomhed.

Selv om mange nedtoner betydningen af hårfjerning, foretrækker de fleste stadig at fjerne hår for at opnå komfort og æstetik. Men uanset hvilket produkt eller teknik der anvendes, kan nogle allergier og små snitsår være ret irriterende.

Heldigvis kan disse symptomer minimeres ved at tage visse forholdsregler før og efter proceduren, så de ikke er et problem. I dag vil vi gerne dele 10 gode råd med dig, som du skal huske næste gang du vokser eller fjerner hår. Gå ikke glip af det!

Tips til at undgå irritation efter fjernelse af kønsbehåring

For at undgå irritation efter fjernelse af kønsbehåring kan du sætte nogle grundlæggende tips i værk for at beskytte din hud. Da reaktionerne varierer alt efter den valgte metode og graden af følsomhed, er det bedst at tage nogle forholdsregler for at mindske dem.

1. Undgå total hårfjerning

Selv om det giver selvtillid og komfort at fjerne hår i intimområdet, er det ikke tilrådeligt ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt. Kønsbehåring er en beskyttende barriere mod seksuelt overførte sygdomme, candidiasis og andre tilstande.

Kvinde holder sig for underliv

På den anden side øger fuldstændig hårfjerning risikoen for nedgroede hår. Sidstnævnte er karakteriseret ved betændelse og infektion i hårsækkene, hvilket forårsager små bumser og rødlige områder.

2. Vælg en passende hårfjerningsmetode

Brugen af barbermaskiner er en af de vigtigste årsager til allergiske reaktioner efter hårfjerning. For at undgå disse ubehageligheder er det derfor tilrådeligt at vælge en alternativ metode til hårfjerning.

Hårfjerningscreme er f.eks. hurtig og smertefri. Men hvis du ønsker, at det skal vare længere, skal du vælge voksning eller laser.

3. Brug en eksfolierende scrub

Skrub til brug efter fjernelse af kønsbehåring

Hvis du anvender eksfolierende produkter, inden du bruger en hvilken som helst hårfjerningsteknik, kan du reducere irritation betydeligt. Denne enkle behandling forbereder huden på hårfjerning og hjælper med at holde den blød og fugtet.

4. Brug en god hårfjerningsteknik

At opretholde en god hårfjerningsteknik betyder, at man ikke barberer sig mod hårvækstens retning. Det betyder også, at man skal starte med bikinilinjen først, før man går videre til mindre følsomme områder som f.eks. lårene eller underbenene.

5. Brug fugtgivende gel eller creme

Kvinde påfører creme på ben

Du bør under ingen omstændigheder tørbarbere dig. Hvis målet er at undgå irritation efter barbering, er det vigtigt at købe en fugtighedsgivende gel eller creme til intimområdet. Disse produkter har til formål at “blødgøre” og beskytte huden, så man ikke får allergiske symptomer, når man fjerner hårene.

En anden interessant artikel: Hudpleje efter voksning

6. Anvend varme før fjernelse af kønsbehåring

For at lette processen med at fjerne kønsbehåring kan du tage brusebad med varmt vand eller anvende varme omslag i tre til fem minutter. Varmen udvider porerne og gør det lettere for hårene at komme ud. Det forhindrer også skader på følsom hud og mindsker smertefornemmelsen.

7. Klip hårene med en saks

For at undgå aggressioner på huden, når du anvender en metode til hårfjerning, er det en god idé at klippe lange hår med en saks. Dette mindsker smerten ved fjernelse af hårene og mindsker i øvrigt irritation og rødme efter hårfjerning.

8. Brug aloe vera gel efter fjernelse af kønsbehåring

Aloe vera gel

På grund af dens antiinflammatoriske og desinficerende egenskaber er aloe vera en fremragende allieret til at undgå irritation efter fjernelse af kønsbehåring. Direkte påføring på det følsomme område kontrollerer kløe og rødme. På den anden side hjælper det med at helbrede små sår og forebygge eventuelle infektioner.

9. Påfør desinficerende creme efter fjernelse af kønsbehåring

For at forebygge udslæt og nedgroede hår kan der anvendes desinficerende creme efter barbering. Disse produkter indeholder forbindelser, der dræber bakterier på hudoverfladen og samtidig kontrollerer betændelse.

10. Barbér dig ikke før menstruation

Huden er meget mere følsom i dagene før menstruation. For at undgå betændelse og rødme efter voksning er det derfor bedst at gøre det mindst en uge før.

Afslutningsvis kan du med denne grundlæggende pleje reducere irritation og smerte forårsaget af hårfjerning i intimområdet. Glem ikke, at det er et følsomt område, der er modtageligt for infektioner. Så hvis du bemærker langvarig irritation eller uregelmæssigheder, skal du kontakte din læge.

Det kan interessere dig ...
Er det dårligt at barbere eller fjerne kønsbehåring?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det dårligt at barbere eller fjerne kønsbehåring?

Er det dårligt at barbere eller fjerne kønsbehåring? Der er en masse debatter om dette emne, og en masse kvinder ved ikke hvad de skal gøre ved det...  •  Helen Bickmore; Milady’s Hair Removal Techniques: A Comprehensive Manual; Thomson Delmar Learning; 2003; ISBN 1-4018-1555-3
  • Trager, J. D. K. (2006). Pubic Hair Removal-Pearls and Pitfalls. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology. https://doi.org/10.1016/j.jpag.2006.01.051
  • Herbenick, D., Schick, V., Reece, M., Sanders, S., & Dennis Fortenberry, J. (2010). Pubic hair removal among women in the United States: Prevalence, methods, and characteristics. Journal of Sexual Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2010.01935.x
  • Hamman, J. H. (2008). Composition and applications of Aloe vera leaf gel. Molecules. https://doi.org/10.3390/molecules13081599

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.