Tom rede syndrom: Når ensomhed invaderer ens hjem

Selvom tom rede syndrom kan ramme en, når ens børn flytter hjemmefra, så ved man, at det er for deres velvære og en del af livets cyklus.
Tom rede syndrom: Når ensomhed invaderer ens hjem

Sidste ændring: 09 august, 2022

Har du nogensinde følt dig alene? Hvis du nogensinde har været en forælder, så har du sikkert oplevet realiteten af, at dine børn vokser op og forlader hjemmet. Du føler den ensomhed og frygt, som kaldes tom rede syndrom.

Alle ens følelser er påvirket af det, der sker omkring en. Dette er ikke kun i forhold til arbejde og familie. Men personerne, man er samen med, spiller også en meget vigtig rolle.

Man kan i den grad sige, at personer spiller en hovedrolle i denne sammenhæng. Det skyldes, at de er primært ansvarlige for ens følelser.

I dette tilfælde med forældre vil børn før eller senere forlade reden. Forældre ved dette, men det er svært, når tiden er inde til at håndtere ensomheden i hjemmet. Et hjem, som er forandret, og som nu er fyldt med minder for dem.

Tom rede syndrom og tab

Ung kvinde der ligger i fosterstilling

Det er muligt, at mødre oplever følelsen af ensomhed derhjemme mest. De har båret deres børn indeni sig og følt sig meget mere forbundet til dem.

På den måde spiller børn en vigtig rolle for mødre. Mødre føler sig enormt ansvarlige for alt, der kan ske for deres børn.

Men pludselig finder man et tomt værelse. Man behøver ikke længere bekymre sig om, hvad tid de vil komme hjem. Og man har heller ikke muligheden for at snakke med dem lige så ofte.

Alt har forandret sig. Og som en forælder gør dette en ked af det. Mange gange udvikler man måske en opførsel, som ens barn vil bebrejde en for. Såsom at ringe til dem hver dag.

Person der gaar med en kuffert

Dette er normalt – ens lyst til denne kontakt og daglige kommunikation. Men alt har forandret sig.

Dette er en meget mere besværlig situation for enlige forældre. Hvis man er en del af et par, så er tom rede syndromet meget nemmere at håndtere. Men når man er alene, vil følelsen af ensomhed blot blive større.

På trods af det er det en situation, man bliver nødt til at respektere og lære at imødekomme på den mest positive måde. Sorg og savn er normalt. Selvom det er hårdt, så er det på tide at acceptere, at ens unger er fløjet fra reden.

Den nuværende situation ved den yngre generation

Tom rede syndrom er forstærket på en negativ måde af den nuværende situation, som unge personer lever i. Mange ældre børn har endnu ikke forladt hjemmet.

Arbejdsløshed, en usikker arbejdssituation, mangel på motivation eller trygheden ved at være hjemme. De ting får forældre til at tro, at deres børn vil være sammen med dem igennem hele livet.

I tilfælde af at et arbejde dukker op, så er det ikke ualmindeligt, at det er langt fra hjemmet – det kan måske endda være i et andet land. Dette tilfører endnu mere sorg til de forældre, som ikke er forberedt på at håndtere denne pludselige situation.

Pige der sidder paa en kuffert mellem togskinner

Når ens børn går ud for at skabe deres eget liv og starte en familie væk fra deres forældre, så kan det forstærke utilpasheden, når man ser, hvor svært det kan være at passe på og knytte sig til sine børnebørn.

At overkomme sine børns afrejse

Det er helt sikkert, at forholdet mellem forældre og deres børn vil afgøre hvor seriøst, tom rede syndromet vil blive. Som det er nævnt ovenfor, så vil enlige forældre blive ramt hårdest. På trods af det vil man med noget viljestyrke kunne overkomme det.

  • Accepter situationen: nogle gange kan man blive ved med at kæmpe mod en omstændighed, som man ikke har evnen til at ændre. Det er på tide at acceptere, at ens børn er rejst for at kunne leve deres eget liv.
  • Fokuser på din partner: hvis man er et par, så forsømmer man nogle gange sin partner. Det sker, fordi man lægger al sin fokus på sine børn. Nu er det på tide at gøre flere ting sammen og genskabe ens ægteskab.
  • Bliv ikke hjemme: hvad end man er single eller en del af et par, så er det på tide at vedtage nogle sunde sociale vaner. Gå ud med venner, gå en tur eller dyk ned i sjove aktiviteter. Det kan hjælpe en med at glemme den ensomhed, man føler, når man kommer hjem til det tomme hus.

Tom rede syndrom er svært at overkomme, men man må ikke glemme, at det blot er en fase, som enhver forælder på et eller andet tidspunkt skal igennem.

At acceptere situationen, forstå den og gøre noget for at håndtere den er den bedste måde hvorpå man kan være sin egen bedste partner.

Det kan interessere dig ...
5 ord dine børn skal lære
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 ord dine børn skal lære

Vi laver fejl, og engang imellem opfylder vi ikke de forventninger, vi havde sat os selv. Her får du 5 ord dine børn skal lære.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.