Sådan hjælper du dit barn gennem teenageårene

Det er svært at være teenager. Her er nogle råd til, hvordan du kan støtte din teenager og hjælpe dem gennem teenageårene.
Sådan hjælper du dit barn gennem teenageårene
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Det er ikke nemt at være teenager; at skulle vokse op og finde sin plads i verden. De fleste forældre vil gerne hjælpe deres barn gennem teenageårene.

Du gennemgik sandsynligvis selv store forandringer i din ungdom. Du er i et underligt stadie mellem at være barn og voksen. Dine følelser, synspunkter og meninger ændrer sig. Du sætter spørgsmålstegn ved verden, ved samfundet, ved dig selv og måske også ved dine forældre.

Det er ganske naturligt for mange teenagere at reagere på disse omvæltninger med irritation, aggression eller vrede. Mange kan finde på at ignorere deres forældre, smække med døren eller råbe.

Det er svært at være teenager. Her er nogle råd til, hvordan du kan støtte din teenager og hjælpe dem gennem teenageårene.

Sådan hjælper du dit barn gennem teenageårene

1. Find ud af, hvad der motiverer dit barn. Hvad vil de helst lave?

For at nå dette punkt skal du have åben og effektiv kommunikation med din teenager .

Det er vigtigt, at du kommunikerer med ro i dit sind, når du deler ideer og lad dem vide, at deres forældre er de bedste og mest fortrolige venner, de kan have. Dit barn vil derfor føle sig mere sikker, når det taler til dig.

Det vil også gøre det nemmere for dem at henvende sig til dig, hvis de har brug for hjælp eller befinder sig i en meget en kompleks situation.

2. Hjælp dit barn gennem teenageårene ved at støtte deres mål

Mål er afgørende i livet og hjælper dit barn til at vokse som en person. At have livsmål er afgørende et behov for fremskridt, som konstant udvikler og når alle aspekter af livet: følelsesmæssigt, socialt og personligt.

Hvis din teenager lærer at sætte mål og arbejder for at nå dem, vil de vokse op med viden om, at de er i stand til at opnå det, de ønsker og bliver en succesfuld voksen. Du skal lære dem, at de kan opfylde alle deres mål med engagement og beslutsomhed.

Vær dog meget forsigtig med at sikre, at målene er deres , ikke dine mål for dem. Du ville unødvendigvis ikke score et selvmål.

3. Giv dit barn frihed til at socialisere med sine venner

Teenagere på en strand

Venner kan være afgørende for udviklingen af ​​et teenage barn. På dette tidspunkt bruger unge mennesker mere tid sammen med deres venner end i andre aktiviteter, så vær opmærksom på alt relateret til deres sociale cirkel.

Det vigtigste er, hvordan de behandler deres venner. Lær dit barn for at være respektfuld og hensynsfuld overfor andre. Du bør også være opmærksom på, hvordan de behandles af deres jævnaldrende.

Hvis de føler sig udeladte eller udvikler lavt selvværd , er det normalt, at din teenager udtrykker denne frustration derhjemme. Hvis dette sker, skal du tale med dem for at finde ud af, hvad der er sket, og hjælpe dem med at finde en løsning på problemet.

4. Få dit barn sikkert gennem teenageårene ved at hjælpe dem med at udvikle et godt selvværd

Det er normalt, at teenagere udvikler lavt selvværd, hvilket delvis skyldes de fysiske ændringer, de gennemgår i løbet af dette stadie.  Det kan føre til dramatiske humørsvingninger, depression og aggressiv adfærd.

For at hjælpe dem med at udvikle et godt selvværd, skal du huske at give dem et kompliment hver gang de opnår et mål eller udviser sund opførsel .

Sørg for at de ved, at du er stolt af dem, og at du altid accepterer dem som de er.

5. Hjælp din teenager ved at opmuntre dem til at deltage i sunde aktiviteter

Hjælp dit barn gennem teenageårene.

Fritidsaktiviteter kan have utallige fordele for sind og krop. Efter skolens lange dag, vil anden aktivitet gavne deres fysiske udvikling og overordnede præstation. Hvis dit barn har en mere kunstnerisk karakter, vil de forbedre deres intellektuelle evner og motoriske færdigheder.

Disse aktiviteter hjælper teenagere med at frigive frustration og vrede. Det er også tid, at de kan bruge socialt eller udforske deres talenter.

6. Foreslå frivilligt arbejde

Under ungdomsårene er det normalt, at en teenager kun bekymrer sig om sig selv. Daglige situationer stresser dem ud, og de glemmer alle de vidunderlige ting, de har i deres liv.

Ved at involvere din teenager i velgørende årsager, vil de udvikle empati for dem omkring dem. Disse aktiviteter kan hjælpe dem med at forbinde med andre mennesker og forhindre dem i at blive alt for egoistisk.

7. Gør dit hjem et roligt og hyggeligt sted for at hjælpe dit barn gennem teenageårene

At have et harmonisk hjemmemiljø kan gøre dit barn mere behageligt og vil bruge mere tid der. God familie kommunikation vil også gøre det nemmere for dem at tale om ubehagelige situationer.

Husk at kun gennem god kommunikation kan du hjælpe dit barn med at finde en løsning på de problemer, de måtte have.

Tilbring tid med dit barn og gør ting sammen, som I begge elsker

Teenager med mor og far.

Selvom du har problemer med din teenager, skal du finde en måde at tilbringe mere tid sammen. Den simple kendsgerning, at du bekymrer dig og vil tilbringe kvalitetstid sammen med dem, vil forbedre dit forhold mellem forældre og børn og styrke deres tillid.

Det er svært at være ung, men du kan hjælpe dit barn gennem teenageårene

Ungdomsårene er en kompliceret fase for ethvert barn. Men det betyder ikke, at det ikke er muligt at opfostre en meget sund teenager.

Du skal forstå, at i løbet af denne tid af deres liv begynder de at trække sig væk fra forældremyndigheder og blive mere selvstændige. Dette vil i sidste ende hjælpe dem med at blive ansvarlige voksne med deres egne mål.

For at opdrage en sund teenager skal du derfor opretholde åben og konstant kommunikation med dem. Dette vil give dem mulighed for at tale om de ting, der forstyrrer eller såre dem uden at tvinge dem til at udtrykke dette gennem negative adfærd derhjemme.

Det kan interessere dig ...
Mindfulness for børn og unge voksne: Er det effektivt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Mindfulness for børn og unge voksne: Er det effektivt?

Mindfulness for børn kan give dem vigtige værktøjer til at håndtere deres følelser, som de også kan få stor glæde af senere hen i livet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.