Trakealtuber: Typer og anvendelse

Trakealtuber hjælper med at holde luftvejene åbne. I denne artikel vil vi fortælle dig, hvordan og hvorfor læger bruger disse redskaber. Læs med for at lære mere.
Trakealtuber: Typer og anvendelse

Sidste ændring: 09 august, 2022

Læger indsætter normalt trakealtuber gennem munden eller næsen. De sikrer, at en patients luftveje forbliver åbne, så de kan trække vejret ordentligt.

Læger bruger det under narkose, når en situation er akut, har brug for medicinsk vejrtrækning eller har været i et uheld, der har påvirket deres luftveje.

Nogle studier beskriver proceduren som invasiv mekanisk ventilation.” Det er, fordi trakealtuber tvinger luftvejene til at åbne. Det gør de faktisk, selvom de er lukket fuldstændig.

I mange situationer er det dog nødvendigt at bruge medicin til at hjælpe musklerne i området, hvor trakealtuberne skal ind, til at slappe af. Nedenfor vil vi se, hvordan læger bruger dem. Vi vil også forklare, hvad de er lavet af, og hvad du skal huske på.

Dele af trakealtuber

Illustration af anvendelse af trakealtuber

Trakealtuber eller invasive mekaniske ventileringssystemer består af forskellige dele. Det er vigtigt, at du ved, hvad de er:

 • Forbinder: Dette er et stykke, der forbinder tuben og respiratoren. Man kunne også kalde det et mundstykke, og det er modsat den del, der går ind i luftvejene.
 • Krop: Det er slangens hoveddel, der lader luft komme igennem. Normalt har det et lys på sig, så lægerne kan se, om de indsætter det rigtigt.
 • Spids: Den er modsat forbinderen, og har nogle gange en spids ende med en åbning ved navn “Murphys åbning”. Det er dog ikke alle slanger, der har dette. Det kan faktisk øge chancen for skader i luftvejene.
 • Ballon: Den er tæt på forbinderen og har normalt et tilpasset og ergonomisk design, så den er let at indsætte. Denne del af slangen hjælper med at mindske presset på luftrørets vægge. Den bruges normalt hos børn.

Typer af trakealtuber

Læge pakker trakealtuber ud

Udover de individuelle dele af trakealtuberne, er der også forskellige typer slanger. Her er et udvalg af dem:

 • Lumen trakealtuber: Sterile redskaber lavet af polyvinylchlorid eller silicone. Læger kan indsætte dem gennem mund eller næse, og kan bruge bedøvelse til at gøre det nemmere. De har en bold med stor volumen og lavt pres.
 • Dobbelt lumen trakealtuberIdeelle til patienter med asymmetrisk lungesygdom eller dem, der har en bronchopleural fistel. De tillader faktisk læger at få adgang til én lunge af gangen.
 • Rumlige trakealtuber: Der findes flere typer, såsom de laserresistente, der bruges under operationer. De indeholder en spiralformet tråd på indervæggen af røret, for at beskytte det mod de klemmer, læger bruge ved orofaciale operationer og ved operationer i hjernen.
 • Slanger med flere porte: Læger kan give medicin, patienter har brug for i nødssituationer. For eksempel kan degive narkose eller afslappende midler for at hjælpe slangerne gennem luftrøret.

Som du kan se, findes der trakealtuber til enhver situation og ethvert behov, en patient kan have. Men der er nogle ting, du skal huske på, inden du bruger trakealtuber.

Ting, du skal huske på

Det er enormt vigtigt at vide, hvordan man placerer trakealtuberne rigtigt. Hvis det ikke gøres rigtigt, kan patienten risikere at dø.

Før det første skal du aldrig tvinge slangerne ned i halsen. Hvis luftvejene modstår på grund af spænding eller irritation, skal du give dem afslappende medicin, så du ikke skader luftrøret.

Professionelle, der udfører denne procedure, skal også være hurtige, præcise og fleksible. Som det sidste skal de vide, hvilken type rør deres patienter har brug for, så de ikke spilder tid.

Vi håber denne information har været brugbar!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Díaz, E., Lorente, L., Valles, J., & Rello, J. (2010). Neumonía asociada a la ventilación mecánica. Medicina intensiva34(5), 318-324.
 • Ferragut, C. R., & López-Herce, J. (2003, January). Complicaciones de la ventilación mecánica. In Anales de Pediatría (Vol. 59, No. 2, pp. 160-165). Elsevier Doyma.
 • Ramón, C. O., & Pablo, Á. A. J. (2011). Manejo avanzado de la vía aérea. Revista Médica Clínica Las Condes22(3), 270-279.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.