Tramadol: Hvad er det og hvad anvendes det til?

Tramadol er et medikament indikeret til behandlingen af moderat til voldsom smerte. Når det kommer til at administrere dette medikament, skal doseringen tilpasses til smertens intensitet og hver patients individuelle sensitivitet.
Tramadol: Hvad er det og hvad anvendes det til?

Sidste ændring: 29 december, 2022

Tramadol er et medikament, som medicinsk professionelle anvender til at lindre smerte. For at gøre det, handler det på specifikke nerveceller i rygraden og hjernen. Dette medikament hører til gruppen af opioider. Tramadol opfører sig dog anderledes end andre opioider. Vi vil dog diskutere handlingsmekanismen for dette medikament i detaljer senere.

Mere specifikt, er tramadol et effektivt smertestillende middel mod smerten, som en patient lider under efter en operation. En enkelt dosis på 100 mg af dette medikament er lig med 1 gram paracetamol, hvilket er det hyppigst anvendte smertestillende middel i hele verden.

Foruden dets smertestillende egenskaber, er det også blevet undersøgt til anvendelse som et antidepressivt middel og til at behandle tvangslidelser. Dette skyldes, at det fremmer frigivelsen af serotonin. Der er dog ingen videnskabelige studier af dets effekter som et antidepressivt middel i det lange løb.

Tramadol: Et opioid

Sprøjte med opioider

Opioider har aktive ingrediensersom er kendetegnet ved deres store smertestillende effekt. Overordnet, fungerer de ved at interagere med nogle receptorer, som primært findes i det centrale nervesystem og mavetarmkanalen.

Begrebet “opioid” bliver som regel brugt til at referere til alle medikamenter, der minder om opium. Det er dog mere passende at begrænse dets omfang til naturlige opiumalkaloider og dets semi-syntetiske derivater.

I den forstand, kan vi skelne mellem tre primære grupper:

 • Opiumalkaloider. Morfin og kodein.
 • Semi-syntetiske opioider. Heroin og oxycodon.
 • Syntetiske opioider. Tramadol.

Hvordan virker tramadol?

Dette medikament har en dobbelt handlingsmekanisme. Det betyder, at det udløser sin smertestillende effekt gennem en kombination af to samtidige mekanismer. 

På den ene side, binder det til μ-opioidreceptorer på neuroner. Disse receptorer er proteinstrukturer i celleslimhinder. Når de interagerer med molekylet, udløser det en række kemiske reaktioner i kroppen, og forårsager på den måde en effekt.

Den smertestillende effekt af tramadol skyldes også, at det er en serotonin-noradrenalin genoptagelseshæmmer. Det er derfor, eksperter har ønsket at forske i, om dette medikament kan blive brugt til at behandle depression.

Dette medikament hæmmer genoptagelsen af noradrenalin og serotonin i det centrale nervesystem. Dermed, forhindrer det overførsel af smerte.

Du bør også læse: Hvad bruges opioider til?

Anvendelse af tramadol

Illustration af person med hovedpine

Overordnet, er tramadol et medikament, der gives i behandlingen af moderat til voldsom smerte.

Når det kommer til at administrere dette medikament, skal den medicinsk professionelle tilkpasse doseringen til smertens intensitet og hver patients sensitivitet. Læger bør dog altid indikere den mindst mulige effektive dosis for at undgå bivirkninger.

Bestemte befolkningsgrupper skal også tage den mindst mulige dosis. Dette skyldes, at de har større sandsynlighed for at lide af komplikationer, på grund af deres kliniske situation. Overordnet, er her nogle af de grundlæggende vejledninger, som læger bruger:

 • Voksne og teenagere over 12 år bør aldrig overskride en daglig dosis på 400 mg. Hvis patientens tilstand er meget seriøs og de kræver langvarig behandling, bør de kun følge den med overvågelse fra en specialist.
 • Ældre. En tilpasning af doseringen er som regel ikke nødvendig hos personer til og med 75 år, hvis patienten ikke lider af nyre- eller leversvigt. Jo ældre personen er, jo mere skal doseringsintervallerne dog spredes ud over dagen.
 • Patienter med nyre- eller leversvigtSom det sidste, forlænger læger som regel doseringsintervallerne i forhold til hver patients kliniske behov.

Bivirkninger

Person på gulv har taget overdosis af tramadol

Tramadol, ligesom  en hver anden medicin, har mulige bivirkninger. De mest gængse er kvalme og svimmelhed. Det kan dog også trigge andre symptomer, såsom:

 • Psykiatriske lidelser.
 • Afhængighed.
 • Problemer med mavetarmsystemet.
 • Forstyrret syn.
 • Involvering af nervesystemet.

Konklusion

Som det sidste, er dette medikament receptpligtigt. Det betyder, at man ikke bør tage det uden medicinsk bemyndigelse. Misbrug af tramadol kan føre til afhængighed, hvilket kan have seriøse konsekvenser for helbredet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.