4 tricks til at fjerne dårlig lugt fra klimaanlæg

Hvis du opdager, at dit klimaanlæg lugter dårligt, er det på tide at bruge nogle tips til at fjerne den dårlige lugt. Tjek dem ud her!
4 tricks til at fjerne dårlig lugt fra klimaanlæg

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du tændt for klimaanlægget efter flere måneder og oplevet en ret ubehagelig lugt? Denne situation er meget mere almindelig, end vi tror, for med de varmere dages ankomst kommer apparaterne i brug igen, og det er normalt, at de udsender en anden duft. Der er nogle tricks til at fjerne dårlig lugt fra klimaanlæg, som vi vil tage et kig på i denne artikel.

Faktisk producerer selve apparatet ikke nogen lugt, men dette skyldes faktorer uden for det, der påvirker dets dele, såsom filtre, vekslere eller beskidte ventilatorer. Også afløb i dårlig stand og den luft, der cirkulerer gennem udstyret. Lad os se, hvorfor denne stank genereres, og hvordan du kan slippe af med den.

Hvorfor lugter klimaanlægget dårligt?

Der er gået flere måneder siden sidste gang, vi tændte for klimaanlægget, og i den forbindelse udsender det en lugt, der er både speciel og ubehagelig. Dette skyldes bl.a., at der i perioden uden brug har samlet sig snavs i de forskellige dele, som klimaanlægget består af.

Der er f.eks. støvpartikler fanget i filtrene, i ventilatoren og i afløbsbakken. Hvis vi ikke rengør dem ordentligt på det rigtige tidspunkt, bliver de fugtige, og efter et stykke tid dannes der svamp.

Husk, at apparatet absorberer luft fra omgivelserne, så vi skal være opmærksomme på kvaliteten af denne luft. Hvis der er tobaksrøg, madlugt eller affald, vil de også gå ind i klimaanlægget.

Person tager filteret ud af et klimaanlæg

De forskellige dele af apparatet kan ophobe stoffer eller blive beskadiget og dermed generere ubehagelige dufte.

Nu hvor vi ved, hvor denne lugt kommer fra, skal vi se, hvordan vi kan gøre en ende på den.

1. Rengør filteret for at fjerne dårlige lugte fra klimaanlæg

Beskidte filtre er ofte hovedårsagen til, at et klimaanlæg lugter dårligt. Disse dele har til opgave at filtrere luften og forhindre, at bakterier og andre mikroorganismer formerer sig og skader apparatets funktion.

Tilsvarende reducerer beskidte filtre apparatets effektivitet, så det vil forbruge mere energi og ikke fungere korrekt. Af alle disse grunde er det vigtigt at holde dem rene.

For at rengøre dem skal du blot tage dem ud, skylle dem med varmt vand og gnide dem forsigtigt med hænderne. Om nødvendigt kan du bruge neutral sæbe, men brug aldrig slibende produkter eller hårde børster, da disse kan beskadige elementerne. Lad dem tørre, før du sætter dem på plads igen.

Filtrene er placeret foran på indersiden af enheden. Det vil sige, at du skal løfte dækslet, så kan du se dem der.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 5 tips til at beskytte huden mod virkningerne af klimaanlæg

2. Indvendig rengøring af enheden

Rengøring af filtrene vil hjælpe os med at fjerne den dårlige lugt fra klimaanlægget, men vi skal passe på alle de dele af udstyret, der kan være årsag til lugten. I tilfælde af det indvendige skal vi fokusere på dets kanaler. Du kan bruge specielle desinfektionsmidler, der er købt til denne opgave.

3. Rengør afløbet for at fjerne dårlig lugt fra klimaanlæg

Klimaanlæg udstøder vand på grund af kondensvand. Dette fænomen opstår, når fugten fjernes fra det indre, som er koldere end omgivelserne.

Det er herfra, de dråber, der ryger i afløbsbakken, kommer. Problemet opstår, når vandet ophobes og ikke fjernes. Dette kan ske, hvis slangernes hældning ikke er veludført.

Fugt, der ikke forsvinder, kan forårsage dårlig lugt. I denne forstand er fugt perfekt til spredning af svampe.

For at undgå denne situation skal vi tørre udstyret. Selv om det er sandt, at nogle moderne maskiner har selvrensende filtre, der fjerner vira og bakterier, er der stadig mange apparater, der ikke har det.

I disse tilfælde kan vi i slutningen af sommersæsonen tænde for luften i ventilationstilstand i et par timer. På den måde vil den fugt, der er tilbage, forsvinde og dermed også muligheden for mikroorganismer.

En anden måde at tørre klimaanlægget på er at tænde det på varmeindstillingen i et par minutter. På den måde sikres tørringen.

4. Pas på den omgivende luft

Som nævnt arbejder udstyret med den luft, der cirkulerer i omgivelserne, så det er vigtigt at passe på kvaliteten af den. Tobak, mad, affald og røg fra andre faciliteter er nogle af de faktorer, der påvirker apparatet.

Kvinde ryger en cigaret

Hvis cigaretrøg opfanges af klimaanlægget, vil der være en dårlig lugt, når det tændes.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan rengør du en muggen madras

Regelmæssig vedligeholdelse er det bedste trick til at fjerne dårlig lugt fra klimaanlæg

Vi håber, at du kan anvende nogle af disse tips og endelig gøre en ende på den dårlige lugt, der kommer fra klimaanlægget. Under alle omstændigheder vil vi gerne understrege, at vedligeholdelsen af denne type udstyr bør ske regelmæssigt.

Undgå at ophobe snavs fra mere end én sæson, da det senere vil være sværere at fjerne. Som det sidste bør du i tvivlstilfælde kontakte professionelle installatører, da der er tale om sarte maskiner, der kræver faglært arbejdskraft.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Quadri, N. P. (2001). Sistemas de aire acondicionado. TECNIBOOK EDICIONES.
  • Aponte Rodríguez, L. A., & Albarracín Martínez, L. (2016). Diseño, mantenimiento, suministro e instalación de sistemas de aire acondicionado.
  • Poot Poot, E. D. J. (2018). Experiencia laboral en mantenimiento preventivo de aires acondicionados tipo minisplit.
  • Sulaiman, N. A., Abdullah, M. P., Abdullah, H., Zainudin, M. N. S., & Yusop, A. M. (2020). Fault detection for air conditioning system using machine learning. IAES International Journal of Artificial Intelligence, 9(1), 109–116.
  • AGUDELO, A. M. G. DESARROLLO E IMPLEMENTACIÓN DE UNA METODOLOGÍA PARA ORIENTAR A USUARIOS DE SISTEMAS DE AIRE ACONDICIONADO EN LA ELECCIÓN DE LA MEJOR OPCIÓN BASADO EN CRITERIOS ECONÓMICOS Y AMBIENTALES, EN LA EMPRESA AIRE ACONDICIONADO Y VENTILACIÓN SAS.
  • Maldonado Fuertes, M. A. (2013). Comparación de los Sistemas de AC Inverters y Convencional. Civil Engineering;.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.